fbpx

Samenwerkingen in hippische sector

Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Een mooie uitspraak die onder andere Wilco van Rooijen deed tijdens het ondernemerscongres op Horse Event. Een wijsheid die ook steeds meer hippische ondernemers ter harte nemen. Om meer over de voordelen te weten te komen, vroegen we Fenna Elzinga, Zefanja Vermeulen en Anne van Boxtel–van Vugt naar hun samenwerking.

 

 

Uit de comfortzone

Sommige ondernemers kennen Anne van Boxtel–van Vugt van haar taak als voorzitter van de VZTD (Vereniging van Zadel- en Tuigdeskundigen) en haar voorgaande bedrijf Het Zadelkompas. Vorig jaar besloot ze om het over een andere boeg te gooien en een opleiding voor zadelpassers op te zetten, een idee waar ze al veel langer mee rondliep. Dit moest een goede en uitgebreide studie worden die dieper zou gaan dan de kennis die Anne zelf in huis had. “Ik kan zadelpassen en wist waar ik met deze nieuwe opleiding naartoe wilde, maar voelde me niet comfortabel genoeg om ook lessen te geven over het paarden- en ruiterlichaam. Ik vond sowieso dat daar in mijn opleiding te weinig aandacht aan was besteed, dus dat wilde ik zelf wel aanbieden. Daarnaast weet ik het een en ander over ondernemerschap, maar lang niet alles en had ik geen ervaring mee het opzetten van een opleiding. Dus ben ik gaan zoeken naar specialisten die mij hierbij konden helpen. Zo kwam ik terecht bij Michel van Ast en Patricia van Slobbe die met hun bedrijf OnderwijsArena gespecialiseerd zijn in leren en didactiek. Ik wilde dit alleen opstarten als zij mij hierbij wilden helpen. Ik had een idee hoe het eruit moest zien, maar niet waar ik moest beginnen. Die samenwerking is met volle enthousiasme verlopen en ze hebben me geholpen in het hele ontwikkelproces.”

 

 

Meest waardevolle stap

“Daarnaast heb ik docenten zoals paardenartsen van het SMDC, dierfysiotherapeute Merel Diederen, bewegingsanalist Saskia Heijkants, juriste Mr. Anke Alberts–Slob, boekhouder en winstadviseur Susanne Blijleven–Bos, marketeer Rachel van Kreij, onderzoeker en specialist biomechanica van Centaur Biomechanics Dr. Russel MacKechnie–Guire en diverse collega-zadelpassers ingeschakeld om hun expertise te delen. Dat heeft de opleiding echt naar een hoger niveau getild. Ook wilde ik het zadelpasconsult zoals ik het de studenten aan wil leren nalopen met een dierenarts en fysiotherapeut, omdat ik wist dat ik dingen miste. Ik liet ze zien wat er normaal geleerd wordt en welke testjes ik zelf ook nog deed vanuit mijn eigen onderbuikgevoel. Vervolgens hebben we gekeken wat anders kon, uitgebreider. Uit deze sessie kwam zo veel waardevolle informatie, dat was ongelooflijk. Op basis daarvan heb ik nu een protocol ontwikkeld waarmee we veel meer dingen op kunnen vangen aan ongemak in het paard en onderliggende problematiek die onder het zadel tot uiting komt, maar in de basis niet aan het zadel ligt zoals halsproblematiek. Hierdoor kunnen we nu veel beter signaleren en iemand op basis van bepaalde testen doorsturen naar een andere specialist. Samenwerken is voor mij dus de meest waardevolle stap geweest. Het had niet gelukt zonder. De opleiding die ik bied is niet goedkoop, maar krijgt veel meer waarde omdat de studenten zich kunnen onderscheiden in de markt.”

 

 

Gedeelde visie en missie

Fenna Elzinga had binnen haar bedrijf Lelymare Horses al verschillende samenwerkingen om revalidatie- en opfokpaarden zo goed mogelijk te kunnen monitoren en begeleiden, maar nu is ze ook een nieuw initiatief gestart samen met dierfysiotherapeut Gisella Bartels. “Twee jaar terug volgde ik de sportmassageopleiding bij Bartels Horse & Health Instituut van Gisella, omdat ik graag van haar wilde leren. Het klikte zo goed tussen ons dat er een vriendschap ontstond. Zo kwamen we erachter dat we best veel delen op het gebied van privé, paarden en ondernemen. Toen we begin 2022 een paar dagen op businessretraite gingen om te kijken waar we elkaar konden helpen, kwam naar voren dat we nog veel meer deelden, zoals een persoonlijke visie en missie. Het plan ontstond direct om daar iets mee te doen zonder het nog concreet te maken. Dit werd het Fenna en Gisella project.”

