fbpx

Algemene tips: paardenhouders en stikstofplannen

Eind juli organiseerde LTO en de FNRS een webinar voor ondernemers die wilden weten wat de stikstofplannen van de regering voor effect hebben op de paardenhouderij. Hoewel er nog veel onduidelijkheid heerst over de exacte uitwerking van de plannen, kan je als paardenhouder je hier wel vast op voorbereiden door de basis goed op orde te hebben.

In het webinar waarvan jullie hier (https://www.fnrs.nl/nieuws/1854-veel-zorgen-over-stikstofplannen-in-de-paardensector) een verslag van terug kunnen lezen werden ook een aantal vragen gesteld aan de ondernemers. Onder andere of ze in het bezit waren van de juiste vergunningen. Een deel van de ondernemers gaf aan dit niet te weten. De effecten van de stikstofplannen zullen voor elke ondernemer anders uitvallen. Maar het blijft een feit dat de mensen die goed op de hoogte zijn en over de juiste documenten beschikken, hierbij een voordeel kunnen hebben.

 

Bestemmingsplan

Die basis begint bij het bestemmingsplan. Past de bestemming van de locatie waar jij je bedrijfsactiviteiten uitoefent bij de soort activiteiten die jij hier uitvoert? Wanneer dit niet zo is, kan het zijn dat dit altijd al zo is geweest of dat de gemeente hierin na jouw komst een wijziging in heeft aangebracht. De gemeente hoeft jou als ondernemer niet persoonlijk op de hoogte te stellen van veranderingen. Je bent verplicht zelf op de hoogte te blijven van de zaken die in de gemeente ter inzage komen te liggen. Om de bedrijfsactiviteiten uit te mogen voeren is het dus belangrijk dat de bestemming klopt. Is dit niet het geval dan kan je deze laten wijzigen, maar let op want dit is een tijd en kosten rovend project.

 

Vergunningen omtrent stikstof

Dan gaan we verder met de vergunningen die direct van toepassing zijn op het onderwerp stikstof te beginnen met de milieuvergunning. Tot vijftig paarden hoef je alleen een milieumelding te hebben. Vanaf vijftig paarden heb je een meldingsplicht inclusief een verkorte milieutoets en vormvrije M.E.R. nodig. Pas vanaf honderd paarden moet je een milieuvergunning in je bezit hebben. Deze vergunning en melding moet je echter niet verwarren met de vergunning voor de Wet natuurbescherming. Of je deze vergunning nodig hebt is afhankelijk van de locatie, het type bedrijf, aantal paarden, wijze van houden en de afstand tot een Natura 2000-gebied. Indien jouw bedrijfsactiviteiten invloed uitoefenen op een Natura 2000-gebied kan het zijn dat je vergunningsplichtig bent. Altijd slim om uit te (laten) zoeken of je de juiste vergunningen in huis hebt. Naast deze vergunningen is het wellicht slim om alle vergunningen eens onder de loep te nemen en te checken of er geen bouwwerken illegaal op de locatie staan.

 

PAS-melding

Om nog even terug te komen op de documenten rondom stikstofuitstoot, hebben we ook de PAS-melding nog. Hoewel deze melding niet meer bestaat, hebben deze melders aan kunnen geven of ze deze PAS-melding willen legaliseren. Naast deze groep is er ook nog een groep die de melding niet nodig hadden en ondernemers die hem nooit hebben aangevraagd. Wat er precies met deze groep gebeurt is nog niet duidelijk.

 

Op de hoogte blijven

Daarnaast blijft het als ondernemer niet alleen goed om te weten wat er speelt in de sector en te blijven informeren naar de veranderingen op landelijk gebied die voor jou van invloed kunnen zijn. Ook is het goed om in de gemeente zelf op de hoogte te blijven van zaken die belangrijk kunnen zijn voor jouw bedrijf.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.