fbpx

Welzijnstip: zacht bedje

Wist je dat slapen het belangrijkste is voor de herstelprocessen die zich binnen in het paard afspelen? En dat een paard vaker gaat liggen als hij een zacht bedje tot zijn beschikking heeft? In de zomer is het weiland of de paddock hier bij uitstek geschikt voor, maar wat bied jij je paarden in de winter?

Zoals je net al hebt gelezen is slaap heel belangrijk voor de herstelprocessen van het paard. Een paard slaapt – anders dan wij mensen – kortere periodes tijdens een dag en vaak staand. Toch is het ook belangrijk dat een paard fijn kan liggen, want alleen in deze positie kunnen ze in hun REM-slaap komen. Heeft het paard niet voldoende rust doordat hij niet op een zachte ondergrond kan liggen of gehinderd wordt door dominante paarden uit de kudde, dan heeft dit direct effect op het afweersysteem.

Zwitsers onderzoek
Tijdens een Zwitsers onderzoek werd ontdekt dat het type bodembedekking wel degelijk bijdraagt aan de rust die een paard neemt. Hoe zachter het bedje, hoe vaker het paard daadwerkelijk gaat liggen. Zonder een zachte ondergrond gaat een paard zelden liggen. Om je paard een goede rust en dus herstelperiode te geven is het dus belangrijk om ze een goede ondergrond te bieden.

Alternatief voor betonnen vloer – Paardenmatrassen
Als paardenhouders weten we allemaal dat het bijhouden van de stallen een struggle is en blijft. Je wilt je paarden immers in een lekker bedje zetten, maar dat kost nogal een bult stro. Een goed alternatief dat we steeds vaker zien zijn paardenmatrassen.
Paardenmatrassen die het je paard zo aangenaam mogelijk maken. Dominique van Buuren is verkoper van deze MAYO paardenmatrassen en legt ons uit waarom hij er destijds zo’n fan van werd. “De matten werden al gebruikt in de veehouderijsector. Ieder uur dat een koe langer ligt, produceert ze een liter meer melk. Dus wilde ik het ook wel eens bij ons op stal uitproberen. We hebben het in meerdere boxen gelegd en vooral bij de twee paarden waarvan de een artrose had en de ander een net herstelde hoefblessure, zagen we grote verschillen. Zij kwamen veel soepeler hun box uit. Toen was ik om en ben ik het gaan verkopen. Die paarden konden door de matten beter uitrusten en dus ook beter herstellen. Bovendien zakt de hoef iets weg in de mat wanneer het paard erop staat, waardoor de doorbloeding van de onderhoef wordt gestimuleerd.”

Voordelen volgens de dierenarts
Volgens Van Buuren is het grootste voordeel van de matten dat er geen bacteriën en vocht aan kunnen hechten. “Hierdoor drogen ze niet uit en blijven ze hun schokabsorberend vermogen en comfort houden. De matrassen die we tientallen jaren geleden hebben gelegd, liggen er nu nog. Paarden vinden het een fijner materiaal dan de rubber tegels die je vaak ziet. Toen onze dierenarts Taru Kalimo de matten zag, wilde ze deze ook gelijk zelf uitproberen en ze was er zeer over te spreken. Vooral voor paarden die actief zijn in hun box, beenklachten hebben of hun bodembedekking opeten ziet ze het als een uitkomst om zacht te kunnen slapen. Ze merkte ook op dat het materiaal de buitenboxen in de winter een ideale isolatie biedt tegen de kou en dat de foam niet glad wordt of gaat plakken aan de hoeven, wanneer deze nat is. Vanuit haar persoonlijke ervaring kan ze zeker zeggen dat haar paarden een versnelling in de training en het herstel lieten zien. Het is dus zeker een toegevoegde waarde voor de paardensector, al is het wel een flinke investering. Maar omdat je minder bodembedekking nodig hebt, verdien je dat met twee jaar echt wel weer terug.”

Klik hier voor meer informatie over MAYO Paardenmatrassen.

Advertorial: MAYO paardenmatrassen
Bron: LTO /  Sabine Timman (SAB Fotografie & Media)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Vind je dit artikel interessant?

De Hippische Ondernemer deelt vaker dit soort artikelen. Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven. 1400+ ondernemers gingen je al voor!

Nieuwste berichten:

Abonneer je op het vakblad

De Hippische Ondernemer

Een exclusief aanbod van informatie, kennis en nieuws, speciaal voor jou als hippische ondernemer. Lees unieke content die online niet beschikbaar is, maar enkel in het magazine te lezen is.

 

Ontvang 6 x per jaar het vakblad
De Hippische Ondernemer op de deurmat! 

Abonneer je op het vakblad

De Hippische Ondernemer

Een exclusief aanbod van informatie, kennis en nieuws, speciaal voor jou als hippische ondernemer. Lees unieke content die online niet beschikbaar is, maar enkel in het magazine te lezen is.

 

Ontvang 6 x per jaar het vakblad
De Hippische Ondernemer op de deurmat!