fbpx

Voorkom bevriezing bloedmonsters

De GD meldt dat we de deze maanden extra alert moeten zijn op vrieskou, wat funest kan zijn voor volbloedmonsters (EDTA, heparine). Zodra volbloedmonsters bevroren raken, is onderzoek meestal minder betrouwbaar omdat de rode bloedcellen dan kapot zijn gegaan. Laat monsters daarom niet in de vrieskou staan, dus ook niet in brievenbussen of postbussen aan buitenmuren.

 

Isolatiemateriaal werkt maar gedurende een beperkt aantal uren: wanneer monsters de hele dag (of nacht) in vrieskou staan, helpt ook een gewatteerde envelop niet veel. Zijn er geen mogelijkheden om het bloedmonster te beschermen tegen de kou, dan kan het beste het bloed worden gecentrifugeerd en het serum (of plasma) van de bloedcellen worden afgehaald (als dit tenminste geschikt onderzoeksmateriaal is voor de desbetreffende bepaling). Serum en plasma kunnen namelijk wel tegen bevriezen.

 

Overigens geldt voor pathologiemonsters in formaline ook dat de fixatie bij lage temperaturen niet optimaal verloopt. Voor een goede fixatie is het van belang het monster eerst 24 uur op kamertemperatuur te laten staan.

 

Bron: GD

 

Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook het artikel over welzijn verbeteren met licht en de praktische zaken van enten op een rij

Wil je tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €39,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.