fbpx

Zonder goed personeel geen bedrijf

Succesvol een bedrijf runnen zonder goed personeel is vrijwel onmogelijk. Alle activiteiten die plaatsvinden op een hippisch bedrijf vragen om enthousiaste personeelsleden die vol passie hun werk uitvoeren. Goede werknemers en goed werkgeverschap zijn daarom van levensbelang. Wie goed is voor zijn personeel, krijgt vaak loyaliteit, betrokkenheid en inzet terug.

 

 

 

Wat is er al beschikbaar in de hippische sector op het gebied van personeelsbeleid?

Op dit moment zijn er al diverse hulpmiddelen beschikbaar om het personeelsmanagement op een hippische bedrijf goed te organiseren. De Arbo-catalogus voor paardenhouderij beschrijft hoe in onze sector omgegaan moet worden met machines, chemicaliën etc.

Voor de meest voorkomende knelpunten en aandachtsgebieden heeft Stigas, samen met werknemers- en werkgeversorganisaties in de groene sector, oplossingen en aanbevelingen op een rij gezet. Dit vormt de basis voor de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

De FNRS heeft een personeelshandboek ontwikkeld waarin basisregels staan ten aanzien van goed werkgeverschap en personeelsmanagement. Hierin staan richtlijnen beschreven met betrekking tot onder andere vakantie en bijzonder verlof, functioneren en beoordelen, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Voor FNRS-leden is dit personeelshandboek te downloaden en aan te passen naar hun bedrijfsspecifieke situatie. Hiermee kunnen zij personele zaken vastleggen voor hun medewerkers.

 

 

 

Waarom is een goed strategisch personeelsbeleid van belang?

Voor de hele sector is het moeilijk om goed personeel te vinden en vooral ook te behouden. Onze branche vereist namelijk een enorme betrokkenheid, inzet, flexibiliteit en verantwoordelijkheid van de medewerkers. Goed opgeleid personeel is belangrijk en moet betaald worden voor hun inzet. Personeel is belangrijk kapitaal voor de ontwikkeling van het bedrijf. En juist voor dit kapitaal is er bij veel hippische bedrijven te weinig geregeld. Dat maakt het minder aantrekkelijk om in de hippische sector te werken.

Om deze reden pleitte vakbond FNV in maart 2020 nog voor een aparte cao voor de hippische sector. FNRS ziet liever dat er samen met de SRP een goede arbeidsvoorwaardenregeling (avr) wordt opgesteld om de gehele sector te faciliteren.

 

 

 

Wat is het verschil tussen een cao en avr?

Een cao en een avr zijn twee verschillende dingen die hetzelfde regelen. Denk bijvoorbeeld aan een stopbord en een verkeerslicht. Ze zorgen er beiden voor dat je stilstaat, maar zijn niet hetzelfde. Het belangrijkste verschil tussen een cao en een avr is dat een cao wordt gesloten door vertegenwoordigers die (bijna altijd) buiten het bedrijf of de sector werkzaam zijn. Een avr is een besluit tussen een bedrijf en de OR. De leden van de OR zijn in dienst van het betreffende bedrijf. Een ander verschil is dat een avr stilzwijgend verlengd kan worden. Voor een nieuwe cao zijn nieuwe onderhandelingen nodig.

 

In De Hippische Ondernemer 4/2020 die op 28 augustus 2020 verschijnt, vindt u een uitgebreid artikel over Risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E). Wilt u dit artikel niet missen? Abonneren op De Hippische Ondernemer kan hier.

 

Auteur: Frederieke Verhaar, Bron: FNRS, De Hippische Ondernemer editie 3/2020

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.