fbpx

Kijkje in de keuken bij: Lumaro Horse Travel

Voor de lol begon Rob Claessens met het rijden in een tweepaardsvrachtwagentje. Toen hij samen met zijn vader de kans kreeg om Lumaro Horse Travel over te nemen, hoefde hij daar niet lang over na te denken. Een bedrijf dat groeide van één wagen naar vijf, met daarnaast een tweetal trailers. Een rasechte ondernemer met een visie, met wie we in dit artikel in gesprek gaan.

 

Hoe is het bedrijf ontstaan?

“Nadat ik zelf had ondervonden hoe leuk de transportsector voor paarden is en Lumaro Horse Travel op ons pad kwam, besloten mijn vader en ik daarin te stappen. Dat begon als een verhuurbedrijf met één tweepaardsvrachtwagen, die we verhuurden per dag, week of maand. Maar één wagen is natuurlijk beperkt, en we deden dit destijds naast onze baan. Mijn vader had zijn eigen bedrijf en ik werkte in loondienst. Toen de vraag steeds groter werd, groeiden we naar twee wagens, en inmiddels zijn het er vijf, plus een tweetal trailers. Het werd steeds meer een echt bedrijf, en we haalden al onze vergunningen.

 

Toen we in 2011 begonnen, waren tweepaardswagentjes nog een nieuw fenomeen. De vraag naar verhuur en transport hiermee is sindsdien alleen maar toegenomen. Het leuke is dat de eerste klanten die we toen hadden, nu nog steeds klant zijn.”

 

 

Wie is jullie klant?

“Er zijn meer bedrijven die ongeveer doen wat wij doen, maar bij ons ligt de focus vooral op de kleinere paardenwagentjes. Deze zijn makkelijk te besturen, je mag ze met een BE-rijbewijs rijden, en dat is handig voor onze klanten – zeker voor de verhuur. Al wordt dat stukje straks wel lastiger als de tachograaf verplicht wordt. Maar dit is precies de reden waarom we begonnen zijn met de tweepaardswagentjes.

 

We proberen zoveel mogelijk een langdurige samenwerking aan te gaan met onze klanten. Dat betekent niet per se dat ze ons elke maand inschakelen, maar wel dat ze eens in de zoveel tijd terugkomen. Bijvoorbeeld iemand die zijn paard door ons laat verhuizen of jaarlijks op vakantie gaat. Daarnaast zijn er klanten die ons inschakelen om hun paard naar de kliniek te brengen of te vervoeren naar een ander Europees land. Wij stellen ons wagenpark voor hen beschikbaar of nemen het totale transport uit handen door ook een chauffeur mee te sturen.”

 

Wat zijn de uitdagingen in jullie sector?

“Natuurlijk het vinden van het juiste personeel, want het zijn geen pakketjes die we rondbrengen. Onze chauffeurs zijn allemaal paardenmensen, of hebben op zijn minst affiniteit met paarden. Daarnaast moeten ze ook heel flexibel zijn, want het komt steeds vaker voor dat we pas de dag van tevoren te horen krijgen dat we een paard moeten vervoeren.

 

Maar ik denk dat het vinden van personeel in de hele sector een uitdaging is, niet alleen in het paardentransport. Tijdens een sollicitatieronde vallen vaak veel mensen af die zich niet kunnen committen aan onze bedrijfsvoering. Dat mag natuurlijk, maar het brengt wel uitdagingen met zich mee als ondernemer. Gelukkig hebben we met ons vaste klantenbestand en de vooraf geplande ritten voldoende stabiliteit.

 

Met de vernieuwde Traces-wetgeving moeten Europese transporten ruim op tijd worden geregeld. Het is niet meer zo dat je zomaar even van A naar B rijdt. Daar komt vandaag de dag nog behoorlijk wat bij kijken, niet alleen met Traces, maar ook wat betreft het keuren van de wagens en de benodigde vergunningen.”

 

 

Wat zijn jullie toekomstplannen?

“In de wet- en regelgeving zitten nog behoorlijk wat veranderingen aan te komen, maar zolang we niet precies weten hoe die eruit gaan zien, kunnen we daar nog niet op inspelen. Dus momenteel zijn we daar niet actief mee bezig.

 

Plannen om ook grote wagens aan te schaffen hebben we niet. Wij zijn gewoon heel goed in het kleinschalige vervoer en richten ons meer op het individu – zowel mens als paard. Bij ons heb je korte lijnen en weet de klant precies hoe laat zijn paard ergens aankomt. We rijden niet om omdat we een route hebben met meerdere paarden, maar kiezen altijd de snelste weg van A naar B. En dat willen we zo houden.

 

We zijn hard gegroeid de afgelopen jaren, en vorig jaar hebben we een omzet gehaald waar ik heel trots op ben. Dat wil ik stabiliseren, zodat het onderaan de streep meer oplevert.”

 

Ultieme tip voor andere ondernemers

“Leer van anderen. Je collega’s doen misschien veel dingen anders dan jij, maar er zitten vast ook methodes tussen waar je iets aan hebt. Kijk daarbij niet alleen naar de paardensector, maar ook naar het algemene bedrijfsleven. Er zijn altijd mensen van wie je iets kunt leren.

 

Ik luister veel podcasts en daar haal ik altijd wel waardevolle inzichten uit. Hoe kijken anderen ergens tegenaan? Hoe lossen zij bepaalde uitdagingen op? Ik vind het heel interessant om daarvoor open te staan en dat vervolgens weer toe te passen in mijn eigen bedrijf.”

 

Kijk hier voor meer informatie over Lumaro Horse Travel

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.