Paarden in de wei – dierenwelzijn

Embryotransplantatie, een veelgebruikte techniek!

Embryotransplantatie (ET) is een veelgebruikte techniek in de hedendaagse paardenfokkerij. Via ET kan een waardevolle fok- of sportmerrie meerdere nakomelingen voortbrengen in één seizoen.

Met name bij sportmerries is het vaak ongewenst om een merrie zelf te laten dragen, omdat zij dan voor langere tijd uit de competities ligt, en daarnaast zijn er natuurlijk altijd risico’s verbonden aan de dracht en bevalling. Bij fokmerries met een interessante bloedlijn is het dankzij ET mogelijk om meerdere hengstcombinaties te proberen in één seizoen. Een ander voordeel is de mogelijkheid om van merries die zelf niet meer kunnen voldragen, door ouderdom of fertiliteitsproblemen, toch nog nakomelingen te kunnen verkrijgen.

Het spoelen van een merrie
De donormerrie wordt geïnsemineerd met vers of diepvriessperma. Wanneer een merrie gespoeld moet gaan worden, is het exact vaststellen van de datum van ovulatie (eisprong) heel belangrijk. Een donormerrie zal dus elke dag met een echo gecontroleerd moeten worden tot de eisprong heeft plaatsgevonden. In het geval van meerdere grote follikels is er kans op meerdere embryo’s.

De embryotransplantatie
Als er één of meerdere embryo’s gespoeld zijn volgt de embryotransplantatie. Een draagmerrie moet gesynchroniseerd zijn met de donor. Dit wil zeggen dat de draagmerrie zich in ongeveer hetzelfde stadium van de cyclus moet bevinden; vijf tot negen dagen na de eisprong. Duidelijke communicatie tussen eigenaar/dierenarts van de donormerrie en de dierenarts die de draagmerries begeleid is dus van groot belang!

Hoe belangrijk is de draagmerrieselectie?
De juiste selectie en verzorging van draagmerries is iets wat nog regelmatig onderschat wordt, maar wat de succespercentages sterk kan beïnvloeden. Draagmerries die in een goede conditie verkeren, de juiste (gebits)verzorging en voeding krijgen en niet teveel stress ervaren, zullen makkelijker drachtig worden en blijven.

Lees meer over dit onderwerp in Editie 2 van De Hippische Ondernemer 2020. Heb je ook interesse in andere onderwerpen? Abonneer je dan nu op De Hippische Ondernemer.