fbpx

Maatlat Duurzame Veehouderij: fiscale regelingen voor duurzame stallen

Net als voor andere diersectoren, wordt nu ook voor de paardenhouderij de Maatlat Duurzame Veehouderij ontwikkeld. Deze maatlat is een certificatiesysteem om te kijken of je als ondernemer in aanmerking kunt komen voor fiscale regelingen, maar het kan paardenhouders ook handvaten geven om hun stal (deels) te verduurzamen. De prognose is dat de certificering vanaf januari 2022 beschikbaar moet zijn.

 

 

Op vrijwillige basis

Als hippische ondernemer moet je aan steeds meer regels voldoen, dus zal u wellicht denken: ‘Weer een certificaat wat we moeten halen.’ Gelukkig is dit niet het geval. De Maatlat Duurzame Veehouderij is op vrijwillige basis en het is niet de bedoeling dat de hele sector hieraan deel gaat nemen.

 

 

Interessante fiscale regelingen

Maar voor wie geldt deze maatlat dan wel? Net als in de andere diersectoren is het doel van de Maatlat Duurzame Veehouderij het stimuleren van duurzamere bouw van stallen. In dit geval paardenstallen. De overheid wil dit aanmoedigen door een aantal fiscale regelingen beschikbaar te stellen, zoals de MIA en Vamil. Met deze regelingen wil de overheid voorlopers die een nieuwe stal willen bouwen of verbouwen tegemoetkomen in de investeringskosten. Beide regelingen zorgen ervoor dat je zo’n 10 – 15% fiscaal voordeel kan krijgen op de bouwkosten.

 

 

Verduurzamen levert punten op

De Maatlat Duurzame Veehouderij is dus een certificatiesysteem om te kijken of je in aanmerking komt voor fiscale regelingen, maar biedt ook handvaten voor verduurzaming. Dit is een belangrijk gegeven en ook eentje die heel waardevol kan zijn voor paardenhouders, aangezien er veel aanbevelingen worden gegeven waarvan er wellicht een aantal bij jouw bedrijf passen. Het officiële systeem werkt op basis van een puntenwaardering waarbij je verdeeld over zeven thema’s punten kunt verdienen door het nemen van keuzemaatregelen. Deze thema’s zijn:

– Ammoniak
– Dierenwelzijn
– Diergezondheid
– Klimaat
– Fijnstof
– Bedrijf & Omgeving
– Brandveiligheid

Per thema moet je een minimaal aantal punten behalen om in aanmerking te komen voor certificering.

 

 

Managementmaatregelen tellen niet mee

Om de maatregelen controleerbaar te houden, kun je alleen punten verdienen door maatregelen te nemen op je bedrijf die gerelateerd zijn aan investeringen in de hardware aan de stal. Managementmaatregelen worden dus niet in de certificering meegenomen. Daarnaast moet het zijn aangetoond dat het effect een positieve uitwerking heeft op het thema. Afhankelijk van deze uitwerking krijg je voor elke maatregel meer of minder punten. Punten kun je niet verdienen door te gaan voor standaard, maar door boven het maaiveld uit te steken op alle zeven onderwerpen.

 

 

Prognose januari 2022

De maatlat voor de paardenhouderij is ontwikkeld naar aanleiding van de vraag hiernaar vanuit het Ministerie van LNV en I&W. Vervolgens is er een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd en zijn er samen met een College van Deskundigen conceptcriteria opgesteld. Op dit moment zijn de conceptcriteria voor de te verdienen punten gemaakt en zijn deze half juli besproken in een openbare hoorzitting. Op basis van de ingekomen opmerkingen en nieuwe informatie worden deze criteria waar nodig aangepast en verduidelijkt en is het de prognose dat de certificering van januari 2022 beschikbaar is.

 

Bron: LTO

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.