fbpx

Kennismaken met de derde genomineerde: MT Stables

Afgelopen weken maakte we kennis met de eerste twee genomindeerde bedrijven voor de titel Hippische Ondernemer van het Jaar: De Lindehoeve en De Hultenhoek. Deze week brengen we het derde en laatste genomindeerde bedrijf onder de aandacht. MT Stables is bij vele fokkers en keuringsmensen een bekende naam, maar bij andere wellicht nog niet. Tijd om daar verandering in te brengen.

 

 

 

MT Stables

Marcel van Manen werkte jarenlang bij de hengstenhouder van zijn vader en twee ooms, ‘Gebroeders van Manen’. Daar vormde hij de vierde generatie van hengstenhouders. De hengstenhouderij ging zich steeds meer richten op Friese paarden, terwijl Van Manen de voorkeur had voor rijpaarden. Reden om, samen met zijn vrouw Tamara, een eigen stal te beginnen.

 

Het echtpaar kocht in 2011 een voormalige kalverhouderij in Kootwijkerbroef die ze volledig verbouwden. Een half jaar later ging MT Stables van start. Geen hengstenhouderij, maar een stal voor keuringsklaarmaken. Van Manen: ‘Dat is wat ik altijd al deed in het bedrijf van mijn vader en ooms. Keuringsklaarmaken vind ik gewoon het mooiste om te doen. Beginnen met jonge paarden die nog niets kennen en om die dan te zien groeien in een paar maanden tijd. Mooier kan niet.’

 

MT Stables heeft permanent ongeveer 38 paarden in training. Dat is qua capaciteit het maximum, maar Van Manen zou, afgaande op het aantal aanvragen, met gemak twee keer zijn stallen kunnen vullen: ‘Wij waren nog niet zo lang bezig toen Kees van den Oetelaar me belde met het verzoek een aantal hengsten voor de keuring te brengen. Dat pakte heel goed uit en vanaf toen is het echt gaan lopen. Eigenlijk hebben we ieder jaar meer aanvragen dan het jaar ervoor. Het afgelopen jaar ben ik rond de 120 hengsten gaan bekijken en daar heb ik uiteindelijk iets meer dan dertig van geselecteerd.’

 

 

‘Ik wil alleen hengsten voor de keuring brengen waarvan ik denk dat ze de kwaliteit hebben om ver te komen. We beginnen met een week of drie trainen en vervolgens evalueren we met de eigenaren. Dan beslissen we of we wel of niet doorgaan richting de keuring.’ De keuze om wel of niet door te gaan, laat Van Manen bij de eigenaar. Hij adviseert, de eigenaar bepaalt. Van Manen: ‘Als we doorgaan hebben we ze in totaal tussen de drie en de vier maanden in training richting de hengstenkeuring.’ Die training bestaat uit longeren, los trainen en natuurlijk aan de hand. Is de hengstenkeuring achter de rug, dan komen de merries op stal. Ook voor merries is het aantal aanvragen groot. Van Manen: ‘Dan ben ik weer drie weken op de weg om alle paarden te bekijken en te selecteren.’

 

Inmiddels zijn tal van hengsten, ooit door MT Stables voorgebracht, goedgekeurd voor de dekdienst. Het leidt tot veel (internationale) aandacht en je zou kunnen denken dat bij zoveel aanvragen een uitbreiding voor de hand ligt. Niet voor Van Manen. ‘Nee dat doen we niet. De kwaliteit van de paarden is wat de kwaliteit van ons bedrijf bepaalt. Als je meer paarden aanneemt zakt over de hele linie de kwaliteit. Ik maak liever twintig goede paarden klaar, dan vijftig normale.’

 

 

Criteria

De genomineerde bedrijven worden onder meer aan de hand van de volgende criteria beoordeeld door de jury: klantgerichtheid van de onderneming, onderscheidend vermogen, creativiteit en innovatief karakter, aandacht voor kwaliteitsverbetering (dierwelzijn en veiligheid), deelname aan collectieve regelingen binnen de sector, personeelsbeleid en bijscholing, het behaalde en te verwachten financiële rendement.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.