fbpx

Tips om je paard nog comfortabeler te laten reizen

Voor de een is het transport van paarden de normaalste zaak van de wereld, terwijl de ander het spannend blijft vinden. Maar we zijn het er allemaal over eens dat je paard zo veilig en comfortabel mogelijk moet kunnen reizen. Zo ook Stefan van Kooten van Anemone Horsetrucks die dit als speerpunt ziet van zijn bedrijf. Hij heeft een enorme passie voor paarden en transport en geeft ons wat waardevolle tips.

 

Achterwaartse vervoersrichting

Volgens Stefan kiezen steeds meer mensen voor een tweepaardsauto en dat is niet voor niets. “Naast het feit dat veel eigenaren en ruiters dit een heel handig en fijn vervoersmiddel vinden, reist het voor paarden ook hele comfortabel. Dat komt onder andere door de vervoersrichting. De paarden staan met hun hoofd naar achter en rijden dus achterstevoren. Dit is bij uitstek de positie om beter in balans te kunnen staan tijdens het remmen en uit onderzoek kwam onder andere ook naar voren dat paarden die in deze positie reizen een lagere hartslag hebben en er ontspannener bij staan.”

 

Ontspannende verlichting

Wanneer je een paard aan het laden bent, wil je alles goed kunnen zien, maar wij kunnen ons goed voorstellen dat het paard het daarna wel fijn vindt als het licht iets gedimd wordt. Volgens Stefan hebben veel vrachtwagens tegenwoordig dag- en nachtverlichting. “Witte felle ledlampen voor tijdens het laden, het opzadelen wanneer het buiten donker is of wanneer je in de wagen bezig bent. Je wilt alles dan goed kunnen zien en genoeg verlichting hebben. De nachtverlichting is daarentegen blauw zacht ledlicht en een stuk fijner voor je paard als je onderweg bent en het donker is buiten. Het verblindt de paarden niet en is rustiger voor de ogen. Daarnaast hebben de grote vrachtwagens in het paardengedeelte ook rode remverlichting. Wanneer je remt gaat deze net als je normale remlichten branden. Na verloop van tijd zullen paarden dit herkennen en kunnen ze beter anticiperen op het remmen.”

Ventilatie

Veel paarden krijgen het tijdens het transport warmer dan normaal en dat is ook niet zo gek als je je bedenkt dat een paard tijdens de reis constant aan het balanceren is. “Mede daarom is een goede ventilatie zo belangrijk. Daarom hebben al onze paardenwagens voldoende mogelijkheden om de zijramen open te zetten op verschillende standen, zodat je kan inspelen op de temperatuur en wind. Ook het dakraam in de wagens is een manier om binnen te ventileren en kan op verschillende manieren open. Gebruik deze ventilatiemanieren daarom ook om in te spelen op de omstandigheden. Als extra toevoeging hebben onze wagens elektrische ventilatie die te bedienen is vanuit de cabine. Het is geen airco, maar dit zorgt voor extra luchtverplaatsing in het paardengedeelte. Iets wat onmisbaar is tijdens de warme zomers van tegenwoordig.”

 

Camerasysteem

“Omdat de chauffeur ook wel wat comfort kan gebruiken zijn de auto’s met een camerasysteem enorm fijn. Dit zorgt ervoor dat je gedurende de hele reis kan zien wat je paard aan het doen is.”

 

Goede staat

Het heeft misschien niet meteen iets te maken met comfortabel vervoer, maar is wel heel belangrijk. Pech onderweg is namelijk verre van comfortabel. “Zorg er daarom voor dat niet alleen de motor van je auto in goede staat is, maar ook het paardengedeelte. Een paard kan soms helaas veel slopen onderweg dus check ook regelmatig onder andere de vastzetkettingen, rubberen vloer, sluitingen van de deuren en het tussenschot. Dit voorkomt veel problemen, maar er kan natuurlijk altijd pech ontstaan. En op zo’n moment is het belangrijk dat je een noodnummer bij je hebt. Wij hebben bijvoorbeeld voor onze klanten een vast servicenummer dat je 24-uur per dag kunt bereiken voor problemen thuis of onderweg.”

Zaagsel op de bodem

Veel wagens en trailers hebben een stroeve, rubberen bodem. Een fijn uitgangspunt voor een bodem, maar nog fijner met een laagje zaagsel erover. “Zaagsel is naar mijn mening de fijnste bodembedekker en wordt niet glad als het nat wordt. Daarnaast geeft dit het paard meer comfort en buiten dat is het heel makkelijk schoon te maken”, legt Stefan uit.

 

Juiste uitvoering

Wanneer je twee paarden apart vervoert is een tussenschot fijn, maar bij jonge paarden of een merrie met veulen wil je deze er juist graag uit hebben. In een trailer kan je het schot er vaak uithalen, maar dit beïnvloedt wel de stevigheid van de opbouw van je trailer. “Bij de tweepaardsauto’s is het daarom ideaal dat je twee uitvoeringen hebt waarbij de schotten verschuifbaar zijn. Zowel bij de Prosafety versie als de Classic uitvoering is het tussenschot in drie verschillende posities te zetten waardoor je heel gemakkelijk alles comfortabel kunt vervoeren.”

Anticipeer op de weg

Het lijkt misschien onvermijdelijk, maar je wilt met je paard niet in een file komen te staan. “Controleer daarom voor vertrek je route en kijk of het niet beter is om een andere weg te pakken”, tipt Stefan. “Anticipeer daarnaast ook tijdens je route op wat je tegenkomt. Komen er stoplichten of rotondes, probeer dan zo min mogelijk rembewegingen en snelle bochten te creëren om zo deze zo soepel mogelijk voorbij te laten gaan.”

 

Vers hooi

“Ook wil je dat je paard zich niet gaat vervelen tijdens een trip, die soms nog best even kan duren. Om dit te voorkomen werkt het ophangen van vers hooi vaak nog het beste. Zodat ze de hele rit lekker iets te knabbelen hebben. In de meeste wagens hangt wel een hooinethaak waar je handig een hooinet aan kunt bevestigen.”

 

Tijdelijk comfortabel vervoer

Niet iedereen gebruikt zijn vervoersmiddel even vaak. Wanneer je deze niet zo vaak nodig hebt, maar wel verzekerd wilt zijn van veilig vervoer zonder al te veel gedoe, dan kun je bij het dochterbedrijf Horse Trucks For Rent.com terecht. “Of je nu een dag, weekend of week een kleine vrachtwagen nodig hebt of liever een grote wilt huren (vanaf twee maanden) het is allemaal mogelijk. De perfecte oplossing om zo nu en dan comfortabel en veilig op pad te gaan met al het gemak wat de service biedt, maar zonder de vaste kosten en de aanschaf.”

 

Wil jij meer informatie over het huren van een tijdelijk vervoersmiddel? Kijk dan ook eens op de www.horsetrucksforrent.com.

 

Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook het artikel over het inspelen op leertypes en krijg antwoord op de vraag of je voor alle bedrijfsaanpassingen een vergunning nodig hebt.

Wil je tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €44,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Vind je dit artikel interessant?

De Hippische Ondernemer deelt vaker dit soort artikelen. Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven. 1400+ ondernemers gingen je al voor!

Nieuwste berichten: