fbpx

Manege ten Eysden: impact van de wateroverlast

wateroverlast paardenbedrijf manege

Voor veel ondernemers is het moeilijk voor te stellen wat de impact is geweest van de wateroverlast afgelopen zomer in de ergst getroffen gebieden. Nu, een paar maanden na dato spreken we Harrie en Antoinette Nelissen van Manege ten Eysden over hoe deze periode er voor hen uitzag.

 

Manege ten Eysden in het Limburgse Geleen wordt niet alleen door de hele familie gerund, maar is ook een echt familiebedrijf waarbij de kinderen komen rijden en de ouders gezellig in de kantine komen kaarten. Ze staan bekend om hun lessen op recreatief niveau voor kinderen en volwassenen met zomers veel buitenritten door de prachtige omgeving. Daarnaast biedt de manege plek aan pensionpaarden en is er veel gezelligheid wat betreft onderlinge wedstrijden en ponykampen.

 

 

Recreatieve gebiedsinrichting

Het manegebedrijf startte bijna zestig jaar geleden deels uit noodzaak, zo vertelt Harrie Nelissen. “Onze ouders hadden een boerderij met varkens, koeien en akkerbouw, maar dat zou onteigend worden waardoor we moesten verhuizen. Mijn moeder wilde daar helemaal niet weg, dus toen mijn vader hoorde dat ze het gebied wilden inrichten met recreatieve doeleinden is het balletje gaan rollen om de boerderij een andere invulling te geven. Toen iemand vroeg naar een plek voor zijn merrie om te veulen is het paardengebeuren hier echt van start gegaan. Dat begon gewoon met een buitenmanege en later een hele kleine binnenbak en groeide langzaam uit tot het bedrijf wat er nu staat met zo’n 92 paarden en pony’s. Ongeveer twintig jaar geleden heb ik het met mijn zus Antoinette overgenomen van onze ouders, nadat we na school gelijk in het bedrijf zijn gaan werken.”

 

wateroverlast paardenbedrijf manege wateroverlast paardenbedrijf manege

 

 

Eerste klap

Door corona werd de eerste klap uitgedeeld aan het familiebedrijf dat even heeft overwogen om alle manegepaarden en -pony’s te verkopen. “We moesten twee keer dicht en mochten geen lessen geven en hadden dus geen inkomsten hiervan, maar de kosten gingen gewoon door. We hebben overwogen om de manegepaarden te verkopen, omdat we niet wisten hoe het verder af zou lopen. Het was moeilijk om het hoofd boven water te houden, maar we hebben op een gegeven moment toch de knoop doorgehakt om door te gaan. Bij ons is de manege voor een groot deel verweven met de pensionpaarden en bovendien wilden we onze gewaardeerde klanten niet missen.”

 

wateroverlast paardenbedrijf manege

 

 

Vooruitschrijdend inzicht

Dat de familie enige tijd later letterlijk het hoofd boven water moest houden hadden ze niet verwacht. Het was half juli toen de overmatige regen en wateroverlast uit de hand begon te lopen in Limburg. Woensdagochtend om zeven uur stond het water al tegen de brug van de beek aan, vertelt Antoinette Nelissen. “En er zou nog veel meer regen komen. Tien jaar geleden hebben we hier ook al wateroverlast gehad – al was het toen lang niet zo erg als nu – maar dat zorgde er wel voor dat snel besloten werd om in actie te komen. We besloten om de klanten via de app te benaderen en te vragen om voor hun werk de onderste kasten leeg te halen. Ook vroegen we aan de pensionklanten welke paarden we mochten evacueren en of dit met de trailer of de vrachtwagen mocht gebeuren. Om tien uur zijn we de eerste paarden gaan evacueren en aan het einde van de dag hadden we voor 63 paarden een droog onderkomen gevonden. Op het moment dat we begonnen met de evacuatie stond er nog geen water in de stallen en zijn we met vooruitschrijdend inzicht te werk gegaan. Dat was maar goed ook want uiteindelijk stond er op het hoogtepunt vijftig centimeter in de stallen. Achteraf zijn alle klanten heel dankbaar geweest dat we zo snel hebben gehandeld.”

