fbpx

Moderne therapieën, wat doen ze?

Je hebt tegenwoordig allemaal snufjes die de gezondheid en het welzijn van onze paarden beter moeten maken. Denk aan de Vitafloor, therapiedekens, shockwave en laseren. Wij vroegen ons af: werkt dit nu echt of zit dit tussen onze oren?

 

Om hierachter te komen stellen we deze vraag aan paardenarts, chiropractor en acupuncturist Aimee de Rooij. Aimee waarschuwt ons al direct dat er op veel vlakken nog weinig onderzoek is gedaan wat paarden betreft en niet elke claim van een fabrikant kan worden bevestigd of ontkracht. Maar gelukkig kunnen we wel veel informatie uit de hoek van de humane wetenschappelijke onderzoeken halen. Hoewel een mens en een paard niet hetzelfde zijn, zijn er veel processen en werkingen die overeenkomen.

 

 

Spieren lostrillen

Een van de dingen waar humaan al heel wat onderzoek naar is gedaan is de trilplaat of Vitafloor. Volgens Aimee blijkt dit bij mensen een positief effect te hebben op de doorbloeding van de spieren. “Bij paarden zijn er helaas nog weinig wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan en zijn het vooral gebruikerservaringen die positief zijn. De trilplaat die bij mensen de botontwikkeling en spiermassa stimuleert is doorontwikkeld naar een versie voor paarden waarbij wordt geclaimd dat het ook de bloedsomloop verbetert en een positief effect heeft op de spieren, dit laatste is humaan bewezen. Ik ken veel mensen die de trilplaat gebruiken, ook op stallen. Zelf heb ik de trilplaat nooit voorgeschreven bij een patiënt, maar ik hoor van gebruikers dat hun paarden fijner aanvoelen en losser zijn in hun spieren. In principe kan het geen kwaad om je paard hierop te zetten al is het wel goed om je af te vragen waarom je dit doet. Doe jij dit omdat je paard aan de linkerkant heel stijf is? Dan zou ik wel eerst door de dierenarts laten checken of er niet iets onderliggends is wat dit veroorzaakt. Voor gebruik zou ik het dus altijd even overleggen met iemand die verstand heeft van het apparaat en het lichaam van je paard.”

 

 

 

Magische dekens

De verschillende therapiedekens schieten als paddenstoelen uit de grond. Er zijn verschillende varianten op basis van magneetvelden of exemplaren die infrarode straling van het lichaam weerkaatsen. Een mooie uitvinding, maar Aimee geeft aan dat ook hier nog weinig echte onderzoeken over zijn gepubliceerd. “Er zijn een paar hele kleine onderzoekjes gedaan met maar een paar paarden. Je moet je dus afvragen hoe betrouwbaar de resultaten zijn vanwege de lage aantallen. Maar hierin zijn in elk geval geen significante verschillen naar voren gekomen wat betreft het opwarmen van de spieren en het verhogen van de bloedtoevoer in de spieren. Wel is in een van de studies aangetoond dat de huidtemperatuur toeneemt, maar dit was zowel bij de therapie- als normale dekens het geval. Helaas zijn de onderzoeken tot nu toe nog niet betrouwbaar genoeg om iets over de daadwerkelijke werking te kunnen zeggen.”

 

 

Drukgolven

Een therapie die eigenlijk niet nieuw meer is en al jarenlang veel wordt gebruikt is de shockwave. “Zelf heb ik er veel mee gewerkt bij peesblessures. De shockwave werkt met drukgolven die bijdragen aan het herstel van bijvoorbeeld aanhechtingsblessures. Humaan is er ook het nodige onderzocht wat betreft pijngerelateerde aandoeningen. De drukgolven overprikkelen de zenuwen waardoor pijnsignalen worden overstemd en daardoor heeft het een pijnstillend effect. Ook voor het verbeteren van de bloedcirculatie en bij verklevingen bij peesblessures is dit apparaat al effectief gebleken. Het zijn echter niet zomaar trillingen en dus moet je het hanteren van de shockwave wel aan de dierenarts overlaten. Daarbij kan het de pijndrempel verhogen, waardoor je kans loopt om door te rijden met een blessure.”

 

 

 

Kracht van de laser

Natuurlijk zijn er nog veel meer moderne therapieën om iets over te kunnen vertellen, maar dit artikel sluiten we af met de laser. Er zijn twee verschillende soorten: een high en een low power laser. “Over de laser wordt gelukkig steeds meer bekend en er zijn ook wat specifieke paardenstudies gedaan wat het effect op pezen betreft. In Duitsland is bij een groot onderzoek een positief effect op de genezing van tussenpeesblessures aangetoond. Maar ook op wondgenezing en het stimuleren van rugbandblessures heeft het een positief resultaat. Het idee achter de laser is dat dit de cellen stimuleert tot herstel. Dit helpt inderdaad ook bij kapotte mondhoeken, maar je moet je hierbij wel afvragen waardoor deze kapot zijn gegaan. Ik behandel zelf geen mondhoeken met de laser, omdat ik vind dat je moet kijken naar wat er misgaat en hoe je dit in de toekomst kan voorkomen. Kapotte mondhoeken zijn heel pijnlijk en niet iets om weg te wimpelen met een laser. Waar het wel fijn voor werkt is voor paarden met rugproblemen. Uit onderzoeken is gebleken dat de laser in combinatie met manuele therapie de beste resultaten gaf wat betreft een verminderde pijn, spierspanning en stijfheid. Hoewel het effect van de laser is aangetoond is het niet zo dat je met één keer laseren een peesblessure oplost. Je moet het wel op regelmatige basis herhalen wil je effect hebben. De low power laser om een rug wat losser te maken kan wel direct op dat moment verlichting bieden bij een stijve rug, maar voor peesblessures heb je een langere adem nodig.”

 

 

Luistertip:

Samen met paardendierenarts Iris van Gulik deelt Aimee de Rooij haar kennis over paardengezondheid in de Paard & Gezondheid Podcast om het paardenwelzijn te bevorderen.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.