Nederland is een klein land met veel bedrijvigheid. Daarnaast bezit Nederland internationaal waardevolle natuur. Dat deze twee zaken kunnen leiden tot conflicten hebben we gemerkt aan de gecreëerde stikstofcrisis waarin we verkeren. Een te veel aan stikstof is schadelijk voor bepaalde plantensoorten die juist voedselarme omstandigheden nodig hebben. Aan de andere kant is stikstof een belangrijke bouwsteen voor de groei van planten. Met name bij ruimtelijke ontwikkelingen waarbij sprake is van een toename van verkeer en bij agrarische uitbreidingen speelt dit onderwerp.
Tot voor kort is dat nooit een probleem geweest. Het PAS (Programma Aanpak Stikstof) maakte het voor ondernemers mogelijk om de administratieve last te minimaliseren in relatie tot de vergunningplicht. Maar daar stak de Raad van State eind mei een stokje voor en sindsdien is de Nederland BV in rep en roer. Je kunt met recht spreken van een crisis met verstrekkende gevolgen.
In totaal zijn zo’n 18.000 projecten van woningbouw tot infrastructuur, van mkb tot industrie stil komen te liggen. Ook de paardenhouderij kan danig last hebben van de huidige stikstofimpasse. In het laatste nummer van De Hippische Ondernemer van dit jaar dat eind dit jaar verschijnt wordt uitgebreid stilgestaan bij de stikstofcrisis en wat de gevolgen voor paardenhouders kunnen zijn.