fbpx

Ondernemer van het Jaar 2024 – kandidaat 2: Van Baalen Farms

Van Baalen is een bekende naam in de paardensport. Dressuuramazones Coby en haar dochter Marlies behoeven geen introductie, net als hun bedrijf, Dressuurstal Van Baalen, Hippisch Ondernemer van het Jaar 2011. Dertien later is Van Baalen Farms, het bedrijf Arie van Baalen, zoon van Coby en broer van Marlies, genomineerd. Samen met zijn echtgenote Jacobine zette hij in korte tijd een hypermodern opfokbedrijf neer dat plaats biedt aan zo’n driehonderd jonge paarden.

 

Arie van Baalen senior, inmiddels overleden, was aanvankelijk, net als zijn ouders, melkveehouder. Daarnaast hadden ze een paardenfokkerij. De paarden werden aangereden en afgericht voor de sport door Coby. Later begon Coby een dressuurstal. Aanvankelijk deed ze dat alleen, later met dochter Marlies. Terwijl aan de ene kant van de Verdrietweg in Brakel moeder en dochter hun bedrijf gestaag opbouwden, deden vader en zoon (beide Arie) hetzelfde aan de andere kant van de weg. Arie senior en Coby splitsten de het bedrijf al vroegtijdig op, zodat in een later stadium Marlies en Arie junior zonder belemmeringen hun eigen deel zouden kunnen overnemen.

 

Toen de oudste Arie met pensioen ging, nam de jongste het agrarische bedrijf over. In die periode bouwde de laatste tegelijkertijd zijn eigen uienbedrijf op: River Onions. Daarmee houdt hij zich bezig met onder meer telen, opkopen, en het exporteren van gele en rode uien.

 

 

Voorheen werden de jonge paarden van Van Baalen elders gestald en geweid, maar de behoefte om dat thuis en naar eigen inzicht te kunnen doen werd steeds sterker. Met een goed bedrijfsplan werd de stap gezet om dit te realiseren. Het werd voltooid in 2020. Arie: ‘Omdat we de kans hadden nieuw te bouwen hebben we iets kunnen realiseren dat heel modern is met eigenlijk alles wat je je wenst om de dieren goed te houden. Zeker ook in de winter. Alle stallen hebben een uitloop, grenzend aan de stallen. De paarden kunnen vierentwintig uur buiten zijn als ze willen. Ze hebben alle ruimte om te vliegen en te spelen.’ De inloopstallen zijn zo geïsoleerd dat ze ook bij extreme warmte relatief koel blijven. In de stallen is het gemakkelijk tien graden minder warm dan erbuiten.

 

Er is meer waarop het bedrijf zich onderscheidt. Arie: ‘Wij zijn landbouwers. We telen ons eigen ruwvoer. Ik denk dat je wel kunt stellen dat wij daar bovengemiddeld veel aandacht aan besteden. Op tijd mesten, op tijd maaien, alles in de gaten houden… Wij willen dat in eigen hand hebben, dan weet je tenminste wat je de dieren voert.’ Van het kuilvoer nemen ze  monsters om die vervolgens in een laboratorium te analyseren. Op basis daarvan wordt een mineralenmengsel gemaakt dat ter aanvulling dient: wat er in het ruwvoer ontbreekt krijgen de paarden zo alsnog binnen. Arie: ‘Omdat wij grote volumes afnemen maakt de producent speciaal voor ons alles op maat.’

 

In de toekomst wil het echtpaar meer eigen paarden in opfok nemen. Om zich zo langzaamaan ook steeds meer te kunnen begeven op het terrein van de handel. Maar zoals alles bij de familie van Baalen gaat niets overhaast en mét een gezonde dosis boerenverstand. Arie: ‘Laat ons nou eerst maar ons werk goed blijven doen. Dan komen die volgende stappen vanzelf.’

 

 

Van Baalen Farms

Jaar van oprichting: 2020
Primaire bedrijfsactiviteit: Opfokstal

Ondernemers: Arie en Jacobine van Baalen
Aantal FTE’s los van de ondernemers: 2,5

Bekijk hier de website.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.