fbpx

Verbod op contante betalingen vanaf 3000 euro

Het moet voor criminelen moeilijker worden om geld wit te wassen met contant geld. Het kabinet heeft daarom een wetsvoorstel ingediend voor een verbod op contante betalingen boven 3000 euro. De Tweede Kamer heeft dit wetsvoorstel op 24 september 2024 goedgekeurd. De Eerste Kamer moet er nog over beslissen. Het streven is om het verbod voor 1 juli 2025 in te voeren. Dit heeft ook gevolgen voor hippische ondernemers die paarden in- en verkopen.

 

Doel: witwassen moeilijker maken

Betalingen met contant geld zijn voor criminelen een veelgebruikte manier om geld wit te wassen. Daarom komt er in 2027 een EU-breed limiet op contante betalingen vanaf 10.000 euro voor transacties met en tussen handelaren en dienstverleners. In veel EU-landen bestaan al grenzen voor contante betalingen, maar die zijn per land verschillend. Landen met een lagere grens dan 10.000 euro, krijgen de ruimte om deze te houden. Nederland wil een limiet op contante betalingen vanaf 3.000 euro voor transacties met en tussen handelaren invoeren. In België en Frankrijk ligt de grenst ook op 3000 euro.

 

Verbod alleen voor ondernemers

Het verbod geldt alleen voor transacties met of tussen handelaren, zoals hippische ondernemers die paarden in- en verkopen. Particulieren die iets verkopen aan een andere particulier, bijvoorbeeld via Marktplaats, vallen niet onder dit verbod. Er zijn geen uitzonderingen voor specifieke sectoren. Het verbod geldt niet voor het aanbieden van diensten. In 2027 komt er Europese regelgeving waardoor er ook een limiet komt op contante betalingen voor diensten.

 

Cliëntonderzoek bij contante betaling boven 10.000 euro

Handelaren zijn nu al verplicht om cliëntonderzoek uit te voeren bij contante betalingen vanaf 10.000 euro. Ongebruikelijke transacties bij contante transacties vanaf 10.000 euro of meer moet zij melden. Deze verplichting vervalt voor veel handelaren met de invoering van het verbod. Dit zorgt voor minder administratieve lasten bij deze ondernemers. Bureau Toezicht Wwft gaat toezicht houden op de naleving van het verbod. Na 5 jaar is er een evaluatie naar de werking van het verbod. Het bureau onderzoekt ook de omzeiling van het verbod.

 

Bron: FNRS

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.