fbpx

Ruitersportschool de Rekkendonken: overnemen en overstappen

Vorig jaar namen Liane Schellekens, haar zus Jolanda Steur en diens dochter Rinke, Manege de Rekkendonken helemaal over van hun (groot)ouders. Een logische stap, omdat ze al een heel lang in het bedrijf zaten. Toch moesten er wel wat veranderingen plaatsvinden om dit mogelijk te maken. Eén van die veranderingen was dat ze met de manegelessen gingen stoppen.

 

We spreken Liane Schellekens als de rust na een paar maanden weer is wedergekeerd. “De keuze om te stoppen met de manege was een hele lastige, maar het was niet te voorkomen om het helemaal over te kunnen nemen.”

 

Jarenlang proces

Zussen Liane en Jolanda en diens dochter Rinke zitten al lang in de zaak die oorspronkelijk van hun ouders is. Vader wordt dit jaar 80 en moeder is ook alweer 75. Dat de volgende generaties het bedrijf over zouden nemen dat was dus een logische stap. Het juiste moment vinden, dat was iets moeilijker. “We zijn een aantal jaar geleden al overgegaan van een BV naar een v.o.f. om de overname belastingtechnisch makkelijker te maken en zijn al een paar jaar met het proces bezig. Mijn ouders zijn altijd hard aan het werk, maar tijdens de eerste coronagolf vonden ze het ook wel fijn dat ze een keer konden gaan wandelen of fietsen. Dus hebben we besloten dat dit moment het minst pijnlijk zou zijn om de knopen door te hakken.”

 

Alles doorrekenen

“Voordat dit moment kwam hebben we natuurlijk wel alles doorgerekend op verschillende manieren om te kijken wat er nodig is om te blijven bestaan. De kosten van de manegepaarden waren enorm hoog als je alles bij elkaar optelt en met een manege betekent het gewoon dat je overdag en ’s avonds aan het werk bent, zeven dagen in de week. Wij hebben alle drie een partner die niet in het bedrijf zit. Hoe zie je dat voor je? Nou niet dus. Het inzetten van personeel is ook niet rendabel, dus hebben we met zijn drieën veel overlegd hoe het eruit moest gaan zien als we het zouden overnemen. Zo zijn de plannen voor het stoppen met de manegelessen tot stand gekomen. Mijn partner is boekhouder en heeft samen met mij verschillende berekeningen gemaakt. Wat zijn de vaste lasten, wat hebben we nodig, wat is het lesgeld dat je gaat missen en hoeveel pensionklanten heb je vervolgens nodig. Maar ook welke kosten omlaag zouden gaan. Met de kosten van de dierenarts, hoefsmid, voer en eigen levende have vallen er ineens heel veel kosten weg. Daarnaast zitten we hier in een heel mooi gebied en moet er meer te halen zijn uit de horeca. Dat was een beetje doodgebloed vanwege de drukte van het manegebedrijf, maar daar zagen wij wel potentie in.”

 

Verbazingwekkend

“Dus hebben we het hele bedrijfsplan uitgewerkt met hoe het in de toekomst moest gebeuren. Onze klanten en ook onze vader wisten op dat moment nog van niks. Hij maakte vaak een praatje met de klanten en we wilden niet dat die er op voorhand iets van zouden meekrijgen. Zo’n beslissing komt toch rauw op je dak en daarom hebben we dit ook in het plan meegenomen en hoe we dit aan gingen pakken. Op woensdag is er een brief uitgegaan naar de klanten dat we gingen stoppen, met meteen de vraag of er mensen waren die een manegepaard over wilden nemen. Het is echt verbazingwekkend, maar donderdag waren alle paarden verkocht. Er waren veel klanten die alleen of samen met iemand hun favoriete paard over wilden nemen. We hebben vier oudjes zelf gehouden om ze een fijn pensioen te geven. We geven dus nog steeds wel lessen met onze (oude) manegepaarden, maar dan op andere tijden en in een andere setting. Dat begin was een enorme oplossing en was voor ons de moeilijkste stap. Veel paarden heb je al zo lang. Na deze stap hadden we onze stallen dus min of meer vol met pensionpaarden en kregen we ook nog wat nieuwe klanten extra erbij.

 

Nevenactiviteiten

“Alleen met een pensionstal kan je zo’n groot bedrijf niet onderhouden, dus we hebben ook gelijk stappen gemaakt voor meer horeca-activiteit. Zo bieden we in de bar een groter assortiment aan en kun je hier nu ook lekker eten. Ondanks corona hebben we afgelopen jaar goed gedraaid. Of misschien wel dankzij, want je hebt hier toch de midgetgolfbaan en kunt hier mooi fietsen en wandelen. Daarnaast hebben we ook onze B&B, bestaande uit een paar studio’s waarin je kunt overnachten. Meestal hebben we ook wel boxen vrij om je paard mee te nemen en dan kan je hier heerlijk het bos in. Vanuit de gemeente hebben we twee jaar geleden de mogelijkheid voor twee glazen huisjes in een bosperceel gehad. Je overnacht dan midden in het bos zonder stroom en dat is een unieke ervaring. Inmiddels hebben we de huisjes van de gemeente overgenomen en kunnen we deze permanent aanbieden. De wedstrijden zijn ook gebleven, dat vinden we zelf veel te leuk om te organiseren.”

 

Toekomstplannen

“Er staan nog wel wat dingen op de rol, zo is de gemeente samen met de natuurvereniging bezig om de natuur terug te brengen in de oorspronkelijke staat waardoor vanuit hier meer wandelroutes komen en wellicht nog een andere leuke verassing. We hebben ook geprobeerd om familiefietsen te verhuren die we van een collega-ondernemer mochten lenen. Dat bleek niet aan te slaan, dus het was fijn dat we dat eerst konden proberen. Het is een beetje aftasten wat past bij de nieuwe vorm van ons bedrijf. Zoals het er nu staat zijn we er heel tevreden mee, maar we blijven ondernemers en staan overal voor open. We hebben het lekker druk, dus dat is goed. En het is heel fijn om ’s avonds ook een keer op tijd klaar te zijn en dit maakt het makkelijker om om de beurt op vakantie te gaan.”

 

Tip aan andere ondernemers

“Als je denkt aan een overstap van je bedrijf, doe dan een goed financieel onderzoek. Wat kost een paard nu echt? Dat doe je meestal niet, want alles gaat op één grote hoop. Maar doe je dat wel dan wordt misschien duidelijk dat je niet altijd op de goede weg zit. Wees kritisch op je eigen bedrijfsvoering. De meeste paardenhouders zijn blij dat ze hun vaste lasten kunnen dragen, maar je moet je afvragen hoe lang je daarmee door wilt gaan. Dat is zeker een moeilijke stap, maar wel iets wat een keer nodig is. Natuurlijk heb je liefde voor de zaak en klanten, maar ga eens realistisch kijken of laat iemand anders dit doen. Daarnaast moet je vooral je gevoel volgen of dit voor jou de manier is.”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.