fbpx

Houd je paardenweide in topconditie

Een mooie groene weide met een sterke zode en voldoende gras om je paard dagelijks te weiden. Dit is de wens van iedere paardenhouder. Helaas staan veel paarden in kale weides of weides met gras dat bestemd is voor bijvoorbeeld koeien. Dit kan verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Daarom heeft Barenbrug Horse Master® met RPR technologie ontwikkeld. Dit uitgebalanceerde graszaadmengsel voor paarden kenmerkt zich door een sterke zode, een snelle hergroei en een structuurrijk en fructaanarm gewas.

 

In dit artikel lees je wat je moet doen om je paardenwei in topconditie te houden voor een constant aanbod van gezond gras voor je paard.

 

Voldoende gras om te weiden

Voor dagelijkse weidegang is voldoende gras en een sterke zode belangrijk. Hiermee heb je een goed grasaanbod voor je paard en voorkom je blessures tijdens een sprintje in een kale weide.

 

De grasmat van een Horse Master weide is bestand tegen extreme betreding. Door de RPR technologie vormt het gewas horizontale uitlopers. Dit vormt als het ware de betonmat van je graszode. Bovendien is het gras door de RPR technologie zelfherstellend. Kale plekken in je weide zijn hierdoor snel weer verdwenen en onkruiden krijgen geen kans om zich te ontwikkelen.

 

Voorkomt zandkoliek voor snelle hergroei

Paarden grazen het gras met de tanden heel kort bij de wortels af. Hierdoor trekt je paard grassen die niet stevig met de grond verankerd zijn snel uit de grond waardoor er kale plekken ontstaan. Door kale plekken kan je paard te veel zand binnen krijgen tijdens het grazen met het risico op zandkoliek. De stevige zode van Horse Master voorkomt dat je paard te veel zand binnen krijgt.

 

Het lekkerste gras voor jouw paard
De smaak en kwaliteit van de paardenweide wordt bepaald door de grassen in de weide. Horse Master is samengesteld uit smakelijke en hoogwaardige grassen zoals Engels raaigras, timothee, veldbeemd en roodzwenk. Onkruidgrassen, zoals ruwbeemd, straatgras en kweek, groeien echter overal en beïnvloeden de kwaliteit en smaak van de weide negatief.

 

Minder risico op hoefbevangenheid door laag fructaangehalte

Grassen produceren fructaan in het voorjaar bij veel zonuren in combinatie met koude nachten. Fructaan is een koolhydraat (een suikersoort) die door de darmen van paarden slecht wordt verwerkt. Paarden die te veel fructaan binnen krijgen hebben een verhoogde kans op hoefbevangenheid. De grassen in Horse Master zijn geselecteerd op een laag fructaangehalte en bevatten maar liefst 50% minder fructaan dan standaard grassen.

 

Doorzaaien of inzaaien: wanneer kies je wat?

Of je kiest voor doorzaaien of herinzaaien is afhankelijk van de status van de weide. Wanneer de structuur van de grond slecht is of het aandeel slechte grassen of onkruiden hoog is, kun je het beste opnieuw inzaaien.

 

Of in je paardenwei slechte grassen groeien kan je zelf controleren door grassprieten bij de grond uit het weiland te trekken. Slechte grassen herken je aan een wit voetje. Dit is het onderste deel van de stengel vlakbij de grond. Wanneer je minder dan 60 % goede grassen hebt is opnieuw inzaaien aan te bevelen. Zit het percentage goede grassen tussen de 60 % en 80 %? Dan is doorzaaien een ideale methode om de kwaliteit van de paardenweide te behouden. Een groot voordeel van doorzaaien ten opzichte van opnieuw inzaaien is dat je de weide sneller weer kunt gebruiken. Bovendien is doorzaaien goedkoper dan inzaaien.

 

Teelthandeling voor je paardenweide: de voorbereiding

Stap 1: Schoon perceel

Verdelg eerst de onkruiden. Frees vervolgens de oude grasmat en ploeg hem om op een diepte van ongeveer 20 cm.

Stap 2: pH

Bekalk het perceel voor de juiste zuurtegraad. (zandgrond pH 5,5; klei pH 6,0)

Stap 3: Bemesting

Bemest vóór het inzaaien het perceel met dierlijke mest.

Stap 4: Zaaibed

Maak een egaal en stevig zaaibed. Voer de bewerkingen zo snel mogelijk achter elkaar uit, zodat vocht aanwezig blijft in de bovenste laag.

Overleg ook met je loonwerker wat het beste voor jouw wei is.

 

Zaaien

Zaaiperiode –> vanaf februari tot en met oktober.

 

Zaaihoeveelheid –>

– Horse Master: 80 kg per ha (inzaai) / 40 kg per ha (doorzaai).
– Horse Master Hay: 60 kg per ha (inzaai) / 30 kg per ha (doorzaai).

 

Zaaidiepte –> 1,0 – 1,5 cm. Rol het zaaibed direct na het zaaien aan met een Cambridge rol.

 

Doorzaaien –> Begin met onkruidbestrijding. Vervolgens moet het gras kort afgemaaid worden. Maak daarna de bovenste laag los met een sleep of hark, zodat het graszaad goed in contact komt met de bodem. Probeer te zaaien vóór een verwachte regenbui.

 

Bemesten

Bemesten met dierlijke mest

– Begin zo vroeg mogelijk in het jaar en verdeel dit over de maanden waarbij het uitrijden wettelijk is toegestaan. (www.rvo.nl)

 

– Voor een optimale gift gebruik je per keer vijftien ton dierlijke mest per hectare.

 

– Dierlijke mest kan je tot drie keer per jaar toedienen.

 

– Rundveedrijfmest is het meest geschikt voor een paardenweide.

 

Bemesten met kunstmest

– Voor een maximale grasopbrengst moeten naast dierlijke mest meerdere kleine giften (4-6 keer per jaar) kunstmest gestrooid worden.

 

– Na het bemesten mogen paarden een week niet in de wei.

 

Probeer te bemesten vóór een verwachte regenbui.

 

Onderhoud

Ruim dagelijks mest op en sleep af en toe je weide met een weidesleep.

 

Oogsten

Gebruik een systeem van omweiden met meerdere weides (3 – 5) voor een goede hergroei en voorkom overbegrazing. Laat gewas niet te veel doorschieten.

Maaihoogte: Minimaal 6 cm.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.