fbpx

Groeiend tekort is een toekomst met kansen

Als je al jaren een goede smid hebt die je paarden netjes bekapt en beslaat dan heb je goud in handen. Of je nu een manegebedrijf, sportstal of een aantal paarden particulier hebt; iedereen heeft een goede hoefsmid nodig, maar deze is tegenwoordig moeilijk te vinden. Een groeiend tekort is de oorzaak. Help jij dit tekort op te lossen?

 

 

Wanneer je op zoek gaat naar een hoefsmid omdat je eigen smid stopt, verhuist of omdat je niet tevreden bent dan kan dit een enorme zoektocht zijn. Al enige jaren vernemen wij dat het aantal hoefsmeden terugloopt. Via de site van de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden (NVvH)
is het mogelijk om een gediplomeerd hoefsmid bij jou in de buurt te vinden. Soms moeten wij als vereniging mensen teleurstellen, omdat de meeste van onze leden een te vol klantenbestand hebben. De komende jaren gaan steeds meer hoefsmeden richting het pensioen en er studeren jaarlijks te weinig hoefsmeden af om dit gat op te vullen en dit baart ons grote zorgen!

 

 

MEER HOEFSMEDEN NODIG
Jaarlijks slagen gemiddeld 15 hoefsmeden in Nederland. Dit gaat het aantal smeden dat de komende jaren gaat stoppen zeker niet opvangen. Ook zien wij dat steeds meer hoefsmeden parttime aan de slag gaan. Graag zien wij een groeiend aantal enthousiaste mensen die kiezen voor de opleiding tot hoefsmid. Het is een prachtig en eeuwenoud ambacht, dat tegenwoordig gecombineerd wordt met nieuwe inzichten en tools waardoor het werk fysiek beter uit te voeren is. Wanneer je gediplomeerd hoefsmid wil worden, heb je in Nederland keuze uit twee onderwijsinstellingen, namelijk het Aeres MBO in Barneveld en het Zone.college in Zwolle. Beide kwalitatief goede mbo niveau 3 opleidingen die samenwerken met de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden en EFFA (Europese Federatie van Hoefsmedenverenigingen) gecertificeerd zijn.

 

AERES MBO EN ZONE.COLLEGE

Je bent welkom op de opleiding tot hoefsmid wanneer je in het bezit bent van een VMBO – KBL opleiding of een Geen dag is hetzelfde en je bent altijd met paarden aan het werk. Baangarantie is er zeker met het feit dat er een groeiend tekort aan hoefsmeden is. Opgeleid tot een echte vakspecialist ben je verzekerd van een goed inkomen diploma van een hoger niveau. We zien een groeiende instroom van hoger opgeleide mensen en mensen die vanuit het bedrijfsleven een switch willen maken naar de opleiding tot hoefsmid. Het mooie van het vak is dat je zelf je dagen kunt indelen, veel buiten bent en samenwerkt met eigenaren en deskundigen zoals bijvoorbeeld de dierenarts om het welzijn van het paard te verbeteren.

 

 

Jaarlijks slagen gemiddeld 15 hoefsmeden in Nederland. Dit gaat het aantal smeden dat de komende jaren gaat stoppen zeker niet opvangen.

Tijdens de opleiding staat de praktijk centraal. Je loopt mee met een praktijkopleider (hoefsmid) die jou de fijne kneepjes van het vak leert en waarbij je praktijkervaring
op gaat doen om na 3 jaar aan de slag te gaan als zelfstandig hoefsmid. Tijdens de opleiding word je opgeleid tot een zelfstandig ondernemer; dit betekent dat er tijdens de opleiding aandacht besteed wordt aan opzetten van je eigen bedrijf. Onderwerpen als marketing, boekhouden en het schrijven van het ondernemingsplan komen aan bod. De niveau 3 opleiding wordt aangeboden in 3 jaar waarbij het bekappen en smeden een belangrijk onderdeel is. Daarnaast gaat men tijdens de opleiding onder andere in op de anatomie van het paard, ziekteleer en welke invloed de hoefsmid heeft op het gaan van het paard. Het beroep hoefsmid is een fysiek zwaar beroep, wat nog wel eens onderschat wordt. De scholen en NVvH adviseren de
studenten om een bewuste keuze te maken wanneer zij starten met de opleiding. Als hoefsmid werk je met paarden, waardoor je alert en fysiek gezond moet zijn om het werk op de juiste manier uit te voeren.


HOEFSMID AAN HET
WOORD

Els van der Vorm behaalde in 2018 haar diploma en is sindsdien fulltime als hoefsmid aan het werk. “Het mooie aan dit vak is dat ik een prachtig ambacht uitoefen met een levenslange learning curve. Samen met klanten en andere professionals mag ik dagelijks paarden bekappen en beslaan om ze zo optimaal mogelijk laten bewegen. Regelmatig heb ik overleg met collega’s, dat zorgt ervoor dat ik mijn vak beter kan uitoefenen en blijf leren. Voor mij is dit het mooiste vak wat er is, het voelt nooit als werken.”

 

 

Ben je geïnteresseerd?

Loop mee met de hoefsmid om te zien wat het beroep inhoudt. Onze leden nemen je graag een dagje mee. Wil je meer informatie over de opleiding tot hoefsmid, check onderstaande websites:
www.aeresmbo.nl/barneveld/hippisch
www.zone.college/hoefsmid

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.