fbpx

Kijkje in de keuken bij: DD-Physio

Twintig jaar geleden was Dewi Bergman-van Mechelen een van de eerste fulltime fysiotherapeuten voor paarden in Nederland en ontdekte in haar toenmalige stagiaire Denise de Wilde de ideale mede-ondernemer. DD-Physio was geboren, inmiddels uitgegroeid tot een groepspraktijk, die multidisciplinair samenwerkt met verschillende specialisten. Uniek in de wereld van paardenfysiotherapie.

 

Hoe is het bedrijf ontstaan?

Dewi: “Het begon allemaal toen ik na het afronden van mijn studie humane fysiotherapie in 2002, twee jaar later ook de specialisatie tot dierenfysiotherapeut had behaald. Ik werkte als humaan fysiotherapeut en zette daarnaast mijn eenmanspraktijk, gericht op paarden op. Uit een marktonderzoek dat ik had uitgevoerd, bleek dat 97% van de paardeneigenaren wel een fysiotherapeut wilde inschakelen wanneer dit nodig was en ook meer dan 80% van de paardenartsen was bereid om door te verwijzen. Er was dus een enorme potentiële vraag. Het probleem was echter dat men niet wist wat de indicaties precies waren en wat ik dan eigenlijk voor de paarden kon betekenen. Fysiotherapie bij dieren stond toen dus nog echt in de kinderschoenen.”

 

Hoe trok je dan klanten aan?

“Ik besefte dat er een groot gebrek aan kennis was over mijn vakgebied en dat ik dus mijn potentiële klanten en verwijzers moest voorlichten. Dit deed ik door het geven van clinics en workshops, het schrijven van artikelen voor magazines, het beantwoorden van vragen op het forum bokt, ik kwam met een interview in het lokale krantje en ik was zelfs de eerste dierenfysiotherapeut met een website! Ik was er best druk mee om lezingen te geven en dierenartsenpraktijken te bezoeken, maar het wierp wel zijn vruchten af, want al snel breidde mijn klantenkring zich door heel Nederland uit. Als ik bij iemand op stal kwam behandelen, dan keek de hele stal mee. Er werden altijd allerlei vragen gesteld, wat een ideale manier was om mijn vak te promoten. En vaak resulteerde het in meer klanten op dezelfde stal. Men was blij met de behandelresultaten en dat leidde natuurlijk tot de beste mond-tot-mond reclame. Binnen twee jaar had ik een fulltime praktijk opgebouwd.”

 

Maar dat bleef je niet alleen doen?

“Mijn volgende stap was de specialisatie tot chiropractor voor paarden. Op deze opleiding deed ik een netwerk op van gelijkgestemden en daaruit ontstond geleidelijk aan een samenwerking met paardenarts drs. Erik Bergman. Hij was destijds een van de weinige dierenartsen die in staat was om uitgebreide diagnostiek en behandeling van hals- en rugproblemen toe te passen, dus ik verwees veel van mijn klanten naar hem. Andersom merkte hij een veel beter herstel van de paarden die niet alleen met medicatie behandeld werden, maar daarnaast door mij behandeld werden door middel van fysiotherapie en chiropraxie. Als gevolg hiervan werden er steeds meer paarden gezamenlijk, multidisciplinair behandeld. Hierdoor nam mijn praktijk een enorme vlucht en ging ik steeds meer patiënten op de kliniek behandelen. Doordat ik stagiaires voor de opleiding dierfysiotherapie begeleidde, kwam in die tijd Denise op mijn pad. Zij viel op door haar professionele houding en haar uitgebreide ervaring in de humane fysiotherapie. We konden het goed samen vinden daarom vroeg ik of ze na haar stage met mij wilde blijven samenwerken”.

 

Denise: “In eerste instantie huurde Dewi mij in als ZZP-er. We werden echt een team en dat beviel ons beiden zo goed, dat we na drie jaar verder zijn gegaan als maatschap.”

 

Een goede stap voor jullie allebei en nieuw in Nederland, een praktijk bestaande uit meerdere therapeuten?

