fbpx

Henk Ebbers over omgang met wolf rondom paardenbedrijf

In het Limburgse Ottersum heeft de familie Ebbers een paardenbedrijf waar opfok een groot deel van uitmaakt. Hoewel er volgens de officiële kaarten nog geen wolf gevestigd is in dit gebied, wordt hij toch regelmatig gesignaleerd en zijn er al diverse schapen doodgebeten. De brandende vraag die bij veel soortgelijke paardenhouders speelt: hoe ga je daarmee om?

 

Op het paardenbedrijf verzorgt Henk Ebbers samen met zijn familie de opfok voor zo’n 130 paarden en daarnaast is er ook plek voor hun eigen fokkerij/hengstenhouderij en de verkoop van kwaliteitsvolle dressuurpaarden en rijpony’s uit predicaatrijke stammen. “De jonge paarden lopen in de zomer dag en nacht buiten en de merries met veulens lopen op hete dagen ’s nachts buiten en staan overdag op stal, maar de huidige ontwikkelingen maken ons toch wel huiverig.”

 

 

Gewond of geblesseerd

Alhoewel de wolf al langer in Nederland is gesignaleerd, begon de onrust voor Ebbers toch pas deze winter te komen. “Zelf hebben we nog geen ervaring met een aanval van de wolf, maar hij is hier meerdere keren in de buurt gesignaleerd. In Milsbeek aan de bosrand, waar we met onze stal op uitkijken, is wel al een schaap doodgebeten. Maar of de wolf de paarden nu pakt of niet, je wilt zo’n beest niet in je kudde hebben. Ik verwacht meer schade van paarden die gewond of geblesseerd raken en daardoor niks meer waard zijn dan dat ze echt worden doodgebeten. Maar ik hoop niet dat we hierachter hoeven te komen. Een van onze Belgische klanten die hun stal in de Ardennen hadden, zijn gestopt omdat het niet te doen was om de wolf buiten te houden. De wolf die ze daar hadden, klom overal overheen en onderdoor. Als je dat hoort dan begin je je toch echt zorgen te maken.”

 

 

Wolfwerende subsidie

Op de vraag wat Ebbers op dit moment doet om de wolf te weren, geeft hij aan dat de wolf pas sinds afgelopen winter echt een probleem aan het worden is in Limburg. “Zelf heb ik al afrastering staan met drie draden, waarvan de hoogste op ongeveer 1.40m. hoog zit. Zolang deze wolf niet heeft geleerd om te springen, zal hij er niet zo snel overheen komen, maar hij kan er nog wel onderdoor. Daarom wil ik er misschien aan de buitenkant nog wel iets omheen zetten. Nu heb ik draden van aluminium die sneller kapotgaan als de paarden er echt doorheen willen, maar hier zit natuurlijk wel een kostenplaatje aan vast. Zeker als je 35 hectare grasland hebt wat extra omheind moet worden. De Provincie Limburg heeft aangegeven met subsidies hiervoor te komen, maar het precieze hiervan is nog niet duidelijk.” De huidige subsidieregeling stond open tot 31-12-2022 maar deze was overschreden en was niet voor paarden. Vanaf maart-april komt er een regeling voor alle dieren.

 

 

Altijd een risico

Van de paarden die Ebbers in de opfok heeft, zijn zo’n 80% van derden waardoor hij ook te maken heeft met de zorgen van klanten. “Niet alleen ik en mijn klanten, maar iedereen is bezorgd. We hebben nog geen stappen ondernomen om klanten te informeren of iets dergelijks. Met jonge paarden loop je nu eenmaal altijd een risico dat er iets gebeurt en met de wolf wordt die kans misschien wel iets groter, maar dat kan ook op andere locaties gebeuren. Toch maak ik me grote zorgen om de schade die ze kunnen veroorzaken. Als je de schade van de laatste weken ziet, dan heeft dat niks met honger te maken, maar met het doden voor de fun.” Iets wat wordt bevestigd door het feit dat wolven lustdodende dieren zijn.

 

 

Voortouw nemen

Straks gaan de paarden bij Ebbers weer naar buiten en beginnen de zorgen voor hem pas echt. “Andere maatregelen zoals waakhonden of ’s nachts binnenhouden zijn voor ons geen optie. Plus dat dit een hele andere manier van paardenhouden is, dat is een omgekeerde wereld. De vergoeding die je krijgt van een paar honderd euro bij schade is niks vergeleken met de daadwerkelijke schade die het met zich meebrengt. Een paard is geen vijfhonderd kilo vlees, maar een familielid voor sommigen en voor ons zit daar tientallen jaren aan fokkerij in. Daarnaast wordt er bij veel schade voor de wolf nog geen label op geplakt, omdat er geen DNA wordt gevonden. Het schijnt dat dit makkelijk verloren gaat door regen of de komst van andere dieren. Voor nu is het belangrijk dat er een partij is die het voortouw neemt in dit hele verhaal en een adviserende rol verzorgt in wat wel en niet veilig en deugdelijk is voor paarden.”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.