fbpx

Balans tussen prestatie en welzijn tijdens trainingen

Goed presteren in de sport en tegelijkertijd het welzijn van het paard hoog in het vaandel houden. Dat is voor elke ondernemer een belangrijk punt, maar iets wat soms nog best lastig is. Je dient namelijk met van alles rekening te houden. Welzijn is niet alleen de fysieke conditie van het paard maar ook de mentale conditie. Er komen veel dingen kijken bij het correct managen en trainen van paarden en daarnaast werkt voor elk paard iets anders.

 

Het belang van welzijn

Het belang van welzijn begint met het erkennen van zowel het fysieke als mentale welzijn van paarden. Fysiek welzijn omvat voermanagement, huisvesting en preventieve maatregelen tegen blessures. Daarnaast mogen we de mentale gezondheid niet over het hoofd zien. Paarden zijn intelligente, sociale dieren die gevoelig zijn voor stress en angst.  Het is van groot belang om ongeschikte trainingsmethoden en druk te vermijden, omdat deze ernstige mentale gevolgen kunnen hebben. Het welzijn van het paard omvat ook voldoende beweging, sociaal contact en psychologische uitdagingen om zijn natuurlijke gedrag te ondersteunen, aangezien een gestreste geest niet alleen het welzijn, maar ook de prestaties negatief kan beïnvloeden.

 

Doelgerichte trainingen

Doelgerichte training vormt het fundament van succesvolle sportieve prestaties in de paardensport. Het is niet alleen nodig om competitieve doelen te bereiken, maar ook om het welzijn van het paard te waarborgen. Verschillende disciplines in de paardensport, zoals dressuur, springen en eventing, vereisen specifieke vaardigheden en eigenschappen van zowel ruiter als paard. Het stellen van realistische doelen is van essentieel belang, waarbij zowel de capaciteiten van het paard als de doelstellingen van de ruiter in overweging worden genomen. Het volgen van een goed gestructureerd trainingsplan, dat geleidelijk uitdagingen opbouwt en rekening houdt met rust en herstel, draagt bij aan de fysieke ontwikkeling en mentale veerkracht van het paard.

 

Trainingstechnieken

Iedereen traint zijn paard anders en het is lastig te bepalen welke manier het beste is, wel is het belangrijk om methoden te gebruiken die niet alleen effectief zijn, maar ook het welzijn van het paard bevorderen. Positieve trainingsmethoden hebben de voorkeur, waarbij de focus ligt op het belonen van gewenst gedrag in plaats van het bestraffen van ongewenst gedrag. Beloningssystemen, zoals het wegnemen van druk, het gebruik van traktaties, stem en aanrakingen, spelen hierbij een cruciale rol. Het principe van positieve versterking, waarbij het paard wordt beloond voor het uitvoeren van gewenste handelingen, bevordert niet alleen de samenwerking, maar creëert ook een positieve leerervaring. Het vermijden van dwang en straf is eveneens van groot belang, aangezien deze benaderingen het vertrouwen tussen ruiter en paard kunnen schaden en ongewenste stress kunnen veroorzaken. Bovendien blijkt uit onderzoek dat variatie in training niet alleen helpt om de prestaties te verbeteren, maar ook verveling bij het paard voorkomt. Afwisseling in trainingsroutine, zoals het introduceren van nieuwe oefeningen en trainingsomgevingen, draagt bij aan een enthousiast en gemotiveerd leervermogen bij het paard.

 

De juiste middelen

Om het beste uit trainingen te halen moeten de juiste middelen gebruikt worden voor het paard. Een goed passend zadel, een geschikt bit en hoofdstel zijn fundamentele uitrustingen die comfort en communicatie tussen ruiter en paard mogelijk maken. Deze keuzes moeten goed doordacht worden; ze moeten worden aangepast aan de individuele behoeften en anatomie van het paard om ongemak en schade te voorkomen. Zadelpassers en bitfitters kunnen hierbij goed adviseren. Daarnaast kan je ook denken aan andere hulpmiddelen, zoals beenbeschermers en singels, die kunnen bijdragen aan het comfort en de veiligheid tijdens de training en zo blessures helpen voorkomen.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.