fbpx

Leg afspraken vast in een trainingsovereenkomst

overeenkomst paardenbedrijf paardeneigenaar

Als ondernemer is het van groot belang om je afspraken goed op papier te zetten. Dit geldt ook voor ruiters die paarden voor eigenaren trainen of paardeneigenaren, zoals fokkers, die hun paarden in training zetten bij een ruiter. Met een trainingsovereenkomst kunt u er voor zorgen dat er goede afspraken gemaakt worden wat betreft aansprakelijkheid, omgang met het paard, trainingsdoel, wedstrijdmanagement, zekerheid voor betalen trainingsgeld en afspraken over eventuele verkoop van het paard. Brancheorganisatie FNRS biedt zowel voor leden (gratis) als voor niet-leden (betaald) een goede trainingsovereenkomst aan, die recent nog geactualiseerd is door Wibe Reddingius, advocaat hippische recht.

 

 

Waarom is een trainingsovereenkomst zo belangrijk?

Wibe Reddingius: “Het is van groot belang dat een trainingsovereenkomst de afspraken tussen partijen, de trainer en de eigenaar van het paard, goed weergeeft. Een dergelijke overeenkomst dient vooral als bewijs van de gemaakte afspraken. Bij 95% van de geschillen ontbreekt het namelijk aan vastlegging van de afspraken. Een trainer zit achteraf met zijn handen in het haar als het paard door zijn wedstrijdsuccessen en zijn bemiddeling wordt verkocht, maar de eigenaar de volledige verkoopopbrengst opstrijkt zonder enige betaling aan de trainer, omdat de trainer niet kan bewijzen wel een vergoeding met de eigenaar te zijn overeengekomen. Of wat te denken van een in training gehouden paard dat door eigen energie enorme schade veroorzaakt aan een derde, zonder dat een schriftelijke vrijwaring met de eigenaar is overeengekomen. Bewijs dan maar eens dat de eigenaar uiteindelijk die schade moet vergoeden.”

 

 

Wat is belangrijk op te nemen in een trainingsovereenkomst?

Belangrijk is dat de kernprestatie over en weer er duidelijk in vermeld wordt. Met een trainingsovereenkomst kan de stalhouder aangeven welke verplichtingen hij aangaat richting zijn klant. Dit zijn zaken zoals stalling, verzorging, toezicht, maar ook welke training en voor welk doel, waarbij geldt dat de trainingsinspanning natuurlijk een inspanningsverbintenis betreft zonder garanties op een bepaald eindresultaat. De verplichtingen van de klant richting de trainer staan er ook in omschreven, zoals bijvoorbeeld de hoogte van het trainingsgeld de betalingstermijn, de aansprakelijkheid van de eigenaar en aan welke wedstrijden mogen worden deelgenomen. In een overeenkomst staat dus kort en bondig wat er geleverd wordt, wat het kost, welke termijn gehanteerd wordt, hoelang de overeenkomst duurt en hoe je van elkaar af kunt.

 

De overeenkomst die opgesteld is door de FNRS is voor bepaalde  tijd met een wederzijdse opzegtermijn van een maand.

 

 

Hoe maak je onderscheid tussen wat je wel en niet opneemt in je overeenkomst?

Wibe: “In veel overeenkomsten staan vaak zaken benoemd die al bij de wet geregeld zijn. Bijvoorbeeld het retentierecht of het moment van intreden van verzuim bij het uitblijven van betaling. Voor dit laatste is het dan wel belangrijk om daadwerkelijk een betalingstermijn op te nemen in de overeenkomst. Overigens is in de nieuwe trainingsovereenkomst van de FNRS een nog veel sterker zekerheidsrecht opgenomen, namelijk het zogenaamde vuistpandrecht. Met een vuistpand kan bij een niet betalende klant het paard openbaar worden verkocht zonder dat eerst een rechterlijke vonnis nodig is. Uit de opbrengst van de openbare verkoop kan de vordering van de trainer op de klant worden verhaald.”

 

Download de FNRS-trainingsovereenkomst op de website van de FNRS of bestel deze in de FNRS-webshop.

 

Bron: FNRS

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.