fbpx

De nieuwste ontwikkelingen in afrastering

Elektronische afrastering is voor iedere hippische ondernemer van groot belang. Bij Koltec zijn ze druk bezig met het bedenken en ontwikkelen van nieuwe innovatieve oplossingen op dit gebied. In dit artikel deelt Hilco Dammer van Koltec zijn inzichten en neemt hij ons mee naar de kern van elektronische afrastering.

 

Vraag naar duurzaamheid stijgt

“Er is in de laatste jaren steeds meer vraag gekomen naar schrikdraadapparaten op zonne-energie. Mensen willen alles zo duurzaam mogelijk maken en dit is daar de perfecte oplossing voor. Daarnaast is dit ideaal voor weides die niet beschikken over stroom. Zo hoef je niet met accu’s op en neer te sjouwen wanneer deze leeg zijn. Verder heb je de zekerheid dat de stroom altijd werkt omdat de accu nooit leeg is. Wij kunnen adviseren welke capaciteit de accu moet hebben waardoor je de winters en de dagen met weinig zon ook door kan komen.”

 

Om de juiste keuze in schrikdraadapparaten te maken, is het belangrijk om de termen impulsenergie en laadenergie uit te leggen. “De inhoud van deze concepten is belangrijk bij het begrijpen van de werking en prestatie van schrikdraadapparaten.”

 

Impulsenergie en laadenergie

Impulsenergie verwijst naar de kracht van de elektrische schok die door het schrikdraad wordt afgegeven, gemeten in joules per puls. Een hogere impulsenergie resulteert in een krachtigere schok, wat belangrijk is bij het houden van de paarden binnen de afrastering. Laadenergie verwijst daarentegen naar de hoeveelheid elektrische lading die wordt opgeslagen in het schrikdraadsysteem tussen de pulsen door. Dit opgeslagen vermogen wordt gebruikt om de volgende puls te genereren. Het belangrijkste verschil tussen impulsenergie en laadenergie ligt in hun functies: impulsenergie geeft de kracht van individuele schokken aan, terwijl laadenergie verwijst naar de opslag van energie in het apparaat.

 

Om apparaten te vergelijken op kracht, hanteren we in Europa een norm waarin de impulsenergie bij een weerstand van 500 Ohm wordt gemeten. Dit maakt een vergelijking mogelijk tussen verschillende schrikdraadapparaten. In een goed ontworpen afrastering zal de maximale energie die wordt afgegeven nooit meer zijn dan 5 Joule, zelfs als het apparaat een hogere capaciteit heeft. Het is slim om alle apparaten goed met elkaar te vergelijken zodat je zeker weet dat het apparaat geschikt is voor jouw weide. Zo wil je bij een wei met hengsten bijvoorbeeld een hogere puls hebben, zodat ze respect hebben voor de afrastering. Hier moet je bij aankoop rekening mee houden, zodat je een apparaat aanschaft die dit aankan.”

 

Jouw schrikdraadapparaat op zonne-energie

Een van de nieuwste ontwikkelingen bij Koltec zijn de eigen zonnepaneelapparaten die ze zelf hebben ontwikkeld en bovendien zelf produceren met hun team van specialisten.

“Een zonnepaneelapparaat is een accuapparaat dat ervoor zorgt dat er stroom op de afrastering komt te staan. Het zonnepaneel zorgt er vervolgens voor dat de accu wordt opgeladen. We beschikken over twee soorten zonnepaneelapparaten: een modulair apparaat dat je vast moet installeren en een geïntegreerd apparaat dat draagbaar is en makkelijk te verplaatsen. Allebei de apparaten hebben we met hoge en lage impuls- en laadenergie; welke je moet nemen hangt af van wat de beste keuze is voor jouw weide. Een modulair model is een systeem waarbij veel onderdelen uitwisselbaar zijn met diverse modellen. Je kan het apparaat bijvoorbeeld uit elkaar halen, dan staat het apparaat in de wei en kan je het zonnepaneel op het dak leggen van je schuur of stal. Op die manier is het minder gevoelig voor diefstal. Dus wanneer je het op een vaste plek wil laten staan, is modulair een slimmere keuze.

 

Maar er zijn ook mensen die het apparaat graag uit één stuk willen hebben zodat ze het makkelijk en snel naar een andere wei mee kunnen nemen. Dan kan je dus beter gaan voor een geïntegreerd apparaat. Dit is een apparaat waar het zonnepaneel ingebouwd zit. Het bestaat uit één geheel met hierin de elektronica, de accu en het zonnepaneel. Dit kan je makkelijk verplaatsen en dus ook niet uit elkaar halen.”

 

 

 

 

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.