fbpx

Milieubewust onkruid te lijf

Het onkruid lijkt wel meer te zijn dan andere jaren en ook nog eens sneller terug te komen. Al enkele jaren wordt het aankopen van chemische onkruidbestrijding bemoeilijkt, waardoor je op zoek moet naar milieuvriendelijke opties. Al kan dit ook een bewuste optie zijn vanwege de andere dieren die op het erf rondlopen of omdat je een steentje wilt bijdragen aan het milieu.

 

Voordat we uitwijden over het bestrijden van onkruid is het misschien handig om eerst iets meer te vertellen over de manieren waarop dit voor een groot deel te voorkomen is. Ook onkruid heeft immers bepaalde facetten nodig om te groeien. Eén daarvan is plek voor hun wortels. Tegels waar wat meer ruimte tussen zit of verzakkingen in het pad zijn dus ideaal voor onkruid, net als onbegroeide stukken in je border of open plekken in je weiland. Daarnaast gedijt onkruid goed op zand en met wat water erbij, wat dit jaar genoeg valt, heb je de ideale broedplaats.

 

 

Kansen verminderen

Om eerst in te gaan op het voorkomen is het aan te raden om worteldoek onder je bestrating aan te leggen en ervoor te zorgen dat de voegen zo weinig mogelijk ruimte krijgen. Bij grotere tegels heb je minder voegen en dus ook minder onkruid. Door de voegen op te vullen met opvulzand zorg je dat dit netjes dicht blijft. Ook een goede afwatering en dus het wegnemen van de voeding, zorgt ervoor dat onkruid minder kans krijgt om te groeien. Daarnaast zal onkruid eerder ontstaan op paden die weinig worden gebruikt en geveegd. Door het pad regelmatig te vegen met een harde bezem, voorkom je dat de zaden de mogelijkheid krijgen om te wortelen. In de wei is het vooral belangrijk om je grasmat dicht te houden, zodat onkruid geen kans krijgt om op te komen. Voor borders zijn er ook verschillende manieren om deze dicht te houden en onkruid geen kans te geven; denk aan bodembedekkende planten, houtsnippers of cacaodoppen.

 

 

Machinaal borstelen

Eén van de manieren om even van het onkruid verlost te zijn is door het handmatig te verwijderen met bijvoorbeeld een onkruidsteker. Dit is heel effectief, zeker als je hierbij de gehele wortel weghaalt. Maar dit is een tijdrovende klus. Een onkruidbezem of borstel werkt sneller, helemaal als je dit als opzetdeel voor of achter een machine gebruikt. Dit is absoluut een uitkomst als je een groot erf hebt. Het gebruik van dit opzetdeel geeft snel veel resultaat, maar heeft ook een nadeel. Het verwijdert vaak alleen de bovengrondse delen van de plant, waardoor je veel kans hebt dat het redelijk snel weer terugkomt.

 

 

Branden

Een heel effectieve manier van onkruid bestrijden is het weg te branden. Plantencellen sterven af nadat je deze korte tijd aan hoge temperaturen blootstelt en dus zal het onkruid na verloop van tijd ook afsterven. Let hierbij wel op dat je met de brander geen grote, droge grasplukken probeert te vernietigen, met het oog op brandgevaar. Laat je bovendien goed adviseren over de soort brander en schaf er niet te impulsief eentje aan. Hoewel deze manier voor alle soorten onkruid effectief is, zijn de resten van de plant niet direct weg. Hier zou de onkruidborstel alsnog bij kunnen assisteren.

 

 

Heet water

Naast het branden kan je ook op een andere manier gebruikmaken van hoge temperaturen om onkruid te lijf te gaan. Zo zijn er machines op de markt die heet water gelijkmatig over de bestrating spuiten. Uiteraard kan je zelf met de waterkoker aan de slag, maar dit is wederom heel tijdrovend.

 

 

Schoonmaakazijn

Wil je toch met de spuit en een goedje aan de gang? Gebruik dan schoonmaakazijn verdund met water. Azijn is biologisch afbreekbaar en dus niet schadelijk voor het milieu, maar zeker wel voor de planten. Het doodt namelijk niet alleen onkruid, dus pas op met azijn als je in de buurt van je mooie gras of andere planten bezig bent. Zorg ervoor dat je het onkruid goed doordrenkt om deze inclusief wortels te vernietigen.

 

 

Biologisch afbreekbaar

Naast azijn zijn er verschillende andere biologisch afbreekbare middelen die het onkruid bestrijden en voorkomen dat het weer de kop opsteekt.Net als bij schoonmaakazijn werkt dit verdund in een drukspuit het handigste. Bekijk op de verpakking goed voor welke onkruidsoorten het middel werkt. Sommige hardnekkige soorten verlangen namelijk een steviger middel.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.