fbpx

Als instructeur inspelen op leertypes

Als instructeur ben je net als een kameleon constant bezig om jezelf aan te passen om je lesstof zo effectief mogelijk over te brengen op de ruiters en paarden. Ga je in het lesgeven uit van wat je zelf fijn vindt of weet jij waar elke ruiter individueel behoefte aan heeft? In dit artikel geven we jou informatie om een ruiter meer uit je les te laten halen. Al is dit principe ook heel nuttig voor bijvoorbeeld leidinggevenden.

 

Mensen, maar ook dieren doen heel veel op basis van gewoontes. En die zijn heel sterk. Op het moment dat je tegen die gewoontes of ook wel voorkeuren ingaat, gebeuren dingen niet meer zo effectief als zou kunnen en kan het zelfs zo zijn dat mensen hier een onprettig gevoel aan overhouden. Theo Brack van Q4Profiles heeft zich gespecialiseerd in deze materie. Q4Profiles onderzoekt, analyseert en deelt kennis over communicatie en menselijk gedrag. Volgens Theo is bijna iedereen geneigd om bepaalde zaken vanuit zijn eigen voorkeuren aan te vliegen. “Het is zeker niet raar, maar als instructeur is het effectiever om te zien waar juist een ander behoefte aan heeft.”

 

 

Gewoon observeren

“Om daarachter te komen, kom je al heel ver door deze persoon gewoon eens te observeren. Let op hoe degene praat en op welke manier er vragen worden gesteld. Je kunt al veel opmaken uit de manier hoe mensen praten en daaruit kan je vaak concluderen of iemand meer direct of indirect georiënteerd is. Iedereen heeft ze allebei, alleen heb je vaak van het een wat meer dan van het ander. Maar er zijn natuurlijk veel meer herkenningspunten waar je op kan letten. Zoals de manier van lopen en iemand benaderen. Dit soort gedragingen geven je als trainer richting in het bepalen wat voor temperament iemand heeft. In principe werken wij met ons systeem volgens vier verschillende temperamenten: consciëntieus, dominant, stabiel en interactief. Die geven aan wat je voorkeur is wat betreft de communicatievolgorde. In onderstaande afbeelding zie je overzichtelijk wat dit betekent voor iemands eigenschappen.”

 

DISC profielen

 

 

Verschil in mate

Deze temperamenten zijn ingedeeld op basis van vier kwadranten die meespelen in het gedrag van mensen. “Een directe en indirecte benadering staan tegenover elkaar”, legt Brack uit. “Een direct iemand vraagt van een instructeur bijvoorbeeld een iets sneller tempo en meer afwisseling. Terwijl indirecte personen juist meer rust vragen om na te denken over wat er nu echt wordt gezegd. Bij de persoon kijken we dus of het tempo meer direct of indirect is. Samen met de wijze van besluitvorming (meer taak- of mensgericht) kom je tot de vier DISC combinaties:

Direct & taakgericht ->D

Direct & mensgericht -> I

Indirect & mensgericht -> S

Indirect & taakgericht -> C

Iedereen bevat deze eigenschappen, maar in welke mate en volgorde, dat verschilt.”

 

 

 

Terugkoppelen

Het is dus belangrijk dat je degene die je lesgeeft observeert, maar dit ook terugkoppelt naar deze persoon om te checken of het klopt wat je ziet. “Interpretatie is wederom ook weer persoonlijk en dus is het zeker slim om te vragen of een ruiter bijvoorbeeld liever zelf iets uitzoekt of stap voor stap wordt meegenomen tijdens een training. Ook het doel van de ruiter kan enorm verschillen, wat weer invloed heeft op de aanpak.”

 

 

 

Tips per type

Een paard verbetert alleen als de ruiter dat ook doet. De instructeur is daar in principe de vertaler tussen. “Als instructeur kan je daarom heel bekwaam zijn op het technische vlak van het paardrijden, maar als je de aanwijzingen op de juiste manier kan zenden dan sta je helemaal sterk. Weet je wat voor voorkeuren iemand heeft, dan kan je heel makkelijk gebruikmaken van de tips in onderstaande afbeelding voor een nog betere afstemming. Als iemand bijvoorbeeld meer indirect en mensgericht is, dan is het belangrijk dat je aardig bent in je bewoordingen en aanpak. Maar ook dat je geduldig blijft wanneer iets niet helemaal is gelukt en begrip toont voor iemands situatie. Tot slot is het fijn als je gevoeligheid toont.”

 

DISC tips

 

Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook het artikel over het belang van een goede (pension)overeenkomst en krijg antwoord op de vraag of je voor alle bedrijfsaanpassingen een vergunning nodig hebt.

 

Wil je tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €44,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.