fbpx

Kracht achter de schermen in Tokyo

In het nieuwste magazine van De Hippische Ondernemer was al te lezen dat de Nederlandse ondernemer Annemiek van der Vorm meewerkte op de Olympische Spelen in Tokyo. In dit interview vertelt ze haar verhaal. Hoe ze in de hippische evenementenbranche is gerold en terechtkwam in Tokyo en wat dit evenement voor werkzaamheden met zich meebracht.

 

 Veel mensen kennen jou oorspronkelijk als dressuuramazone, maar dit is niet het enige wat je doet als ondernemer?
“Tijdens mijn studie wist ik eigenlijk al dat ik niet fulltime wilde paardrijden, maar halve dagen rijden en halve dagen ‘kantoorwerk’ leek mij de ideale combinatie. Toch ben ik na het studeren een paar jaar fulltime gaan rijden en lesgeven met als doel om goed te leren rijden op een fijne manier. Ik heb toen onder andere gewerkt bij meneer Koschel en Stall Kasselmann in Duitsland en Stal de Watermolen en Team Nijhof in Nederland. Kort daarna kwam ik in contact met Gerda Verhaar Eeuwijk, zij had een headhunterskantoor en vroeg of ik niet meer met mijn opleiding officemanagement wilde doen. Ik ben daar gaan werken en ben toen ook voor de helft gaan rijden en lesgeven. Samen met haar heb ik geholpen tijdens het WK vierspannen en daarna vroeg EQ International of het niet iets voor mij was om bij het NK dressuur mee te helpen. Zo ben ik de evenementen ingerold en kreeg ik steeds meer opdrachten. Het CHIO Rotterdam volgde daar ook op en in 2012 werden het er dermate veel dat ik besloot om hier een tak van mijn bedrijf van te maken.”

 

Dus toen werd je fulltime ondernemer?
“Nee dat nog niet. Ik werkte daarnaast nog steeds voor Gerda, maar dat kwam er nog bij. Gerda was heel flexibel, dus daar kon ik heel goed mijn balans in vinden. Toen Gerda in 2018 plotseling overleed, kwam voor mij het moment om een andere baan te zoeken. Toen dacht ik: ‘Als ik nu alle opdrachten aanneem, dan heb ik daar een fulltime job aan’. Dus besloot ik de stap te wagen. Op dat moment deed ik al wat opdrachten voor de FEI en kort daarna volgde de opdracht voor de Europese Kampioenschappen in Rotterdam. Doordat ik al best wat klanten had, was het niet heel spannend meer en had ik er vertrouwen in.”

 

Wat doe je precies voor zo’n evenement in jouw werk?
“Het scheelt natuurlijk per functie, ik heb veel sportsecretariaten gedaan en dat is vaak heel breed. Het is de plek waar iedereen naartoe komt: medewerkers, deelnemers, officials, trainers, etc. Op die plek moet je dus alles van dat evenement weten en heel dienstverlenend zijn. Daarnaast help ik bij sommige evenementen ook met de commerciële kant, bijvoorbeeld wat sponsoring betreft. En ook de facilitaire/operationele opzet is iets wat erbij hoort, iets wat in Tokyo ook onderdeel was van mijn functie.”

 

Hoe kom je als Nederlandse ondernemer op de Olympische Spelen in Tokyo terecht en wat deed je daar?
“In 2019 werkte ik mee aan de EK in Rotterdam en had ik veel contact met de FEI. Voor hen ben ik ook ongeveer 2,5 jaar toezichthouder geweest bij de FEI Jumping Nations Cup Youth, dus waarschijnlijk hebben ze mij voorgedragen. Het was een enorme eer om in Tokyo als ‘Competition Manager’ te mogen werken. In 2019 heb ik het contract getekend met de Organising Committee van de Olympische en Paralympische Spelen. We hadden een team in Tokyo  en iedereen had daarin zijn taken, waarbij ik met mijn collega’s over de sport ging. De functie was heel breed. We zorgden ervoor dat alles op elkaar paste. Denk aan het goedkeuren van trainingsschema’s, reflecteren op de shuttleservice naar aanleiding van het programma van de sporters, maar ook de opzet van de ring was een van mijn taken. Ik heb dressuurbordjes laten ontwerpen en offertes opgevraagd. Uiteraard gaf Tokyo daar een akkoord op, maar je ben echt onderdeel van de organisatie. Ik begeleidde ook de chef d’equipe meetings, overlegde met officials en alles moest volgens de FEI-regels verlopen. Tevens was Olympic Broadcasting Services (OBS) een onderdeel van mijn functie. Waar willen zij en wij de camera’s en kan dat zonder de paarden af te leiden? Staan ze op de afgesproken plekken en werkt de techniek? Denk ook aan het opstellen van tijdschema’s (secondes) voor OBS, zodat zij precies wisten wanneer ze slowmotion beelden konden laten zien, want televisie was dit jaar belangrijker dan ooit.  Dit zijn slechts een paar voorbeelden, maar je hoort al, het was heel breed en hield best wat in.”

 

Je hebt er twee jaar aan gewerkt, val je dan niet in een gat als het evenement af is?
“Het eerste weekend heb ik alleen maar familie en vrienden gezien of gesproken en daarna ben ik weer mailtjes op gaan pakken en aan voorbereidingen voor evenementen begonnen. CDI Exloo staat in oktober op de planning. Daarnaast zit ik nog in twee sportbesturen en heb ik mijn lesklanten en eigen paarden nog. In een gat vallen doe ik niet, al zal dit wel iets minder stressvol zijn. Toevallig vertelde ik van de week nog aan iemand dat ik wel weer toe ben aan wat extra spanning, maar het is ook wel lekker om even bij te komen.”

 

Wat vind je van het ondernemen in de hippische sector?
“Dat het allemaal op en top ondernemers zijn. Als er problemen zijn dan komen er altijd oplossingen. Door het boerenverstand denken hippische ondernemers altijd in oplossingen en dat maakt mij trots op mijn mede-ondernemers. Het mag allemaal misschien nog wel iets digitaler en duurzamer. In Tokyo zag je bijvoorbeeld dat ze ontzettend goed zijn in het scheiden van afval en de meeste taxi’s zijn elektrisch, maar dat hier komt nog wel. En nu ook met corona, wat evenementen meemaken en hoe ze dat online oppakken en doorgaan, dat vind ik heel bijzonder en heb ik veel respect voor.”

 

Tip:
“Ik heb altijd veel opdrachten aangenomen, positief aangepakt en best hard gewerkt. Ook al is niet altijd alles leuk. Daar leer je van en daardoor bouw je een netwerk op. Later kan je selectiever worden, maar door alles in het begin aan te pakken, dat heeft mij enorm veel geholpen.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.