_rvf2690

7 bespaartips op een paardenbedrijf

Veel bedrijven hebben het moeilijk gehad de afgelopen periode en kunnen wel wat bespaartips gebruiken om de terugkerende uitgaven eens tegen het licht te houden. Onderstaand geven we 7 bespaartips.

Weet wat je uitgeeft

Hippisch ondernemen brengt vaak veel kosten met zich mee, maar waar geef je je geld precies aan uit? Om dat uit te vinden is het verstandig om eens een paar uurtjes grondig de boekhouding in te duiken om erachter te komen welke uitgaven aan de hoge kant zijn. Waar geef je maandelijks veel geld aan uit en kan dit niet minder? Of welke kosten zijn hoger dan normaal of hoger dan bij collega’s? Voordat je begint aan een besparingsplan is het dus sowieso goed om uit te zoeken welke zaken je aan wilt pakken.

Inkoopdeals

Het groot inkopen van voer, strooisel, etc. levert vaak een prijs op die veel voordeliger is dan wanneer de inkoop in kleinere porties wordt gedaan. Daarnaast kan het ook lonen om eens met deze leveranciers om tafel gaan zitten om te overleggen of ze je geen betere deal kunnen bieden. Of is het goed om eens te kijken naar alternatieven of andere leveranciers die u een beter aanbod willen doen en dezelfde kwaliteit kunnen leveren.

Rubbermatten

Om te besparen op strooisel en te voorkomen dat een paard op de stenen staat kunnen rubbermatten een hele goede oplossing zijn in de stal. Bij een aanzienlijk aantal stallen daalde het verbruik van strooisel na het gebruik van rubbermatten en dus ook de kosten.

LED-verlichting

Hangen er nog halogeen- of spaarlampen op het bedrijf? Dan is het nu hoog tijd om deze te vervangen. Hoewel LED-lampen in aanschaf duurder zijn, zijn ze in hun verbruik zo’n 85% goedkoper en gaan bovendien langer mee, dus reken gerust eens uit wanneer ze zichzelf terugverdiend hebben.

Energie besparen

Je kunt dus energie besparen door LED-verlichting te gebruiken, maar wanneer de energierekening een behoorlijke kostenpost is, dan is het misschien lonend om eens te kijken naar de opties voor zonnepanelen. Dit vraagt vaak om een flinke investering, maar ze kunnen daarna ook een behoorlijk rendement opleveren die de maandelijkse kosten aanzienlijk verlagen. Zijn zonnepanelen nog een stap te ver of is er op dit moment geen ruimte om te investeren? Neem dan eens het energiecontract onder de loep. Het kan vast ergens goedkoper en vaak hebben diverse energieleveranciers een leuke overstapkorting die absoluut de moeite waard is.

Paardenspullen shoppen

Als ondernemer shop je wellicht veel minder vaak paardenspullen dan de gemiddelde particulier, maar toch hebben de paarden dekens, halsters en andere basisspullen nodig. Wanneer een particulier hierop wil besparen, kijkt hij of zij vaak naar tweedehands. Nu is dat voor een ondernemer niet altijd een handige en voordelige stap, maar het kijken op veilingsites is dat wel. Vaak worden op dit soort platforms grotere partijen uit een oude voorraad of faillissement aangeboden tegen een zeer aantrekkelijke prijs.

Weet waar je niet op moet besparen

Het klinkt misschien als een rare tip, maar weet ook waar je niet op moet willen besparen. Denk bijvoorbeeld aan dierenartskosten om erger en nog hogere kosten te voorkomen. Maar ook de hoefsmid, tandarts en ruwvoer zijn dingen waar niet op bespaard moet worden. Bovendien is het niet verstandig om te besparen op de communicatie, het klantcontact en de marketing. Dit zorgt namelijk voor blijere klanten en bovendien uiteindelijk voor meer inkomsten.

Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook het artikel over verveling bij paarden tegengaan en welzijn verbeteren met licht

Wil je tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €39,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.