 

 

Samen sterker

Fenna gaat verder met haar verhaal dat het eigenlijk pas echt vorm kreeg toen ze in gesprek kwamen met Hoefslag en BIT&CAP. “Beide reageerden enthousiast op ons verlangen om iets anders te doen dan wat er al is om de sector in beweging te krijgen en sportpaardenmanagement te verbeteren op alle vlakken. Daarom krijgen we nu van Hoefslag de mogelijkheid om voor hun kanaal diverse podcasts op te nemen die onder de naam ‘De Paardenprofessionals Podcast’ ergens in februari online komen. Voor BIT gaan we artikelen schrijven op basis van stellingen. Anders aan dit alles is dat we vooral in gesprek gaan over dingen. We gaan dus niet zeggen wat goed en fout is, maar bespreken de voors en tegens en zetten mensen aan het denken. Waar lopen wij tegenaan, wat hebben we het afgelopen jaar geleerd? Het doel hiervan is werken aan de toekomst van de paardensport, waarbij kennis delen een belangrijk factor is, en laten zien dat er vele manieren van denken zijn. De paardensector is op dit moment heel gepolariseerd en het zijn veel verschillende eilandjes, daar moeten we vanaf. Laatst hebben we met een door ons opgerichte sparringclub samengezeten om te praten over wat we zien, hoe we naar de toekomst kijken en hoe we onze bijdrage daaraan kunnen leveren. Met onze samenwerking willen we mensen aanzetten tot nadenken wat hun individuele paard nodig heeft en wat de opties zijn. Dit kan voor het ene paard heel anders zijn dan voor het andere. Ik geloof erin dat je samen sterker staat en meer kan bereiken.”

 

 

Elkaar helpen met kennis delen

Zefanja Vermeulen van Equinestudies had al meerdere malen samengewerkt maar dit leidde nooit tot het succes van het partnerschap dat ze nu heeft met Annemarie van der Toorn van e-quine.com. “Ik wilde eigenlijk al langer iets met Annemarie doen, maar door mijn rugzakje durfde ik dat initiatief niet meer zelf op te starten. Toevallig had Annemarie net voor de covid-pandemie twee dissecties voor haar studenten bij mij geboekt. Toen die verplaatst moesten worden kwam ze met het voorstel om dit online te gaan doen. Dat zag ik helemaal niet zitten, maar na de volgende verplaatsing begon ik er toch over na te denken. Op het moment dat ik niks live kon doen, kon ik geen kennis delen. Ik was daar nog heel ouderwets in en heb me daar echt overheen moeten zetten. Na een aantal gesprekken gaf ik aan bij Annemarie dat ik er toch graag voor wilde gaan. Zij had al langer haar online programma en kon mij daardoor met alles helpen om mijn kennis op die manier te kunnen delen. Ik heb alle kennis en het filmmateriaal met Annemarie en haar team gedeeld en zij hebben dit gebouwd tot een online platform met cursusmateriaal. Zo zijn we businesspartners geworden met een product dat we samen hebben gemaakt. Bang zijn dat ze mijn werk inpikt dat hoef ik niet met ieder ook nog ons eigen bedrijf ernaast. Zij heeft haar eigen niche en kwaliteiten en we zitten niet in elkaars werkveld. We vullen elkaar wel heel mooi aan op verschillende gebieden.”

 

 

Risico nemen

Het fijne aan deze samenwerking vindt Zefanja dat er altijd ruimte is om naar elkaar te luisteren en het echt samen te doen. “We zijn allebei types die ervoor gaan, maar we kunnen ook stilstaan om de dingen te analyseren. Na de ontmoeting met Annemarie is mijn bedrijf exponentieel gegroeid, naar mijn mening veel meer dan ik dat alleen had gekund. Het bouwen van zo’n online platform kost veel geld en dat had ik op dat moment niet. Annemarie heeft dat risico durven nemen en heeft mij het vertrouwen gegeven terwijl ik allemaal beren op de weg zag. Toen ik besefte dat zij niet voor mijn eerdere mislukte samenwerkingen hoefde te boeten, heb ik mijn ogen dichtgedaan en erop vertrouwd dat ze het beste met mij voor heeft. Nu twee jaar later kan ik zeggen dat we samen mooie producten maken die aanslaan bij het publiek. Op het moment dat je het alleen wilt blijven doen, moet je succesvol klein blijven, maar als je groter wilt worden dan moet je risico nemen, want dan red je het gewoon niet alleen.”

 

 

Foto’s van DaKo Fotografie

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.