fbpx

Voorkom een bevroren waterbak met deze tips

We hebben al een aantal keer nachtvorst gehad en dat betekent: goed controleren of de waterbak van je paarden niet bevroren is. Wil je voorkomen dat deze bevriest? Wij hebben een aantal handige oplossingen voor je op een rij gezet.

 

Gemiddeld drinkt een paard zo’n 35 liter water op een dag. Wanneer de temperatuur omlaag gaat in de winter heeft een paard de neiging om wat minder te gaan drinken en wanneer de waterbak bevroren is of het water ijskoud is al helemaal. Als paardenhouder moet je ervoor zorgen dat je paard ook dan nog minimaal tien liter drinkt om verdroging te voorkomen. Want daar hoeft het zeker geen hartje zomer voor te zijn. Let wel op dat je paard niet teveel ijskoud water in één keer naar binnen krijgt.

 

 

Antivries leidingen

Wil je voorkomend dat je de leidingen moet afsluiten bij vorst en met emmertjes water in de weer moet? Zorg er dan voor dat je leidingen niet kunnen bevriezen. Dit kun je doen door de buitenkant van je leidingen te isoleren, maar je kunt ook nog een stapje verder gaan en kiezen voor verwarmde leidingen en waterbakken. Hierbij plaatst je verwarmingskabels langs de waterleidingen die ervoor zorgen dat het water niet bevriest. Overigens warmen de kabels het water niet standaard op, maar voorkomen ze enkel dat het onder nul komt. Dit systeem werkt het beste wanneer je de leidingen ook nog eens isoleert met tape.

 

 

Waterbak verwarmen

Wanneer je waterbak niet bijgevuld wordt door een leiding, maar je zelf moet bijvullen, wordt het nog iets lastiger. Het is nou eenmaal een feit dat stilstaand water makkelijker bevriest. Ook voor de waterbak heb je losse verwarmingselementen die voorkomen dat het water onder nul komt. Ook helpt het al een hoop om de waterbak in ieder geval uit de schaduw te halen, zodat een ijslaagje eerder opwarmt. Bij veel stallen zie je ook dat ze een fles op bal in het water laten drijven. Bij lichte vorst is dit zeker een optie, maar bij wat strengere temperaturen vriest deze ook gewoon vast. Wel is het een optie om de waterbak op een laag mest te zetten, deze biedt isolatie van onderaf al is dit bij echt lagere temperaturen ook niet voldoende.

 

Ilse Limpens is een van de gelukkige ondernemers met zo’n verwarmde drinkbak. “Wij hebben een Hit-actief stal met 35 paarden. In de stal hebben we één drinkpunt dat verwarmd wordt middels een thermostaat die in het brokkenstation hangt. Wanneer de temperatuur op de thermostaat onder de vijf graden komt dan gaat het warmte-element onder de drinkbak aan om deze en de leiding verwarmen. Het verwarmingselement raakt daarbij het water niet, waardoor het volkomen veilig is. Het element zit onder de roestvrijstalen bak in de kolom, daar komt alle warmte vrij.” De drinkbak ziet eruit als een dikke paal die uit de grond komt met op 60 centimeter hoogte het drinkpunt en daardoor heeft Limpens ook geen last van bevroren leidingen. “De leidingen lopen meer dan een meter onder de grond, waardoor deze in Nederland niet zo snel zullen bevriezen. Wij hebben gekozen voor dit systeem, maar je hebt ook grotere varianten. Voor ons was het belangrijkste dat de paarden gewoon altijd de beschikking hebben tot drinkwater, want 35 paarden 40 liter water op een dag gaan geven bij vorst is gewoon geen doen. En voor ons is ook heel belangrijk dat het water altijd rond de vijf graden blijft, waardoor de paarden nooit koud water hoeven te drinken. Onze ervaring is dat ze anders sneller last krijgen van verstoppingen. Het is gewoon een heel slim en handig systeem waar wij niet zonder kunnen. Huis-tuin-en-keukenoplossingen kosten uiteindelijk veel arbeid, dus investeer vooral in een bij de huisvesting passende techniek.”

 

 

Water laten circuleren

Behalve opwarmen is het laten circuleren van water ook een optie om te voorkomen dat het bevriest. Je hebt hiervoor circulatiesystemen die het water rondpompen. Dit is een redelijk prijzige oplossing, dus vooral voor grotere stallen interessant. Al heb je ook kleinere systemen.

 

Bron: LTO Nederland

 

Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook het artikel over paardenboxen en het (ver)delen van een paard.

Wil je tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €44,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.