Margeregeling veulens

Auteur: Ad de Bruyn – ABAB Accountants & Adviseurs

ABAB Accountants en Adviseurs is nauw betrokken bij overleg met het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst over diverse fiscale aangelegenheden. Belangrijk item is het toe te passen btw-tarief voor de handel, met name voor veulens en jonge paarden, en de prestaties inzake levering van sperma en embryo’s. Helaas is dit nog steeds onduidelijk. Wel heeft eind vorig jaar de Belastingdienst het standpunt bevestigd en gepubliceerd dat de margeregeling ook voor veulens van toepassing is.

De margeregeling houdt in dat de wederverkoper (handelaar) van een ‘gebruikt’ goed alleen btw hoeft af te dragen over zijn winstmarge, namelijk het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs, die bij verkoop van dat gebruikt goed wordt behaald. De margeregeling kan worden toegepast op de levering van ‘gebruikte goederen’ die een handelaar heeft gekocht zonder dat hij bij de aankoop btw in aftrek heeft kunnen brengen. Dit is met name aan de orde indien een goed is aangekocht van een particulier. De margeregeling is bedoeld om cumulatie van btw te voorkomen.

Zijn paarden ‘gebruikt goed’?

In het zogenoemde ‘Stenholmenarrest’ heeft het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen aangegeven dat de margeregeling ook toepassing kan vinden op de levering van dieren. Dieren zijn lichamelijke zaken en kunnen daarom ook als een ‘gebruikt goed’ in de zin van de margeregeling worden aangemerkt.

Hoe om te gaan met training?

Een wederverkoper in de zin van de margeregeling is een ondernemer van wie de activiteiten geheel of gedeeltelijk bestaan uit het verkopen van gebruikte goederen die hij van een ander gekocht heeft. Gebruikte goederen mogen niet als bedrijfsmiddel (bijvoorbeeld dekhengst, fokmerrie, manegepaard) worden geëxploiteerd. Een vraag die speelde was of goederen (paarden) die door training een hogere waarde krijgen, aangemerkt worden als ‘gebruikt goed’. Het Hof van Justitie kent echter een ruime werking toe aan de margeregeling, zodat ook paarden die na aankoop getraind worden en dan doorverkocht, aan te merken zijn als ‘gebruikt goed’.

Zijn zelf vervaardigde of gekweekte goederen ook ‘gebruikt goed’?

Een andere vraag die speelde was of ook goederen die zelf vervaardigd zijn, aangemerkt kunnen worden als ‘gebruikt goed’. Gezien de ruime werking die het Hof van Justitie toekent aan de margeregeling was dat naar onze mening van toepassing. Dit werd door de Belastingdienst bevestigd en op 2 oktober 2019 gepubliceerd op haar website. Expliciet wordt in dat bericht zelf gefokte paarden genoemd. Gevolg voor de praktijk is dat op de aankoop door een handelaar (bijvoorbeeld een veiling) van een veulen van een particulier en ook weer op de verkoop van een particulier de margeregeling toegepast kan worden.

Vond u dit artikel interessant? Bekijk dan ook het artikel over Prinsjesdag 2020 en de stand van zaken van de Brexit onderhandelingen.

Wilt u tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €39,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Vind je dit artikel interessant?

De Hippische Ondernemer deelt vaker dit soort artikelen. Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven. 1400+ ondernemers gingen je al voor!

Nieuwste berichten: