fbpx

Het westnijlvirus (WNV) is een door muggen overgebracht virus dat al decennialang voorkomt in Afrika, Oost- Azië en sommige delen van Europa. Er zijn twee verschillende soorten WNV: lijn 1 en lijn 2. Het is een aandoening die, ook in het kader van volksgezondheid, steeds meer in de belangstelling komt te staan. Gaat WNV nu ook in Nederland een probleem vormen?

 

WNV is voor het eerst geïsoleerd in 1937 bij een vrouw met koorts in Oeganda. Uit onderzoek bleek dat vogels bij dit virus het reservoir zijn en mensen en paarden de zogenaamde eindgastheren. Eindgastheren kunnen wel ziek worden na besmetting met het virus, maar hebben te weinig virus in het bloed om de infectie via muggen op andere mensen of dieren over te dragen. Via bloedtransfusie of transplantatie kan dat overigens wel, vandaar dat veel bloedbanken donorbloed op WNV screenen.

 

 

Een stukje geschiedenis

Nadat het virus in 1999 onverwacht de Verenigde Staten binnenkwam, verspreidde het zich in vijf jaar tijd over heel Noord- en Centraal-Amerika. Bij mensen leidt maar circa 20% van de infecties tot milde griepachtige symptomen, zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. De rest van de infecties verloopt ongemerkt. Ongeveer 1% van het totale aantal geïnfecteerden mensen krijgt neurologische verschijnselen. Dat lijkt misschien weinig, maar het heeft in de periode van 1999 tot 2013 geleidt tot meer dan 16.000 neurologische patiënten in de Verenigde Staten, waarvan meer dan 1500 zijn overleden. Bijna alle patiënten met neurologische verschijnselen moesten in het ziekenhuis behandeld worden en een flink percentage hield er uitvalsverschijnselen aan over.

 

WNV leek de jaren erna wat op zijn retour, maar in 2012 waren er in de Verenigde Staten weer veel meer gevallen, waarbij bijna driehonderd mensen zijn overleden. Het WNV komt ook al geruime tijd voor in het zuidoosten van Europa en in het Middellandse Zeegebied. In 1996 was er bijvoorbeeld een grote uitbraak in Roemenië, rond Boekarest, waarbij bij ongeveer vierhonderd mensen met zenuwverschijnselen een WNV-infectie bevestigd werd. Het European Centre for Disease Prevention and Control houdt de situatie voor allerlei infectie-ziekten, waaronder WNV nauwlettend in de gaten en publiceert gegevens zoals overzichtskaartjes.

 

Meer weten over de verspreiding van WNV naar Nederland, hoe de besmetting bij paarden verloopt en hoe nu verder?  Lees de rest van het artikel nu in het nieuwste nummer van De Hippische ondernemer (2021/3).

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.