fbpx

Wat houdt natuurinclusieve paardenhouderij in?

Op paardenhouderijen wordt steeds meer aandacht besteed aan welzijn en ondernemerschap. Zeker door bijvoorbeeld campagnes van Dier&Recht, die verschillende misstanden aan het licht brengen. Het is dan ook belangrijk om als zelfregulerende sector te laten zien dat u oog heeft voor natuur, milieu, dier en duurzaamheid. Wellicht is natuurinclusieve paardenhouderij een vorm van paardenhouderij waarin u dit uit kan dragen.

 

Wat houdt natuurinclusief ondernemen in?

Natuurinclusief staat voor het op een economisch rendabele manier, met duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen in de bedrijfsvoering, zorgdragen voor ecologische functies en biodiversiteit in de totale breedte van de onderneming. Het doel van natuurinclusief ondernemen is onder andere het creëren van gesloten kringlopen, waarbij reststromen omgezet worden in producten met waarde.

 

Hoe kan ik mijn onderneming natuurinclusief maken?

U kunt al beginnen met natuurinclusief ondernemen door verschillende kleine aanpassingen. Wilt u liever direct grote stappen maken binnen uw onderneming, dan is het wellicht interessant om ook naar subsidiekansen te kijken.

  • Bodemgebruik

Het aanpassen van de bemestingswerkzaamheden helpt veel onderneming al een stap richting een natuurinclusieve paardenhouderij. In plaats van drijf- en kunstmest, kunt u stromest uit de stallen gebruiken om uw grond te bemesten. Gierbemesting en kunstmest biedt immers wel de benodigde voedingstoffen om de grond productief in conditie te houden, maar stromest uit de stallen verhoogt het organische stofgehalte. Dit is nodig voor een goede structuur van de grond en een gezond bodemleven.

  • Biodiversiteit

Voor een paard wordt kruidig en structuurrijk hooi gezien als hoogwaardige voedingsbron. Door middel van speciale paardengrasmengels kunt u uw weides zo aanpassen dat de productie van kwalitatief paardenhooi mogelijk is. Naast dat deze kruiden en bloemen de smakelijkheid en gezondheid van de paarden verbeteren, zorgen ze ook voor een toename in de biodiversiteit en dierlijke diversiteit, denk aan vlinders en bijen.

  • Erfinrichting

Een groot deel van het erf van veel paardenbedrijven bestaat uit bestrating. Doordat het regenwater wordt afgevoerd naar het riool, kan de bodem het grondwaterpeil niet goed op niveau houden. Een simpele oplossing is het loskoppelen van de regenpijpen. Vang het water op in een waterdoorlatende grindlaag onder de pijp of in een regenton. Zo bent u meteen beter bestand tegen extreme droogte.
Naast droogte krijgen we in Nederland ook te maken met veel regenval. Groenperken en natuurlijke waterafvoermogelijkheden kunnen helpen bij het tijdig afvoeren en vasthouden van het water. Daarnaast dragen groenperken ook bij aan de biodiversiteit en grondkwaliteit.
Een andere actie die u kunt doen om uw onderneming natuurinclusief te maken is het aanpassen van een geasfalteerde parkeerplaats naar parkeervlakken van grind. Ook kunnen hagen rond de paardenweides en paddocks, een hoogstam appelboomgaard of een kikkerpoel bijdragen aan de biodiversiteit.

 

Zijn er subsidiekansen die deze investeringen ondersteunen?

Ondanks dat bekend is dat bovenstaande investeringen de biodiversiteit, de omgevingskwaliteit, de bodemkwaliteit en de algehele beleving van medewerkers, bezoekers en klanten bevorderen, is het voor veel ondernemers een grote kostenpost. Gelukkig zijn er subsidiekansen die deze investeringen ondersteunen. Met Milieu-investeringsaftrek (MIA) kunnen de investeringen fiscaal voordelig worden verwerkt. Het voordeel voor groenvoorzieningen bedraagt over het algemeen 36%, vaak gecombineerd met Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Belangrijke eisen zijn wel dat het bedrag minimaal 2.500 euro moet zijn en de melding binnen drie maanden na aangaan van de koopovereenkomst gedaan moet worden.
In Nederland zijn er verschillende natuurorganisaties die kunnen helpen bij het uitwerken van een beplantingsplan of het bedenken van mogelijke groenvoorzieningen. Daarnaast zijn er verschillende initiatieven in provincies en gemeentes die bijdragen aan het realiseren van groen. Ga dus goed na welke subsidiemogelijkheden er bij uw provincie en gemeenten zijn.

 

Auteur: ABAB Accountants & Adviseurs

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.