Als je werkt met levende dieren, dan zitten ongelukken in een klein hoekje. Er zijn zoveel aansprakelijkheidsrisico’s in te beelden. Denk aan een paard dat tijdens een training in een hindernis valt. De vraag die ontstaat is: wie draait ervoor op?
In dit juridische artikel volgen we hippisch ondernemer Eva. Naast dat Eva paarden in pension heeft, traint ze ook paarden. Dat zijn allemaal paarden van derden. Ze heeft al een paar keer een incident meegemaakt waarbij iemand zich bezeerd heeft door een paard. Tot nu toe zonder grote problemen verlopen, maar wat als het een keer ernstiger afloopt? Een val van paard en ruiter kan ernstig letsel tot gevolg hebben. Omdat Eva paarden in een wat duurder segment traint, vindt ze dit risico wel spannend. Ze heeft al eens gekeken naar een verzekering, maar op dat moment naast zich neergelegd en weer door met de orde van de dag. want zo gaat dat.
Vorige week kwam haar jurist met een tip: een juridische check-up voor haar bedrijf. Heel waardevol, want hij stelde voor om juist de juridische zaken eens onder de loep te nemen. Gebruik je contracten? Hoe ga je om met betalingen? Maar ook: welke aansprakelijkheidsrisico’s loop je? En ben je ook aansprakelijk voor de paarden die je traint en/of stalt maar niet je eigendom zijn? Wat kun je doen om deze risico’s te beperken? Handig zo’n check-up en Eva leerde hoe ze om kan gaan met aansprakelijkheid, zowel mét als zonder verzekering. Maar Eva ziet het al aankomen – natuurlijk zijn er weer uitzonderingen op.