fbpx

Verbeter het welzijn met: licht

Als hippisch ondernemer bent u constant met het welzijn van uw paarden of de paarden van klanten bezig en natuurlijk wilt u dit welzijn kunnen verbeteren waar mogelijk. Een mogelijkheid daarvoor is het vergroten van de hoeveelheid licht in de stal.

Waarom is een lichte stal belangrijk?

Licht lijkt zo vanzelfsprekend, maar heeft een hele grote invloed op het welzijn van onze paarden en dus is het nog niet zo gek om eens te kijken naar hoe het zit met de hoeveelheid licht in uw stallen. Zowel de lichtsterkte als de kleurtemperatuur en de lichtduur hebben effect op het welzijn van het paard. Licht is noodzakelijk voor een goede gezondheid en zorgt onder andere voor de aanmaak van vitaminen en de regeling van de voortplantingscyclus. Ook is het zo dat paarden behoefte hebben aan visueel contact. In een donkere stal is dit simpelweg moeilijker, waardoor paarden eerder afwijkend gedrag gaan vertonen zoals stalondeugden.

Richtlijnen voor licht

In de Gids voor Goede Praktijken staat opgenomen dat een paard over minimaal 80 lux aan licht moet beschikken gedurende 8 uur per dag. Dit kan in de vorm van daglicht zijn, wat het meest aangenaam is voor een paard of in de vorm van kunstlicht. 80 lux komt overeen met één lamp van 100 à 150 Watt per box.

Enkele golfplaten vervangen

Mocht u niet voldoende licht in uw stal hebben of wilt u de stal ter bevordering van het welzijn gewoon een stuk lichter maken, dan zijn er verschillende opties. Want deze 80 lux is een absoluut minimum en een hoeveelheid van 150 tot 200 lux is eerder aan te raden om uw paarden actief en fit te houden. Wanneer u een dak hebt bestaande uit golfplaten is het goed om eens te kijken naar het vervangen van enkele van deze platen door lichtplaten. Door boven elke stal één golfplaat te vervangen door een lichtplaat, maakt u al een wereld van verschil. En nog een groot voordeel; dit levert geen extra energiekosten op.

Daglichtlampen

Wanneer u geen golfplaten hebt boven de boxen of een oplossing zoekt voor de winterdagen waarin het korter licht is, is het goed om de huidige verlichting eens kritisch te bekijken. Tegenwoordig wordt veel meer LED-verlichting gebruikt op basis van daglicht die niet alleen een veel fijner licht voor de paarden verspreiden, maar bovendien ook veel duurzamer is in de gebruiksduur en energiekosten. Laat u hierbij adviseren door een specialist om niet alleen het welzijn van uw paarden te verbeteren, maar ook de maandelijkse kosten naar beneden te brengen.

Bron: LTO

Vond u dit artikel interessant? Bekijk dan ook het artikel over 7 tips voor efficiënter werken op stal en het enten van paarden.

Wilt u tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €39,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Vind je dit artikel interessant?

De Hippische Ondernemer deelt vaker dit soort artikelen. Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven. 1400+ ondernemers gingen je al voor!

Nieuwste berichten: