Veel paardeneigenaren denken nog dat wanneer een paard zijn been breekt, het gelijk einde verhaal is. In gesprek met dierenarts Hanna Haardt blijkt dat dat in veel gevallen niet meer zo te zijn dankzij nieuwe technieken en materialen uit de humane geneeskunde. Paarden kunnen hiermee zelfs weer terugkomen in de sport.
Nieuw op de markt
Volgens Hanna speelt het in de hoofden van veel paardeneigenaren nog steeds rond dat het bij een gebroken been einde verhaal is voor een paard. “Maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn; na hun herstel kunnen ze zelfs weer terug in de sport. Dat kan door tijdens de operatie gebruik te maken van speciale platen. In de afgelopen 15 jaar is er een nieuw systeem van platen geïntroduceerd in de paardengeneeskunde.
Vooral de laatste jaren is deze techniek van vergrendelplaten door veel bedrijven geperfectioneerd en toegankelijker gemaakt voor de paardenklinieken. Tijdens mijn chirurgieopleiding in Gent heb ik hier al veel mee gewerkt. Vroeger durfde niemand dit aan, maar met de ervaring uit de humane geneeskunde in de hand is een groep veterinaire pioniers op het gebied van fractuurherstel deze platen gaan doorontwikkelen voor paarden. De platen beschikken over een bepaalde techniek waardoor het een kracht van 600 tot 700 kilo kan neutraliseren en het paard er direct mee kan rondstappen.”
Geef het vier maanden
Met haar kennis weet Hanna hoe ze zulke paarden goed kan verzorgen en hoe ze kunnen revalideren. “Als het aan het onderbeen is, dan krijgen de paarden na zo’n operatie vaak drie weken gips om vervolgens te kijken hoe het is geheeld. Aan de hand daarvan beslissen we of het nodig is om het nog langer in het gips te laten, maar na zes weken is er al een mooie heling te zien. Als het goed geneest dan bepalen we of we de plaat laten zitten, meestal wel. Alleen bij veulens halen we die platen er soms uit, omdat die natuurlijk nog groeien. Nadat het gips eraf is kan je beginnen met stappen en revalideren. Geef het paard vier maanden om te genezen en vaak kunnen ze daarna aan de slag.”
Moeilijker te behandelen breuken
Op de vraag of ze hiermee alle breuken kan repareren moet Hanna ons helaas teleurstellen. “Het grootste deel kunnen we goed herstellen, maar er zijn zeker nog breuken die moeilijker te behandelen zijn, met name aan het bovenvoor- en bovenachterbeen. Als het echt om het bovenste deel van het been gaat, dan zijn de platen zeker bij grote paarden daar niet stevig genoeg voor. Aan de ene kant moet het materiaal dik en stevig zijn, maar dat kan maar tot een zekere hoogte werkbaar zijn.”
Weinig in Nederland
Volgens Hanna wordt er in Europa enkel in een paar gespecialiseerde klinieken op deze manier geopereerd. “Ik hoop dat ik met deze techniek veel paarden in Nederland mag gaan helpen. Daarnaast ben ik er ook voor gewone kijkoperaties en koliekoperaties. In mijn vrije tijd doe ik een doctoraat in samenwerking met de Universiteit in Gent waarbij ik onderzoek verricht naar verschillende echo probes. Ik bekijk of je ook met een goedkopere probe in het veld de juiste diagnose kan stellen en of je dan ook kunt zien om wat voor soort koliek het gaat. Ik heb daar al drie publicaties over geschreven en de rest van het onderzoek hoop ik de komende twee jaar af te kunnen ronden.”