Het opstarten van een parasitologisch laboratorium uit passie voor paarden. Lambèrt en Pauline van Nispen-Knols deden het. Nu, ruim tien jaar later, zijn ze een toonaangevende partij in de branche, met als grootste doel het optimaliseren van het paardenwelzijn.
Hoe is het bedrijf ontstaan?
Volgens Lambèrt is het in 2012 kleinschalig begonnen als een soort hobby. “Mijn vrouw en ik gingen mestonderzoeken doen om Lonneke de Graaf-van Oort, onze eigen gespecialiseerde paardenarts, te kunnen ondersteunen. Dat groeide al vrij snel uit tot een webshop om onze diensten ook aan te bieden aan anderen. Daar was duidelijk vraag naar. We zijn eenvoudig begonnen maar nu elf jaar later hebben we een compleet en modern uitgevoerd laboratorium met alle apparatuur die nodig is om het professioneel aan te pakken. Bij Mestlab.eu richten we ons op het hele mestonderzoek. Standaard testen we op bloedwormen, spoelwormen, lintwormen, veulenwormen, aarsmaden en zand, maar het is ook mogelijk om op longwormen en leverbot te testen. Dit zijn andere bepalingen met dito contrastvloeistoffen en equipment, vandaar dat ze niet in het standaardpakket zitten. We zijn volledig en uitsluitend gespecialiseerd in paarden, analyseren de mest en geven met onze eigen dierenarts advies over de ontworming. We hebben een URA-vergunning en daardoor kunnen we de geadviseerde middelen direct leveren en zo de klant van de juiste wormenkuur voorzien. De meeste van onze klanten zijn trouwens professionele paardenhouders of dierenartsen, zo’n 80%. Dat is zo gegroeid vanuit ons netwerk en is nu onze eerste focus, maar particulieren zijn ook bijzonder welkom.”
Hoe vinden klanten jullie?
“In het begin hebben we een website opgezet, geadverteerd en gesponsord, maar sponsoren doen we nu alleen nog bij Sportfonds Parapaard. Aanvankelijk deden we ook kleine beurzen, maar de enige beurs waar we nu nog komen is Horse Event Pro en vooral op de Ondernemersdag. De groei bij dierenartsen en professionele stallen ging snel en heel natuurlijk. Vooral mond-tot-mondreclame heeft heel veel voor ons gedaan. Daarnaast hebben we in het begin veel mensen gesproken, benaderd, lezingen gegeven op stallen en maneges om onze naam te vestigen en dat is gelukt. De groei in particuliere klanten hebben we vooral te danken aan Facebook, al zien we de activiteit daar nu wel afnemen. Ons grote voordeel is dat we precies op de grens zitten in Wouwse Plantage. Dat zorgt ervoor dat we zowel in Nederland als België een adres hebben. Beiden landen zijn onze thuismarkt, daarnaast hebben we ook klanten uit Frankrijk, Duitsland, Zweden en Tsjechië. De website is dan ook meertalig.”
Wat zijn de uitdagingen in jullie branche?
“Dat is vooral om het mestonderzoek zo goed mogelijk te doen waardoor we spaarzaam kunnen zijn met ontwormingsmiddelen. Op korte termijn zie ik het niet gebeuren dat er daadwerkelijk nieuwe middelen op de markt komen, dus we moeten het doen met wat we nu hebben. Als dat straks niet meer werkt door resistentie dan hebben we een serieus probleem. We gaan daarom ook altijd uit van analyses per individueel paard. Een mengmonster voor meerdere paarden tegelijk dat werkt niet, daar is de methode niet voor geschikt. Eigen onderzoek heeft dat ook uitgewezen. Daarom moet je individueel testen. Net als de ene mens bevattelijker is voor een verkoudheid dan de andere, werkt dat zo met de natuurlijke weerstand van paarden tegen wormen ook. Daarom is soms het ene paard ook structureel gevoeliger voor wormen dan het andere. Vaak is dat terug te leiden naar het wormbeleid van de eerste drie levensjaren. Het besef om dat goed aan te pakken is gelukkig groeiende, maar daar ligt voor ons en de dierenartsen nog wel een stukje voorlichting. Er is nog veel werk aan de winkel om het wormbeleid goed te hanteren, vooral voor jonge paarden en niet zomaar blind of zogenaamd preventief te ontwormen.”
