fbpx

NVWA gaat strikter toezien op registratieplicht paarden

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan nadrukkelijker toezien op de identificatie- en registratieverplichtingen die gelden voor de houders van paarden, pony’s en andere ‘paardachtigen’. Redenen voor strikter toezicht op de naleving van dit I&R beleid ligt onder meer in de noodzakelijke tracering bij dierziekten.

Sinds vorig jaar (21 april 2021) is er voor houders van paardachtigen een aanscherping van het identificatie & registratiebeleid. Deze aanscherping is een verplichting vanuit Europese wetgeving, waardoor snelle tracering bij een uitbraak van een dierziekte mogelijk is. Om deze reden is het nodig om locaties waar paardachtigen gestald staan, in beeld te hebben. Elke paardachtige moet voorzien zijn van een chip, een (paarden)paspoort en op een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) geregistreerd staan, indien de paarden gewoonlijk op dat UBN verblijven.

 

Bent u exploitant van een locatie waar paardachtigen gehouden worden? Dan moet u voldoen aan de volgende eisen:
• De locatie heeft een UBN-nummer voor paardachtigen;
• Paardachtigen worden gekoppeld aan dit UBN-nummer (bij verblijf van 30 dagen of langer);
• Paspoort moet op de locatie waar het paard verblijft, aanwezig zijn;
• Documentatieverplichting (lokaal bedrijfsregister) van paardachtigen die langer dan 24 uur aan- of afwezig zijn. Dit bedrijfsregister is vormvrij en mag op papier of elektronisch worden bijgehouden.

 

 

CONTROLE

De NVWA heeft aangekondigd bij de Sectorraad Paarden dat zij na de zomer actief op pad gaan om controles uit te voeren. Heeft u uw registratie nog niet op orde, zorg dan dat u dit alsnog gaat doen. Bij controle zal de NVWA op uw  locatie bekijken wel paarden aanwezig zijn en welke dieren er in de database van RVO bekend zijn. Wanneer er afwijkingen zijn, dan dient u te bewijzen waarom deze paarden wel of niet op uw locatie aanwezig zijn. Uw lokale administratie moet daarin kloppend zijn.

 

 

Op de website van de Sectorraad Paarden bij het thema Identificatie & Registratie vindt u meer informatie over het registreren en handige links naar pagina’s van RVO en de Rijksoverheid.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.