fbpx

Verschillende behandelmethodes binnen paardenfysiotherapie

Veel mensen gaan met regelmaat langs bij de fysiotherapeut wanneer zij een pijntje in het lichaam hebben. Voor paarden is dit net zo belangrijk. Er zijn verschillende technieken waarmee de diepere spierlaag, gewrichten en pezen behandeld kunnen worden. Jill Bomers van Bomers Dierfysiotherapie vertelt er in dit artikel alles over.

 

Fysiotherapie bij paarden

Jill Bomers is al jaren dierfysiotherapeut en heeft haar eigen praktijk waar ze zich samen met haar team bezighoudt met dierfysiotherapie, aquatraining en de revalidatie van paarden. Op de vraag waarom fysiotherapie belangrijk is voor paarden geeft Jill een duidelijk antwoord. “Fysiotherapie bij paarden is eigenlijk niet anders als in de humane zorg. Wij behandelen veel paarden en proberen hierbij blessures te voorkomen. Wanneer er ergens een blokkade zit en dat gebied functioneert niet goed, moeten ze dit ergens compenseren waardoor er blessures kunnen ontstaan. Met fysiotherapie verbeteren we de mobiliteit, flexibiliteit en coördinatie waardoor je je paard zo gezond mogelijk houdt.”

 

Twijfel niet bij klachten

Zelf gaan we bij nek of rugklachten al snel langs bij de fysiotherapeut. Maar paarden kunnen niet zelf aangeven wanneer zij een klein pijntje hebben die verholpen moet worden. “Bij sportstallen wordt er vaak gewerkt in een team. Hierdoor staan wij als fysiotherapeut nauw in contact met de dierenarts. Door deze korte lijntjes is het makkelijk om problemen vroegtijdig op te sporen. Bij particulieren en op andere stallen zie je vaak wel dat ze pas naar je toe komen wanneer er een steeds groter wordend probleem is. Dan zijn ze er soms wel laat bij waardoor het paard eerst naar de dierenarts moet.”

 

Regelmatig behandelen

Veel paarden, vooral sport- en manegepaarden, worden regelmatig getraind en zijn daarom echte atleten. Er wordt veel van ze gevraagd en wij moeten ervoor zorgen dat ze hun prestaties op een fijne manier kunnen uitvoeren. Daarom is het belangrijk dat een paard fijn en los door zijn lichaam kan bewegen. Hoe vaak een paard volgens Jill naar de fysio zou moeten gaan is per paard verschillend. “Het ene paard heeft meer lichamelijke problematieken dan de andere. Sommige paarden zitten van nature zo goed in elkaar en hebben er een fijne ruiter op zitten dat ze maar een keer in het half jaar behandeld hoeven te worden. Terwijl andere paarden het vaker nodig hebben. Bij sportstallen komen wij vaak om de vier tot zes weken, alhoewel dit niet betekent dat we iedere keer dezelfde paarden behandelen.”

 

Dry Needling

Binnen de paardenfysiotherapie zijn er verschillende technieken en tools die gebruikt worden. “Onze manuele technieken zetten we veel in. Daarnaast werken we veel met Dry Needling. Dit is een naalden methode waarbij we de naald op spierniveau inzetten. Dry Needling kan klachten in het houdings- en bewegingsapparaat die veroorzaakt worden door pijnlijke verhardingen of knopen in één of meerdere spieren verhelpen. Deze spierknopen, triggerpoints genoemd, kunnen bewegingsbeperking, stijfheid, krachtsverlies en pijn veroorzaken. Bij Dry Needling worden de triggerpoints met acupunctuurnaalden aangeprikt om ze tot ontspanning te brengen. De spierknoop ontspant zich, de doorbloeding in de spier neemt toe en de pijn neemt af. Hierdoor kan je makkelijk inwerken op de diepere spierlaag om ook daar ontspanning te krijgen. Dit is ook fijn wanneer we een manipulatie bij een wervel moeten doen, want dan is het wel zo prettig dat de omliggende spieren ontspannen zijn.”

 

Laser Therapie

Naast Dry Needling is er nog een andere effectieve techniek die ze bij Bomers vaak gebruiken. “Dat is het gebruik van de laser die we vaak inzetten voor de behandeling van blessures zoals een pees-, gewrichts- of spierblessures. Maar ook ter ondersteuning van de fysiobehandelingen zoals irritatie aan het rug ligament, problemen op spierniveau of bij de behandeling van wonden en littekens. High Power Laser Therapie is het nieuwste van het nieuwste op het gebied van lasertherapie in Nederland. Het is een zeer sterke laser, waarbij het infrarode laserlicht de weefselcellen activeert en ze aanzet tot meer energieproductie. Het zelf herstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd en daardoor versnelt de genezing en vermindert pijn. Deze kan bovendien diep in het weefsel doordringen en is dus ook zeer geschikt voor dieper gelegen blessures.”

 

Behandelplan bepalen

Om te kijken welke behandeling het paard nodig heeft voelt Jill het paard af en vervolgens bekijkt ze het in beweging en doet een lichamelijk onderzoek. “We bekijken de paarden eerst op een harde ondergrond en laten ze dan aan de hand een rechte lijn en een volte lopen. Daarna bekijken we de paarden aan de longe op de volte. Aan de hand daarvan voelen we het paard af, en kijken we of er bemerkingen aan het lichaam zijn die we al af kunnen tasten. De gebieden die uit de onderzoeken komen gaan we gedetailleerder op in en aan de hand daarvan kiezen we ons behandelplan.”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.