
Een zakelijke rekening: handig voor hippische ondernemers
Bij het runnen van een onderneming in de hippische wereld komt veel kijken. Bijvoorbeeld de …
Auteur: Sanne de Heij – LTO Nederland
Het aanleggen van een buitenbak kan zoiets simpels zijn. Echter in veel gevallen is dit aan regels en soms zelf vergunningen verbonden. Bestemmingsplannen geven de antwoorden over wat wel en niet mag. Daaruit zijn een aantal algemene regels te herleiden. Hierbij leggen we ook de verschillen uit tussen wat geldt voor hobbyruiters en wat voor bedrijfsmatige/professionele paardenhouders, want daar wordt onderscheid in gemaakt.
De procedures en/of vergunningen voor het aanleggen van een buitenbak verschillen van een aanlegvergunning, omgevingsvergunning tot een wijziging van het bestemmingsplan. Het aanleggen van een paardenbak is vaak direct toegestaan als de bak binnen het bouwblok of woonbestemming wordt geplaatst. Wel moet er rekening mee gehouden worden dat er mogelijk nader onderzoek nodig is. Indien er grond afgegraven en afgevoerd moet worden, is er bodemonderzoek nodig. Indien dat leidt tot een archeologisch onderzoek is het alsnog noodzakelijk om een aanlegvergunning aan te vragen.
Buiten het bouwblok of de woonbestemming is het niet altijd mogelijk om een buitenbak te plaatsen. Indien er mogelijkheden zijn voor de aanleg van een bak, is een vergunning voor de realisatie van de paardenbak noodzakelijk. Gemeenten stellen zeer wisselende voorwaarden, welke helaas ook niet altijd van deze tijd zijn. Het is belangrijk om bij de ‘eigen’ gemeente na te gaan aan welke eisen men moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vergunning. Het is daarbij van belang rekening te houden met het onderscheid dat door gemeente gemaakt wordt tussen hobbymatige en bedrijfsmatige paardenhouders.
Bijna alle gemeenten maken onderscheid tussen een hobbymatige buitenbak en een buitenbak die aangevraagd wordt voor een professionele paardenhouderij. De grootste verschillen zijn de afmeting en aantallen van de rijbak(ken), de plaatsing binnen of buiten het bouwblok en de bijbehorende vergunning. De volgende verschillen komen het meest voor:
Een buitenbak aanleggen is niet zonder voorwaarden. Indien er voor een buitenbak een vergunning verleend wordt, moet er rekening gehouden worden met landschappelijke inpassing, vormgeving en materiaalkeuze. Dit geldt ook voor de verlichting. Kunstmatige verlichting kan er al snel voor zorgen dat de natuur verstoord wordt. Ook kan verlichting zorgen voor overlast en hinder voor omwonenden. Het is dan ook niet toegestaan zomaar lichtmasten te plaatsen. Er zijn steeds meer gemeentes die een beleid hierover hebben opgesteld, zowel over de hoeveelheid lichtmasten als de hoogte daarvan. Mocht u lichtmasten willen plaatsen is het handig om aan het volgende te denken:
Een uitgebreid artikel over dit onderwerp werd geplaatst in De Hippische Ondernemer 2019, editie 4.
Wilt u tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar € 39,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.
De Hippische Ondernemer deelt vaker dit soort artikelen. Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven. 1400+ ondernemers gingen je al voor!
Bij het runnen van een onderneming in de hippische wereld komt veel kijken. Bijvoorbeeld de …
Regelmatig verschijnt er een bericht in de nieuwsfeed over ontsnapte paarden, veelal uit weilanden. Als …
Als je Yvonne van Velzen tijdens haar opleiding vroeg wat ze later zou doen, dan …