Wat zijn de ontwikkelingen die jullie zien?
“Aan de techniek voor mestonderzoeken zelf is niet veel veranderd. Er zijn wel continu partijen bezig om het simpeler en doeltreffender te maken en als dat uiteindelijk lukt, dan willen we hier zeker in mee, maar tot nu toe zijn daar nog geen praktische resultaten uitgekomen die betrouwbaarder zijn dan de technieken die we nu hanteren. Qua beschikbare middelen zit er ook niet veel in de pijplijn. Technisch gezien is er dus niet zo veel innovatief nieuws, maar wat wel belangrijk is, is dat mestonderzoek bij steeds meer mensen gaat leven. Hippisch Nederland ziet steeds meer het nut van mestonderzoeken om zo hun paarden niet onnodig te belasten met chemische middelen. Dat is iets waar we heel blij mee zijn, want daardoor wordt er steeds effectiever en gerichter ontwormd op het individuele paard. Er zijn geen universele middelen en alles is selectief, dus je moet goed afwegen wat je gebruikt, ook gelet op de aard en omvang van de besmetting en de conditie van het paard inclusief zijn leeftijd. Met regelmatig mestonderzoek en minder ontwormen, ben je uiteindelijk ook goedkoper uit. Deze ontwikkeling vloeit gedeeltelijk voort uit de Europese wetgeving. Je ziet dat sommige landen daar al verder in zijn, maar dat is niet af te dwingen. Het is een besef wat moet komen en groeien. Al met al zijn wij daar blij mee, want het is beter voor het welzijn van de paarden.”
Wat zijn jullie doelen voor de toekomst?
“In onze beginjaren groeiden we spectaculair en nu zitten we gemiddeld op 15% per jaar. Ons doel is om dat rustig voort te zetten. Daarnaast zijn we continu met kleine verbeteringen en optimalisaties bezig. Voor ons is het belangrijk dat ons product betaalbaar is. We hebben tien jaar lang onze prijzen niet verhoogd, dat konden we uit onze groei financieren. Maar vorig jaar was het onvermijdelijk geworden door de prijsstijgingen van onder andere verpakkingsmaterialen en energie. Onze klant is het paard, maar de eigenaar moet het natuurlijk wel betalen. Daarom streven we er continu naar om een goede prijs-kwaliteitverhouding te blijven leveren. Uitbreiden naar nieuwe andere landen staat nog niet direct op ons verlanglijstje. Dat moet namelijk ook logistiek kunnen en dan breiden we liever uit in de landen waar we al zitten. Wel zijn we altijd bezig met het kijken naar extra diensten om aan te bieden en daarom gaan we vanaf medio oktober ook werken met Nomadvet.nl als onze online dierenarts die de klanten veterinair beter en uitgebreider van dienst kan zijn.”
Welke tip wil je meegeven aan andere ondernemers?
“Koester je klanten. Wij doen dit werk voor het welzijn van de paarden en daarom wil je graag een relatie met je klant opzetten. De paarden die daarachter staan zijn gebaat bij een consistent beleid. Wormen zijn een continu proces en dus een continue bedreiging voor het paard. Daarom ben ik meer voor een langdurige relatie dan een keer een onderzoekje verkopen. Paarden zijn onze passie en daar doen we het voor. We zien daarom bij ons een heel laag verloop in de klanten. Een klant heeft hier ook geen nummer, maar een naam en het liefste kennen we ook het gezicht erbij. Het is dan ook een bewuste keuze om qua uitslagen en communicatie niet verder door te automatiseren en het persoonlijk te houden.”
Kijk voor meer informatie over Mestlab.eu op www.mestlab.eu.