fbpx

Rhinopneumonie: hoe beschermt u uw paard?

Rhinopneumonie is een besmettelijke infectie, veroorzaakt door het Equine herpesvirus (EHV1 en EHV4). Na infectie hebben deze herpesvirussen de typische eigenschap om slapend aanwezig te blijven in het paard. We zien dit bijvoorbeeld ook bij de koortslip bij de mens. Dit mechanisme van slapend dragerschap speelt een cruciale rol in het onderhouden en verspreiden van het virus.

 

Als eenmaal een paard besmet is, kan het equine herpesvirus namelijk zo levenslang aanwezig blijven. Bijna alle paarden zijn hierdoor drager van het virus. Ze vertonen geen klinische symptomen, maar de infectie kan te allen tijde gereactiveerd worden met uitscheiding en verspreiding van virus naar andere paarden.

 

 

 

Wat zijn de gevolgen van rhinopneumonie?

 

De klinische symptomen van rhinopneumonie zijn heel variabel. Het zijn vooral jonge paarden die griepachtige symptomen kunnen vertonen, terwijl de infectie bij oudere paarden eerder onopgemerkt verloopt met mogelijk suboptimale prestaties tot gevolg. Bij een drachtige merrie kan EHV-1 het leven van het veulen ernstig in gevaar brengen. Dit virus is de meest voorkomende oorzaak van infectieuze abortus bij de merrie. Ook kan het veulen dood of zwak worden geboren. In zeldzame gevallen kan rhino eveneens tot een aantasting van het zenuwstelsel leiden met ataxie (wankel lopen) en de gevreesde verlammingsverschijnselen tot gevolg. Herstel gaat vaak moeizaam en kan maanden in beslag nemen. Indien een paard volledig verlamd is, wordt de prognose slecht en moet vaak euthanasie overwogen worden.

 

 

Hoe geraakt uw paard besmet?

Rhinopneumonie is een besmettelijke virale ziekte, die zich verspreidt tussen paarden via de luchtwegen. Overdracht gebeurt door:

– Direct contact met de neusvloei van een besmet paard

– Indirect contact (via de lucht, de mens of materiaal)

– Bij een abortus: de foetus, het vruchtwater, de nageboorte en vaginale uitvloei. Goede hygiënemaatregelen zijn hier essentieel!

 

Bovendien zijn bijna alle paarden levenslange dragers van het EHV-virus. Ze vertonen geen klinische verschijnselen, maar het virus kan te allen tijde opnieuw gereactiveerd worden met uitscheiding en verspreiding van virus naar andere paarden. Deze reactivatie gebeurt vaak als gevolg van stress of een periode van vermoeidheid (bv bij transport, zware inspanning, …). Daarom is het zeer moeilijk om EHV te bestrijden en verklaart het waarom er plots acute uitbraken kunnen optreden.

 

 

Hoe kunt u uw paard beschermen?

Het is belangrijk te onthouden dat één en hetzelfde virus, namelijk EHV-1, zowel luchtwegproblemen als abortus als zenuwstoornissen kan veroorzaken. Zo kan bijvoorbeeld het virus uitgescheiden door een jaarling met luchtwegproblemen, abortus veroorzaken bij een drachtige merrie en het virus van een aborterende merrie kan eveneens de oorzaak zijn van zenuwsymptomen bij een ander paard in de stal. Daarom zal bijvoorbeeld het scheiden van jonge paarden en sportpaarden van de drachtige merries één van de maatregelen zijn om de verspreiding van rhinopneumonie te voorkomen.

 

Een goed management is namelijk belangrijk om de verspreiding van rhino te voorkomen:

– vermijden van stress

– verdelen van paarden in kleinere groepen

– isoleren van nieuwe paarden bij aankomst

– trainings- of sportpaarden scheiden. Ze zijn gevoeliger om besmet te worden (circuleren veel en zijn vaak onderworpen aan de stress van transport en training) en kunnen het virus overdragen naar de andere paarden en drachtige merries met risico op abortus.

 

Door uw paard bovendien regelmatig te vaccineren, behoudt hij een vrij goede weerstand tegen het virus. Zo is hij zelf beter beschermd tegen de ziekte, maar zal hij ook minder virus uitscheiden naar andere paarden en de verspreiding van virus verminderen. Het vaccineren van de hele stal zorgt voor een lagere infectiedruk en een nog betere controle van het virus. Vraag steeds advies aan iw dierenarts!

 

 

VACCINEREN, DAT IS UW PAARD BESCHERMEN, MAAR OOK DE ANDEREN!

 

 

Wilt u graag meer weten over rhinopneumonie? Neem dan zeker een kijkje op www.rhinobijpaarden.nl.

Advertorial: Zoetis

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.