fbpx

Startende ondernemer: Aranka Steenhuis

Het pad naar ondernemerschap is allesbehalve vanzelfsprekend, het is een verhaal van doorzettingsvermogen en het najagen van dromen. In deze serie interviewen we drie ondernemers die onlangs hun eigen bedrijf zijn gestart. Vandaag spreken we Aranka Steenhuis, dierfysiotherapeut voor paarden, die sinds een jaar haar eigen praktijk runt.

 

Je bent sinds kort met je eigen onderneming gestart. Hoe gaat dat?

“Ik ben nu een jaar bezig. De ene week is het drukker dan de andere, maar ik werk meestal twee doordeweekse dagen en soms een dag in het weekend. Ik werk aan huis bij mijn klanten. Dat maakt het flexibel, maar ik had gedacht dat het iets meer vanzelf zou gaan. De paardenwereld is een gesloten wereld, en ik merk dat het veel tijd kost om klanten op te bouwen. Gelukkig heb ik een fijne samenwerking met een dierenartsenpraktijk die veel contacten doorstuurt. Dat helpt enorm. Het gaat goed, en ik vind het ontzettend leuk om te doen.”

 

Kun je iets over jezelf en je bedrijf vertellen?

“Ik ben Aranka Steenhuis, 32 jaar, en sinds een jaar werkzaam als dierfysiotherapeut voor paarden. Daarvoor heb ik vijf jaar als fysiotherapeut voor mensen gewerkt, wat ik nog steeds doe. Ik combineer mijn tijd tussen twee praktijken in Zundert en Breda en werk daarnaast aan mijn praktijk voor paarden.

 

De combinatie van humaan en dierfysiotherapie biedt uitdagingen én kansen. In principe houd ik de woensdag- en vrijdagmiddagen vrij voor de paarden en de rest van de week ben ik bezig met mensen. Het is lastig om beide te combineren; het wordt eigenlijk te druk. Toch is het een goed teken dat het steeds drukker wordt.

 

De wetgeving rond dierfysiotherapie is streng. Volgens de NWA mogen alleen fysiotherapeuten en dierenartsen paarden behandelen. Wij zijn daarin wettelijk beschermd. Onze zesjarige opleiding geeft ons een sterke basis, vooral in het analyseren van beweging, het voelen en trainen. Dat maakt ons werk anders dan van een andere therapeut.”

 

 

Wat was de reden om een eigen praktijk te starten?

“Eigenlijk was het vanzelfsprekend, want bijna iedereen in de dierfysiotherapie werkt voor zichzelf. Voor mij is het belangrijk om flexibel te kunnen werken en zelf te bepalen hoe ik mijn tijd indeel. Het voelt goed om mijn eigen naam op te bouwen en mezelf te profileren als expert in dit vakgebied.

 

Het opzetten van een eigen praktijk biedt mij niet alleen vrijheid, maar ook de kans om mijn eigen aanpak te ontwikkelen. Ik kan mijn visie en werkwijze vormgeven, en dat is precies wat ik wilde.”

 

Wat wil je in de toekomst graag bereiken met je eigen praktijk?

“Op korte termijn wil ik mijn klantenbestand uitbreiden en mezelf blijven ontwikkelen door bij- en nascholingen te volgen. Als ik ooit de loterij win, droom ik van een eigen multidisciplinair centrum. Ik wil een plek creëren waar verschillende specialismen samenkomen om paarden en ruiters optimaal te begeleiden.

 

Daarnaast heb ik de ambitie om sportpaarden op hoog niveau te begeleiden. Ik wil een goede naam opbouwen als dierfysiotherapeut en werken met een aantal paarden die actief zijn in de topsport. Dat zou echt een droom zijn.”

 

 

Heb je te maken gehad met struikelblokken?

“Absoluut! Het is ontzettend moeilijk om echt tussen bestaande netwerken te komen. Veel mensen die een fysiotherapeut zoeken, hebben al iemand of werken met een andere behandelaar. Dat maakt het lastig om zichtbaar te worden en naam te maken. Soms is het beeld wat mensen van een fysiotherapeut hebben ook beperkt. Het vraagt tijd om mensen bewust te maken van wat wij kunnen betekenen. Het opbouwen van een netwerk en vertrouwen is dus het moeilijkste deel.”

 

Heb je tips voor (toekomstige) ondernemers bij het starten van een eigen bedrijf?

“Begin op tijd met het opbouwen van je netwerk. Dat is echt het moeilijkste bij het starten van een bedrijf. Het kost veel tijd om contact te leggen met grotere stallen en dierenartsen, zeker omdat zij het vaak al druk hebben. Ik merkte dat het lastig is om antwoorden te krijgen op mails en telefoontjes. Dat maakt het opbouwen van samenwerkingen uitdagend. Mijn advies is dus om tijdens je opleiding al te beginnen met het leggen van contacten. Mijn opleiding dierfysiotherapie duurde 2,5 jaar door corona, normaal is dat 2 jaar. Maar het was een goede tijd om alvast een basis te leggen.”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.