fbpx

Antwoorden op belangrijkste vragen registratieplicht

registratieplicht bij paarden

Op 21 april zijn de regels voor identificatie en registratie van paardachtigen in Nederland strenger geworden. Er moet vanaf deze datum verplicht worden vastgelegd waar een paard verblijft. Alle paarden in Nederland moesten al zijn geregistreerd in de centrale database van de overheid, maar daar is dus een registratie bij gekomen. De nieuwe regelgeving, in het kader van de Europese diergezondheidswet, bepaalt dat iedere paardenhouder dient bij te houden welke verplaatsingen er zijn van of naar zijn haar haar terrein, en welke paarden daar langer van dertig dagen verblijven.

 

Dat betekent dat paardenhouders te maken krijgen met nieuwe administratieve taken. De database wordt bijgehouden door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar zijn al veel vragen binnengekomen over de nieuwe regels. Op verzoek van De Hippische Ondernemer beantwoordt RVO in de nieuwste editie de meest gestelde vragen.

 

 

Paard en locatie: wie registreert wat?

De Houder registreert het paard bij een paspoort-uitgevende instantie (ppi). Op rvo.nl staat een overzicht van erkende ppi’s. De ppi registreert het dier in de centrale database. Op rvo.nl kan de houder controleren of dat is gebeurd. Zo niet, dan moet hij of zij de ppi vragen dat alsnog te doen. Alleen als het dier in de database staat, is registratie op het Unieke Bedrijfsnummer (UBN) van een houder van een paard mogelijk. Iedere houder van een locatie waar paarden worden gehouden heeft zo’n UBN nodig, en kan dat online aanvragen. De locatiehouder zorgt voor de registratie. Hij of zij registreert de locatie en UBN voor paarden, en welke paarden er 30 dagen of langer worden gehouden.

 

 

Mijn paard staat op een manege of pensionstal. Moet ik als eigenaar nu een UBN registreren?

Nee. Dat is aan de locatiehouder, in dit geval dus de pensionstal- of manegehouder. Dit betekent dat hij of zij de aanwezige dieren registreert en de aan- en afvoermelding doet.

 

 

Mijn paarden lopen in een gehuurde wei. Ik heb al een UBN op mijn adres. Moet ik voor de wei ook een UBN aanvragen?

Dat is niet nodig. Het UBN dekt ook bij het erfperceel horende weidepercelen. Als RVO erom vraagt, moet u wel kunnen aantonen dat u de wei in gebruik heeft.

 

 

Benieuwd naar meer antwoorden op veelgestelde vragen? Lees de rest nu in het nieuwste nummer van De Hippische ondernemer (2021/3).

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.