Kennismaken met de eerste genomineerde: De Lindehoeve

Ook in 2021 zijn er drie bedrijven genomineerd voor de verkiezing Hippische Ondernemer van het Jaar. De bedrijven die de finale van deze verkiezing hebben bereikt zijn: paardenopfok en rusthuis de Lindehoeve in Emst, paardenhouderij en zorgboerderij de Hultenhoek in Groeningen en MT Stables in Kootwijkerbroek, die gespecialiseerd zijn in het keuringsklaar maken van jonge paarden. In de komende weken stellen we de genomineerde bedrijven uitgebreid aan u voor. Deze week beginnen we met De Lindehoeve.

De Lindehoeve

De Lindehoeve begon in 1984 als kalverhouderij, in 1998 werd de overstap gemaakt naar een paardenhouderij. Dat begon toen een achttiental paarden van maneges in de omgeving werden ondergebracht op het bedrijf in Emst. Nu, in de zomer van 2021, staan er 364 paarden op het bedrijf, de veulens niet meegerekend.

‘Licht, lucht en opgroeien in de groep.’ Dat is wat Christian Keizer antwoord op de vraag waarin de Lindehoeve zich onderscheidt. ‘Dus ruime, lichte stallen en heel veel ruimte buiten.’ Over de socialisatie: ‘We hebben zo veel verschillende groepen paarden, voor vrijwel ieder paard hebben we een passende groep.’ Vroeg gespeende veulens komen samen in een groep, laat gespeende veulens ook. Christian: ‘Vroege veulens hebben gewoon een voorsprong, die hebben meer praatjes en je ziet bijna altijd dat ze dan dominant blijven over de jongere veulens.’ De paarden krijgen volop beweging, ze staan zoveel mogelijk buiten. De voergang is hoger dan de stallen om te voorkomen dat de paarden steeds in de spreidstand moeten staan, belastend voor de benen van dieren in de groei. In de meeste stallen wordt aan beide kanten gevoerd, zodat ook de minder dominante dieren aan bod komen.

Afgelopen jaar gebeurde er iets dat volgens klanten van de Lindehoeve typerend is voor hoe de familie Keizer werkt. Toen er een dood veulen werd geboren en er het vermoeden bestond van een rhinopneumonie-uitbraak, werd het veulen ogenblikkelijk naar de Gezondheidsdienst voor Dieren gebracht en na de positieve uitslag werden direct alle klanten op de hoogte gebracht. Christian: ‘Ik denk dat transparantie ons typeert. We delen graag wat we doen, hebben niets te verbergen. Dat zie je ook aan de camera’s die we overal hebben hangen, klanten kunnen dag en nacht meekijken.’ Dat meekijken kan ook me de geboorte van veulens. Christian filmt, medewerker Nisa monteert de beelden voor de eigenaren.

De Lindehoeve - Paardenbedrijf

Qua opfok biedt de Lindehoeve het volledige pakket: Christian: ‘Je stalt je merrie hier, geeft aan door welke hengst de merrie gedekt moet worden en vervolgens zorgen wij voor het insemineren, het herdekken, de begeleiding bij het afveulenen, het hele verhaal… En we verzorgen ook het opfoktraject van het jonge paard, ook van twee- of driejarige hengsten.’ Enkele jaren geleden kocht de familie een extra boerderij, een kilometer of tien verderop. Daar worden oudere, gepensioneerde paarden gehuisvest.

De Lindehoeve heeft zo’n 160 hectare grasland in gebruik, hooien en kuilen doen ze zelf. Jacob Keizer: ‘Zo hebben we altijd controle op de kwaliteit van wat we voeren. We hooien gemiddeld drie keer per jaar voor goed, structuurrijk gras.’ Christian: ‘Wij vinden dat logisch. Onze klanten vertrouwen ons hun paarden toe, we willen op alle vlakken het beste beiden.’

 

Criteria

De genomineerde bedrijven worden onder meer aan de hand van de volgende criteria beoordeeld door de jury: klantgerichtheid van de onderneming, onderscheidend vermogen, creativiteit en innovatief karakter, aandacht voor kwaliteitsverbetering (dierwelzijn en veiligheid), deelname aan collectieve regelingen binnen de sector, personeelsbeleid en bijscholing, het behaalde en te verwachten financiële rendement.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Vind je dit artikel interessant?

De Hippische Ondernemer deelt vaker dit soort artikelen. Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven. 1400+ ondernemers gingen je al voor!

Nieuwste berichten: