fbpx

Kijkje in de keuken: Hippisch advocaat

hippisch paarden advocaat paardenadvocaat

hippische advocaat - paarden advocaatAl bijna een jaar nemen we elke maand een kijkje in de keuken van een andere hippische beroepsgroep. Dit keer doken we in het vak van hippisch advocaat met Wibe Reddingius. Hoewel het fenomeen hippisch advocaat eigenlijk niet bestaat, vertelt hij ons alles over zijn loopbaan, uitdagingen en tips aan andere ondernemers.

 

 

Hoe werd je hippisch advocaat?

“Er wordt vaak over hippisch recht gesproken, maar eigenlijk bestaat dat helemaal niet. Het is een verzameling van verbintenissenrecht, handelsrecht en ondernemersrecht. In eerste instantie ben ik gewoon advocaat geworden. Dat heeft wel iets meer voeten in de aarde dan enkel afstuderen. Als je rechten hebt gestudeerd ben je nog maar ‘meester in de rechten’ en mag je jezelf jurist noemen, dat is iets heel anders dan advocaat. Daar komt nog een behoorlijke beroepsopleiding en drie jaar praktijkervaring achteraan voordat je zelfstandig het vak mag uitoefenen. Ik ben nu bijna dertig jaar advocaat, waarvan ik de laatste tien jaar veel hippische zaken doe vanwege mijn passie voor paarden. Ik rijd niet van jongs af aan, maar trouwde met een paardenmeisje met eigen paard. Ik vond dat paard wel leuk, dus ging ook rijlessen volgen om samen op buitenrit te kunnen. Dat is nogal uit de hand gelopen en op een gegeven moment ben ik best fanatiek gaan rijden en woonde we op een boerderij met vijf paarden. Ik heb veel samengestelde wedstrijden en jachten gereden en reed ook met het Cavalerie Ere-Escorte op Prinsjesdag. Toen ik compagnon werd op een advocatenkantoor lagen daar bij allerlei collega’s allemaal paardenzaken op hun bureau. Die had de voorgaande compagnon die met pensioen ging achtergelaten. Niemand had een idee wat ze met die dossiers aan moesten, omdat ze niks wisten van de paardensector. Ik gaf aan dat ik die kennis wel had en heb toen alle dossiers overgenomen. Vanaf dat moment ben ik in de paardenzaken gerold als advocaat en inmiddels ben ik nationaal en internationaal bekend als ‘paardenadvocaat’.”

 

 

Wat doet een paardenadvocaat?

“Elke dag is compleet anders. Wanneer iemand met een probleem belt dan hoor ik deze aan en vraag ik om stukken in te sturen die ik bestudeer om de zaak vervolgens verder te bespreken. Tegelijkertijd ben ik bezig met allerlei e-mails, het opstellen van processtukken zoals dagvaardingen, ga ik naar de rechtbank voor een getuigenverhoor of een andere zitting. Ik probeer altijd zo snel mogelijk te handelen. Als advocaat leer je snel de kern van het probleem te doorgronden en te bepalen wat daarvoor de beste remedie is. Soms kan het heel ingewikkeld zijn en komt het aan op creativiteit. Als advocaat ben je ook constant bezig om de taal van paardenmensen naar juridisch jargon te vertalen en omgekeerd. Ik ken mijn cliënten, de branche en handel inmiddels als mijn broekzak.”

 

 

Wie zijn je klanten?

“Ik sta handelaren, hengstenhouders en bekende ruiters in binnen- en buitenland bij, maar ben ook advocaat van bijvoorbeeld het KWPN, NWPCS en de FNRS. Veel paardenmensen weten mij te vinden. Ik zou iemand met een paardenzaak ook altijd adviseren om een advocaat te zoeken met ervaring in de paardenwereld. Als een advocaat daar niet in thuis is dan kan deze meestal niet precies weten wat er in een koopovereenkomst van een paard moet staan. Daarnaast ben ik als paardenadvocaat op de hoogte van de meest gangbare veterinaire gebreken en taalgebruik. Ik ken veel paardendierenartsen en schakel ze zelf ook vaak in. Ik weet ook wie de boefjes zijn in de sector en door al die kennis kan ik de juiste contracten maken en goed adviseren.”

 

 

Wat zijn de uitdagingen die je tegenkomt in dit beroep en wat is het leukste?

“Het is elke keer weer een uitdaging om een zaak voor een cliënt tot een goed einde te brengen. Dat kan zijn doordat ze de zaak winnen, maar soms is dat ook door de zaak snel af te handelen en een schikking te treffen zelfs als ze uiteindelijk zouden kunnen winnen. Een zaak kan enorm in de kosten lopen, omdat het lang kan duren en een advocaat ook gewoon veel geld kost. Het is daarom het belangrijkste om de cliënt tevreden te stellen, zodat ze bij een volgend incident terugkomen of mij aanbevelen bij anderen. Ik wil echt kunnen helpen als dienstverlener. Dat blij maken van mensen is dan ook een van de leukste dingen aan dit beroep net als de afwisseling en intellectuele uitdaging. Daarnaast vind ik het heerlijk om toch op een manier bezig te zijn met paarden. Ik kom graag op stallen en geniet ervan om goede ruiters in de rijbaan te zien rijden op zo’n moment.”

 

 

Hoe kom je aan klanten?

“Er zijn dus klanten die terugkomen en via via komen. Ook schrijf ik om de twee maanden een artikel in De Hippische Ondernemer om mijn vakkennis te delen. Ik schrijf artikelen en houd lezingen voor leden van hippische brancheorganisaties net als voor andere ondernemers waarbij ik hen uitleg waar ze rekening mee moeten houden en wat de valkuilen zijn. Dierenartsen behoren daar ook toe en hen adviseer ik bijvoorbeeld over hun mogelijke aansprakelijkheid en hoe dat juridisch zoveel mogelijk te voorkomen. Een aankoopkeuring bekijken zij vaak door een veterinaire bril, maar het is ook belangrijk dat ze het belang van hun juridische rol hierbij goed inschatten.”

 

 

Wat is je ultieme tip voor andere ondernemers?

“Voorkom problemen door vooraf bij een advocaat aan te kloppen in plaats van achteraf. 90% van de zaken had voorkomen kunnen worden als mensen eerder bij mij waren gekomen. Door zaken niet (goed) in een contract vast te leggen kunnen problemen behoorlijk in de papieren lopen. Een contract lijkt op het eerste gezicht misschien duur en kost ook snel duizend euro, maar liever dat dan dat je straks voor honderdduizend euro het schip ingaat. Iets wat een goed paard al snel kost. Het is dus beter om vooraf advies in te winnen of een goed contract op te laten stellen dan achteraf met een veel groter probleem te zitten. De wereld is veranderd. Iedereen wordt tegenwoordig zomaar overal aansprakelijk voor gesteld. Het is allang niet meer een man een man, een woord een woord.”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.