header KNHS instructeursdag

KNHS Instructeursdag

Vorig jaar werd het eerste congres voor instructeurs gehouden tijdens Horse Event. Dit was een groot succes. Daarom organiseren wij dit jaar weer een KNHS Instructeurscongres op zondag 15 september tijdens Horse Event in Vijfhuizen. Ook dit jaar is er weer een afwisselend programma met interessante onderwerpen waar je als instructeur gewoon bij moet zijn!

Programma
Het programma is breed van opzet met diverse sprekers met verschillende educatieve achtergronden. Ook worden de uitkomsten van een groot nationaal opinieonderzoek, over de houding van de gemiddelde Nederlander ten opzichte van de paardensport, bekend gemaakt. De uitkomsten van dat onderzoek zijn relevant voor iedere docent of instructeur, zij zijn inmiddels de belangrijkste ambassadeurs aan de basis van de sport.

Voorlopig programma (wijzigingen onder voorbehoud)
9.00 – 9.30 uur: Ontvangst
9.30 – 9.45 uur: Opening door dagvoorzitter Marion Schreuder
9.45 – 10.10 uur: Maria Henneman, voorzitter ORUN
10.10 – 11.10 uur: Jan van Hooff over mensen, paarden… en apen
11.10 – 11.30 uur: Opinieonderzoek: de instructeur als ambassadeur van de paardensport. Door Monique van Hal
11.30 – 12.00 uur: Koffiepauze
12.00 – 13.00 uur: Parallelsessies (2x 25 minuten)
Barbara Wielders: Hoe leren kinderen
Annemarie van der Toorn en Tineke Bartels: leertheorie van paard en ruiter
Jarko Dun: Biomechanica en anatomie van het sportpaard
13.00 – 14.00 uur: Lunch
14.00 – 14.30 uur: Panel discussie (KNHS, MBO, HBO, erkende opleidingen)
14.30 – 15.15 uur: Marianne Timmer
15.15 uur: Prijsuitreiking docent/instructeur van het jaar
Aansluitend: Afsluiting en gelegenheid tot bezoek aan Horse Event

Bestel hier je tickets

Sprekers
Maria Henneman
Maria Henneman is voorzitter van de ORUN, de onafhankelijke centrale toetsingscommissie die de kwaliteit van de door de KNHS erkende opleidingen bewaakt. Zij kent de verschillende takken van paardensport goed en was onder andere 9 jaar bestuurslid van de KNHS. Klik hier voor de biografie van Maria Henneman.

Jan van Hooff
Jan van Hooff groeide op in het familiebedrijf Burgers’ Zoo in Arnhem en ging vanzelfsprekend biologie studeren. Dat deed hij in Utrecht en Oxford. Van 1980 tot 2001 was hij hoogleraar in de Gedragsbiologie aan de Universiteit Utrecht. Tijdens het KNHS Instructeurscongres gaat Van Hooff in op de relatie tussen het gedrag en leren van dieren (waarbij de aap een goed voorbeeld is) en de mens. Wat kunnen we leren van dieren over opvoeden, leertheorie, consequent zijn, vertrouwen etc. Dat zijn voorwaarden waar ook de hippisch instructeur zich van bewust moet zijn. Klik hier voor de biografie van Jan van Hooff.

Monique van Hal
Vanuit stichting HIP, met medewerking van de leden van het Trendpanel, heeft Monique van Hal onlangs het allereerste onderzoek naar de publieke opinie over het houden van paarden en paardensport geïnitieerd. Om draagvlak te behouden is het goed eerst te weten waar we staan. Nederlanders staan overwegend positief tegenover het houden van paarden en de inzet van paarden voor recreatie, sport en topsport. Er zijn ook onderwerpen waar we als sector mee aan de slag kunnen en moeten gaan. Tijdens het KNHS Instructeurscongres op Horse Event deelt Monique van Hal de resultaten van het publieke onderzoek. Zij neemt instructeurs en docenten mee in kansen en uitdagingen die voor ons liggen. Om daar vervolgens samen mee aan de slag te gaan. Meer weten over Monique? Klik hier voor de biografie van Monique van Hal.

Marianne Timmer
Meervoudig Olympisch en wereldkampioene Marianne Timmer komt vertellen over haar rijke ervaring als sporter, trainer en coach. Klik hier voor de biografie van Marianne Timmer.

Parallelsessies
Dit jaar zijn er ook weer verschillende parallelsessies tijdens het congres, met onder meer aandacht voor trainingsleer, fysieke ontwikkeling van het paard en didactiek. Als instructeur kan je zelf kiezen welke parallel sessie je wilt volgen.