 

wateroverlast paardenbedrijf manege wateroverlast paardenbedrijf manege

 

 

Eigen evacuatie bespaard

Maar volgens Antoinette wilden ze niet alle paarden evacueren. “De oudere paarden wilden we dit niet aandoen, dus deze hebben we in de binnenmanege gezet die een stuk hoger ligt dan de stallen. We hebben ook wat van onze eigen paarden in het weiland gezet wat hoger gelegen was. Na de evacuatie was het snel de stallen uitmesten en toen kwam het water op de binnenplaats al hoger te staan. Wij waren de enige in het dorp die onder water kwamen te staan, dus de brandweer had tijd om ons te helpen met het plaatsen van zandzakken. Maar het bleef regenen en het water bleef stijgen waardoor we ook alle zeilen bij moesten zetten met zandzakken, waterstofzuigers en -pompen om het water uit het huis te krijgen en houden. We hebben daarbij heel veel hulp gehad van iedereen. De brandweer kwam ’s avonds om te melden dat de visvijver over begon te lopen en het water onze kant op kwam. Als dit doorzette dan konden ze niks meer doen en moesten we verplicht evacueren. Om dit in de gaten te houden zijn we de hele nacht opgebleven, maar gelukkig is dit ons bespaard gebleven.”

 

 

Heel geregel

Harrie vertelt dat het een hele coördinatie was om alle paarden elders onder te brengen. “Het is niet alleen een veilige plek regelen, maar ook weten waar elk paard staat en de klanten hierover informeren. Ook praktische zaken moesten we regelen zoals het voeren en de openingstijden waarop eigenaren hun paard daar konden bezoeken. Het was een heel geregel nog naast wat hier allemaal gaande was. Het stond hier helemaal blank, de mesthoop dreef weg en ook het zand in de buitenmanege stroomde door de kracht van het water de baan uit. Gelukkig waren de paarden toen al weg. Donderdagmiddag begon het water langzaam te zakken en zijn we met veel hulp begonnen om op het hoogste punt al wat schoon te maken. Naarmate de tijd vorderde begon het water steeds sneller te zakken en tegen middernacht hadden we de stallen schoon. Die nacht heeft alles kunnen drogen en de volgende ochtend hebben we opgestrooid en de paarden weer opgehaald. Gelukkig heeft het niet lang geduurd, maar heftig was het wel.”

 

wateroverlast paardenbedrijf manege

 

 

Financiële impact

Met het vertrek van het water, was de impact hiervan zeker niet weg. “De buitenbak was helemaal weggespoeld net als de longeercirkel, je hebt waterschade en weet niet wat de muren gaan doen”, vertelt Antoinette. De verzekering kwam gelijk die middag kijken, maar door de omstandigheden zullen die niet veel van de schade vergoeden. Mensen zijn voor ons een crowdfunding opgestart en een klein meisje uit de les heeft driehonderd euro opgehaald met de verkoop van zelfgebakken cupcakes. Dat maakt je wel emotioneel. Naast de schade die al snel oploopt tot zestig á zeventig duizend euro hebben we ook weer een paar dagen geen inkomsten gehad, dus de impact is groot. Gelukkig hadden we een buffer waarvan we de noodzakelijkste herstelwerkzaamheden hebben verricht en de rest zien we later wel weer. Van de gemeente mochten we gelukkig ook een paar van de bigbags met zand houden die bij de poort lagen om in de buitenbak te gebruiken. We kijken vol goede moed richting de toekomst en gaan leuke evenementen en wedstrijden organiseren om extra geld bij elkaar te krijgen voor het totale herstel.”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.