 “Ik hoefde er niet lang over na te denken om me aan te sluiten bij de praktijk die Dewi al had opgebouwd en die met mijn inzet nog verder kon worden uitgebreid. We hebben dezelfde visie en werkwijze, maar zijn geen kopie van elkaar. Met onze eigen specialismes en interessegebieden, vullen we elkaar aan. Toen in 2015 het Sporthorse Medical Diagnostic Centre in Heesch werd opgericht zijn we meeverhuisd met dierenarts Erik Bergman die een van de oprichters was. Hoewel we bij een aantal vaste klanten aan stal bleven komen, probeerden we vanaf dat moment zo veel mogelijk paarden naar SMDC te laten komen. Daar kunnen we direct schakelen met de dierenartsen en hebben we alle faciliteiten tot onze beschikking om ons werk optimaal uit te voeren. We zijn daarnaast een samenwerking aangegaan met paardenkliniek HKF in Zweden, waar ik op regelmatige basis een aantal dagen naar toe ga om paarden te behandelen.”

 

Dewi: “SMDC groeide steeds verder en daarmee ook de vraag naar fysiotherapie. Er ontstond ruimte voor een extra fysiotherapeut en deze vonden we in onze collega Thijs Kalkdijk, ook een oud-stagiair. Hij werkt net als wij op SMDC, maar bezoekt de meeste klanten aan stal. Hoewel de omstandigheden daar soms minder optimaal zijn dan op de kliniek, verzamelt hij onderweg wel veel meer informatie over het stalmanagement en de trainingsfaciliteiten van de klant. We merken dat onze klanten het prettig vinden om op SMDC een one-stop-shop ervaring te hebben. Ze komen dan voor een combinatieafspraak met de dierenarts, hoefsmid, tandarts en fysiotherapeut. Maar steeds heen en weer reizen kost hen veel tijd en dan is het fijn als er tussen de afspraken op de kliniek door, ook behandeling aan huis mogelijk is.”

 

Wat zijn de uitdagingen in jullie vakgebied?

 “Ik ben zelf nogal een vakidioot en wil graag blijven innoveren. Niet alleen om paarden zo optimaal mogelijk te kunnen helpen, maar ook om het voor mijzelf interessant te houden en elke dag met plezier aan het werk te blijven gaan. Ik vind het leuk om mezelf bij te blijven scholen op humaan vlak en dan de vertaalslag naar paarden te maken.”

 

Denise: “Wij zitten best wel in onze eigen bubbel waarin alle specialisten die met ons werken dezelfde lijn volgen. Maar dat is niet geheel representatief voor het totale veterinaire werkveld. Er is nog steeds een grote groep die niet of nauwelijks samenwerkt, terwijl dat ons vakgebied juist naar een hoger niveau zou kunnen trekken.”

 

Hoe zien jullie de toekomst?

“Omdat onze multidisciplinaire aanpak geliefd is verwacht ik dat we verder doorgroeien. Onze huidige stagiaire Janneke van der Weijde op het punt zich ook bij ons aan te sluiten en dat maakt ons een team van vijf. Inclusief instructrice Joyce Mulder waar we al jaren mee samenwerken op het gebied van trainingsbegeleiding tijdens revalidatie. Met al onze verschillende expertises kunnen we als team steeds meer bieden aan onze klanten.”

 

Dewi: “We zijn op dit moment bezig om een nieuw concept uit te denken, wat baanbrekend gaat zijn in de veterinaire wereld. 2025 wordt voor ons daarom een spannend jaar. De verre toekomst is nog open. Het is fysiek een zwaar vak dus we zullen ons waarschijnlijk later vooral gaan toeleggen op het

opleiden en begeleiden van jonge collega’s.”

 

Hebben jullie nog een tip voor andere ondernemers?

“Wij zijn van mening dat het bieden van kwaliteit het allerbelangrijkste is. Investeren in kennis, kunde en samenwerkingsverbanden om paarden zo goed mogelijk te kunnen helpen, dat heeft echt waarde voor een klant en zal tot uiting komen in de groei van je praktijk.”

 

Kijk voor meer informatie op: www.dd-physio.com

Foto’s: Marja en Jaap Koole

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.