fbpx

De invloed van supplementen op het paard

Een poedertje hier, een olietje daar. Bij elkaar voeren we behoorlijk wat supplementen wat de voerrondes soms flink tijdrovend kunnen maken. Maar wat weet je nu echt over de behoeftes van jouw paarden? Ieder paard heeft net zoals wij mensen andere behoeftes om optimaal en gezond te leven. Jill Smit van Paard & Voeding en Paard & Vitaliteit vertelt in dit artikel meer hierover.

 

Als we Jill Smit vragen hoe je weet welke supplementen een paard nodig heeft, legt ze direct uit dat ieder paard uniek is en zijn eigen behoefte heeft om gezond te zijn. Wij als mensen eten natuurlijk ook niet allemaal hetzelfde en iedereen heeft zijn eigen sport en gezondheidsbehoeftes. “Maar je moet altijd beginnen bij de basis en dat is de voeding zelf. Dat moet je eerst op orde hebben voordat je naar supplementen gaat kijken en daar kan je al veel mee sturen. Om precies te weten wat een paard nodig heeft werk ik vaak met een Lecher-Antenne. Dit is een bekend meetinstrument in de natuurgeneeskunde waarmee de vitaliteit van weefsels en organen kan worden gemeten. Zo kan je bijvoorbeeld zien of de dunne of dikke darm uit balans zijn, er voedingsintoleranties zijn, of een schimmel of ontsteking in de darmen aanwezig is. Op basis van die informatie maak ik dan een behandelplan.”

 

Kwalitatief goed ruwvoer

Een behandelplan kan niet worden gemaakt zonder een goede basis. “De basis voor paarden is ruwvoer. Bij paarden moet 80 tot 90 procent van het rantsoen bestaan uit kwalitatief goed ruwvoer. Om te weten welke voedingsstoffen je ruwvoer bevat kan je een ruwvoeranalyse laten doen. Via een ruwvoeranalyse krijg je informatie over onder andere de energievoorziening, het (ruwe) eitwitgehalte en het suikergehalte in het hooi. Hiermee kunt je precies afstemmen hoeveel je het rantsoen moet aanvullen met krachtvoer of een supplement.”

 

Het belang van eiwitten

Tegenwoordig weet iedereen wel dat eiwitten belangrijk zijn voor je lichaam. Zo worden eiwitten gebruikt als bouwstof voor lichaamscellen. Het lichaam heeft dus eiwitten nodig om nieuwe cellen te maken en oude af te breken. “Het belangrijkste na de training is spierherstel. Fanatieke sporters nemen vaak een eiwit shake, paarden hebben dit ook nodig. Binnen een uur voor of na de training moeten ze voldoende aminozuren binnenkrijgen voor spierherstel, wat leidt tot spieropbouw en meer uithoudingsvermogen. Eiwitten kunnen bijgevoerd worden in de vorm van een supplement, maar kun je ook met een mooie grasbrok of slobber aanvullen.”

 

Graanvrij krachtvoer is de nieuwe norm

Wanneer je een blikje energiedrank pakt voel je jezelf in het eerste halfuur super energiek, maar dit bouwt hierna snel af waardoor je uiteindelijk nog vermoeider bent dan ervoor. Granen in krachtvoer doen eigenlijk hetzelfde volgens Jill. “Granen belasten de darmflora van paarden en zorgen voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel, met een korte energiepiek gevolgd door vermoeidheid. Graanvrije krachtvoeders zijn in vele soorten verkrijgbaar. Steeds meer bevatten alle benodigde eiwitten, vitamines en mineralen en stabiliseren de bloedsuikerspiegel, wat langdurige energie bevordert. Na een training zorgt een hoge suikerinname ervoor dat het lichaam zich richt op suikerafbraak in plaats van spierherstel, wat kan zorgdragen aan verzuring, iets wat je juist wilt vermijden.”

 

Schimmel is de oorzaak van veel klachten bij paarden

Naast koliek en maagzweren die voor een groot deel voorkomen kunnen worden met een goed voedingsschema is een ander veel voorkomend probleem een schimmel in de darmen. “Een heel groot gedeelte van de klachten bij paarden komt hier vandaan. Door een holistische behandeling kan een paard hier heel erg van opknappen, maar regulier wordt er weinig aandacht besteed aan het microbioom van het paard. Door een schimmel in de darmen nemen de goede bacteriën af en de slechte bacteriën de overhand. Paarden worden hierdoor niet fit waardoor ze uiteindelijk kunnen gaan staken, bewegingsklachten kunnen krijgen, opgezet op de buik raken, mestwater kunnen krijgen en vaak gaat dat gepaard met een slechte vacht. Dit komt doordat de blindedarm ook last krijgt van deze schimmel en de lever overbelast raakt. De blindedarm zit aan de rechterkant bij de flanken van de buik. Wanneer de schimmel hier zit kan het paard boos reageren op aanrakingen of het rechterbeen niet goed onder de massa willen zetten.

 

Paarden krijgen vaak last van schimmel in de darmen door beschimmeld ruwvoer, dat ondanks het verwijderen van zichtbare schimmelplekken, vaak al volledig besmet is. Het is belangrijk schimmel te herkennen aan natte, beschimmelde plekken of stoffig hooi. Schimmels kunnen ook in voersilo’s, voerbakken, waterbakken en stro voorkomen. Regelmatig schoonmaken en controleren op schimmelgeur is essentieel om problemen te voorkomen en kosten te besparen. Schimmel in de darmen van het paard kan je verhelpen door een combinatie van de juiste supplementen, neem hiervoor contact op met je holistisch therapeut of holistisch dierenarts om te bepalen welke werken voor jouw paard.”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.