fbpx

We kunnen ons allemaal indenken dat drinkwater belangrijk is voor paarden. Maar waarom is dit zo, wat is het belang van regelmatig verversen en is slootwater ook geschikt om te drinken? In dit artikel zullen we op alle vragen antwoord geven.

 

Hoewel er nog weinig onderzoek is gedaan naar het drinkgedrag van paarden is Anton Winkelmolen in 2018 met zijn startup een onderzoek gestart bij een klein aantal paarden met als doel om te ontdekken welke nuttige informatie je uit het drinkgedrag van een paard kunt halen. “Vanuit veterinair oogpunt zie je pas dat er iets mis is als het paard uitgedroogd is. Zo is van sommige aandoeningen bekend dat ze te relateren zijn aan drinkgedrag zoals maagzweren en de ziekte van cushing. Ook te veel drinken in één keer is niet goed en verhoogt de kans op koliek. Het gunstigste is als paarden kleine hoeveelheden drinken verspreid over de dag. Bij veehouderijen worden dieren veel meer gemonitord om vroegtijdig te zien of er iets mis dreigt te gaan. Het drinkgedrag is daar een van de parameters, maar bij paarden is dit nog vrij onontgonnen terrein.”

 

 

Favoriete drinkmomenten

In het onderzoek ontdekte Anton dat paarden favoriete drinkmomenten hebben. “Dit is per paard wel wisselend, maar er zit een patroon in bij elk paard. Van daaruit hebben we gekeken wat er gebeurde als we dit moment afnamen door bijvoorbeeld dan net te gaan trainen. Bij deze kleine groep leek er een verband te zijn tussen het drinkgedrag en sportprestaties, al is het nog te vroeg om daar conclusies aan te hangen. Wel zagen we na inspanning pieken in het drinkgedrag waarbij de zwaarte van de training een correlatie vertoonde met de hoeveelheid die werd gedronken. Ook naar het verband tussen drinkgedrag en het klimaat is gekeken en die is er de ene keer wel en de andere keer niet. Er kon tijdens deze testperiode van 1,5 jaar dus niet worden gezegd dat warm weer per se betekende dat er ook meer gedronken werd. Er is nog veel informatie niet doorgrond, maar hopelijk lukt dat in volgende onderzoeken.”

 

 

Circulerend systeem

Iets wat wel bekend is, is dat een paard altijd de beschikking moet hebben over genoeg en kwalitatief drinkwater. Je zult misschien denken dat dit vanzelfsprekend is, maar volgens Rick Straalman van Suevia, producent van drinkwatersystemen, is dat juist de grootste valkuil. “Bij het aanleggen van een waterinstallatie komt meer kennis kijken dan je in eerste instantie zou verwachten, terwijl het goed aanleggen helemaal niet hoeft te betekenen dat de kosten hiervan hoger zijn. Wat met name belangrijk is, is dat het een circulerend systeem is en dus geen stilstaand water door doodlopende leidingen bevat. Stilstaand water is helemaal gevaarlijk boven de twintig graden, omdat bacteriën dan sneller groeien en dan kan zelfs leidingwater vervuild raken.”

 

 

Lichte druk

Wat je vooral wel moet doen om je paard te voorzien van schoon drinkwater? “Naast het circulerende systeem, wat overigens ook de boel vorstvrij houdt in de winter, is de druk en capaciteit van je leidingen belangrijk. De leidingen moeten de drinkbakken goed kunnen vullen. Voor paarden adviseren wij een drinkbak met een staalventiel waar ze licht tegenaan moeten duwen om te drinken. Een paard heeft een hele gevoelige neus en dus moet het systeem met lichte druk te bedienen zijn.” Meer lezen over hoe je vervuiling van het water zo veel mogelijk kunt voorkomen en hoe je dit in de wei aanpakt ook als er geen stroom of watervoorziening heenloopt? Lees dit artikel van verder op de website van LTO Paardenhouderij.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.