fbpx

Slechte weersomstandigheden tijdens een wedstrijd, wat doe je als organisatie?

We zitten midden in het outdoorseizoen en als er iets onbetrouwbaar is in Nederland, dan is het wel het weer. Als wedstrijdorganisatie heb je te dealen met de onzekerheid die hierbij komt kijken. Maar wat doe je nou precies in zo’n situatie? We spreken de voorzitters van de Brabantse en Gelderse/Flevolandse outdoorkampioenschappen.

 

Brabantse Kampioenschappen onder water

Frits Beenhakker is voorzitter van de KNHS-regio Noord-Brabant, die in het weekend van 12, 13 en 14 juli de outdoorkampioenschappen dressuur organiseerden in Heeswijk-Dinther. Hij vertelt over de situatie voor en tijdens de wedstrijd: “In de aanloop naar de Brabantse Kampioenschappen Outdoor bleef het veel regenen, waardoor het terrein alleen maar natter werd. Samen met de Valianten hielden we de omstandigheden goed in de gaten en bekeken we vooraf al mogelijke oplossingen, zoals rijplaten en tractoren die ingezet konden worden. Twee ringen hadden een eb- en vloedbodem die vrij veel kon hebben, de andere twee ringen waren extra aangelegd op een grasondergrond. Het weer was de hele week al wisselvallig, waardoor we niet goed konden voorspellen wat er zou komen. Vrijdag begon het ‘s ochtends vroeg al met regenen en het hield helaas ook niet meer op.”

 

Kruis door dag één

“We zijn vrijdag om 9 uur ‘s ochtends begonnen met de eerste rubrieken en rond half 11 begonnen de aangelegde bodems zo nat te worden dat de jury ze afkeurde. We zaten toen nog midden in de rubriek die helaas niet meer uitgereden kon worden. Samen met de hele organisatie hebben we toen besloten om de hele dag af te lassen en alles te verzetten naar zondag. We zouden werken met overkampen en met een kür op muziek, maar doordat we alles moesten verplaatsen, hebben we dit gedeelte bij alle klassen eruit gehaald.”

 

Overwegend positieve reacties

De reacties van de ruiters op de gemaakte keuze waren vrijwel positief. “Ik hoorde dat er iemand was die vrijdag een hoge score had gereden en zondag een lage, doordat het paard ergens van schrok. Ik snap uiteraard dat dat erg vervelend is, maar waarschijnlijk heeft het voor anderen juist weer goed uitgepakt. Dit was de beste keuze die we als organisatie konden maken. We waren vrijdag met vier rubrieken bezig, wat ongeveer 80 deelnemers in totaal waren. We konden het dus nooit voor iedereen goed doen, maar we hebben er alles aan gedaan om het zo goed mogelijk te doen. Verder kregen we de rest van het weekend veel begrip voor de situatie en was iedereen heel lovend over de planning en organisatie. We hebben er namelijk met man en macht voor gezorgd dat het terrein er zaterdag en zondag zo goed mogelijk bij lag.”

 

Ook weggeregend bij andere kampioenschappen

De kampioenschappen van regio Gelderland en Flevoland dressuurpaarden werden in het weekend van 12, 13 en 14 juli georganiseerd door de Gelderse Boleemruiters en Regio Gelderland/Flevoland in Lathum. Eddie Reuling vertelt als voorzitter van de Boleemruiters hoe de situatie er in Lathum uitzag. “Wij waren als vereniging de uitvoerende organisatie; de regio heeft zelf de organisatie gedaan en alle beslissingen genomen. Het weer was vrijdag erg slecht. We zijn wel begonnen aan de eerste rubrieken, maar hebben de dag niet af kunnen maken. We zijn met z’n allen in overleg gegaan om te kijken wat de beste beslissing was. We zitten namelijk in een gelovige regio, waar al jaren niet op zondag wordt gereden. Daarnaast moesten we ook genoeg vrijwilligers en medewerkers hebben om het programma op een andere dag te kunnen draaien. Uiteindelijk is de knoop doorgehakt om toch op zondag te rijden. De rubrieken die vrijdag begonnen waren, zijn nog wel afgereden zodat zij zondag niet terug hoefden te komen.”

 

Een extra dag toegevoegd

“We hebben vrijdag alle ringen verwijderd uit de baan toen het droog was. Het is een eb- en vloedbodem, dus gelukkig was hij redelijk snel weer droog. In de avond is de piste nog een keer gesleept en hebben we de ringen weer opgebouwd. Hierdoor konden we zaterdag met een droge wedstrijdbaan weer van start gaan, en zondag is het afgelaste programma van vrijdag ingehaald. We hadden maar één persoon die zich had afgemeld voor zondag, en met één persoon moest rekening worden gehouden in de planning. Verder konden we gelukkig alle deelnemers, juryleden, vrijwilligers en medewerkers verplaatsen naar zondag. Uiteindelijk was dit de enige optie en zijn we erg blij dat de kampioenschappen dit weekend verreden konden worden. We konden de wedstrijd namelijk ook niet zomaar verplaatsen omdat het een voorselectie is voor de Hippiade.”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.