 

Parallelsessie 1: Barbara Wielders – Hoe leren kinderen
Tijdens deze workshop neemt Barbara je mee in de wereld van het opgroeien van een kind en waarom het belangrijk is voor instructeurs om daar iets van te weten. Het geven van paardrijles vraagt een investering in de aanwezige relaties. Dus niet alleen met het kind zelf, maar ook met de ouders. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? En welke rol neemt het paard hierbij in? Een ingewikkelde materie die aandacht verdient. En al helemaal omdat de theorie op papier en de praktijk in de bak nogal eens verschillen.

Dus als je lesgeeft aan kinderen en graag meer wilt weten over de achtergrond van opgroeien en opvoeden is deze workshop echt wat voor jou. Een herkenbaar en praktijk gericht verhaal over het nest, de bril en achteroverleunen.

Parallelsessie 2: Annemarie van der Toorn en Tineke Bartels – Leertheorie van paard en ruiter
Hoe bewust bekwaam zijn we aan het lesgeven?

Parallelsessie 3: Jarko Dun – biomechanica en anatomie van het sportpaard
Jarko Dun is paardenfysiotherapeut in hart en nieren. Hij werkt met veel topruiters, afkomstig uit de dressuursport, springsport en eventing. In de dagelijkse praktijk kwam hij erachter dat er een tekort is aan kennis over de anatomie van het paard. Jarko zet zich ervoor in om jou als instructeur een stukje kennis bij te brengen. Op inspirerende wijze betrekt Jarko de deelnemers bij zijn presentatie.

Uitreiking ‘HIP-award’
Tijdens het KNHS Instructeurscongres wordt de ‘HIP-award’ uitgereikt door Marianne Timmer aan de ‘Beste hippisch instructeur/docent van het jaar 2019’.
Goede instructeurs zijn goud waard, zij spelen een belangrijke rol in het goed leren paardrijden, paarden welzijn en dragen bij een positief imago van de paardensport. Een belangrijke taak dus! De Hip-award is een initiatief van Stichting HIP (Hippische Innovatieve Projecten) en de KNHS in samenwerking met het tijdschrift de Hippische Ondernemer. De verkiezing draagt bij aan de bevordering van goed onderwijs in de paardensector. Instructeurs kunnen tot 1 augustus zichzelf voordragen of voorgedragen worden voor deze mooie erkenning. Lees hier alles over de Verkiezing van de Hippisch instructeur/docent van het jaar 2019.

Aanmelden KNHS Instructeurscongres
Datum: 15 september
Locatie: Horse Event in Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen
Aanvang: 9.30 uur
Kosten: Een entreekaart voor de KNHS Instructeursdag kost €80,-. KNHS-instructeurs met een licentie betalen €40,-(Klik hier voor meer informatie over het aanvragen van een licentie voor instructeurs).

Heb je nog geen licentie, maar heb je er eentje aangevraagd? Stuur dan een mail naar opleidingen@knhs.nl, dan zorgen wij ervoor dat je de kaarten met korting kunt bestellen. Je aanvraag moet eerst verwerkt zijn namelijk om van de korting gebruik te kunnen maken. De entree is inclusief toegang tot Horse Event, koffie ontvangst en lunch.
Licentiepunten: KNHS-instructeurs ontvangen 65 theoriepunten op de basiskwalificatie voor het deelnemen aan dit congres.
Tickets bestellen: Tickets zijn verkrijgbaar via https://ticketpoint.nl/knhs-instructeursdag. Met je KNHS-relatienummer kun je hier ook je kaart met korting bestellen als je een licentie voor instructeurs hebt.

Bestel hier je tickets

Omdat de KNHS en de Stichting HIP (Hippische Innovatieve Projecten) het belangrijk vinden kennis over te dragen aan instructeurs is dit jaar de opzet van het congres breder gemaakt. Dit jaar worden ook de reguliere onderwijs organisaties, zoals het groene MBO en HBO, uitgenodigd om hun docenten te laten deelnemen aan het congres en de verkiezing.

Vragen en meer informatie
Heb je nog vragen of wil je meer informatie over het KNHS Instructeurscongres? Neem dan contact op de afdeling opleidingen van de KNHS via opleidingen@knhs.nl als je vragen hebt over je licentiepunten of de registratie van de licentie voor instructeurs. Heb je praktische vragen over het KNHS Instructeurscongres over bijvoorbeeld de inhoud van het programma, de kaartverkoop, het parkeren, de route, of de tijden? Neem dan contact op met Anne Knoops van de Academy Bartels via a.knoops@academybartels.com.