fbpx

De KNHS heeft de knoop doorgehakt en besloten dat bandages vanaf 1 april 2024 verboden zullen zijn op alle KNHS-wedstrijden. Dat wil zeggen zowel dressuur, springen als in het mennen. Deze maatregel is gebaseerd op wetenschappelijke bevindingen die aantonen dat bandages niet alleen ineffectief zijn als beenbescherming, maar ook schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van paarden.

 

Veel gebruikt voor de sier

Bandages, doorgaans lapjes stof die als zwachtel rond de benen van een paard worden gewikkeld. Ze hebben een lange geschiedenis als een mooi uitziende vorm van beenbescherming. Hoewel een paard in de dressuurring geen beenbescherming om mag hebben, worden bandages al jaren gebruikt tijdens het inrijden of prijsuitreikingen.  Het inwikkelen van de benen zie je dus veel voorbijkomen op wedstrijden, vaak beïnvloed door sociale media en invloedrijke ruiters die dit promoten.

 

Waarom het verbod?

De recente beslissing van de KNHS om bandages op alle wedstrijden te verbieden komt voort uit een groeiend inzicht in de potentiële gevaren die bandages met zich meebrengen. Fenna Westerduin, verantwoordelijk voor paardenwelzijn bij de KNHS, wijst op wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat bandages geen effectieve beenbescherming bieden en zelfs schadelijk kunnen zijn. Het besluit is bedoeld om het welzijn van paarden te waarborgen en volgt de al bestaande regel voor eventing op.

 

De feiten over bandages

Morgan Lashley, specialist in sportgeneeskunde en revalidatie van paarden aan de Universiteit Utrecht, benadrukt dat bandages geen effectieve bescherming bieden tegen overmatige strekking van de kogel. Integendeel, onder bandages stijgt de temperatuur van de benen aanzienlijk, vergelijkbaar met het koken van een ei, wat schadelijk is voor de elasticiteit van peesweefsel. Microschade kan zich ophopen, waardoor paardenbenen kwetsbaar worden en de kans op blessures toeneemt. Het koelen van de pezen na het rijden helpt ook niet, de schade is op dat moment al geleden.

 

De fabels en realiteiten van bandages

Hoewel sommige ruiters bandages mooi vinden staan, zijn er weinig echte voordelen te vinden. Bandages bieden geen effectieve bescherming tegen impact en dragen niet bij aan de ondersteuning van banden en pezen, zoals soms wordt beweerd. Dat maakt de beslissing van de KNHS verstandig. De organisatie heeft bandages verboden op basis van feiten en wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat ze meer schade kunnen veroorzaken dan beschermen.

 

Hoe denken wedstrijdorganisaties erover?

De afschaffing van bandages op KNHS-wedstrijden markeert een cruciale stap in de bescherming van het welzijn van paarden tijdens sportevenementen. De regel wordt pas van kracht vanaf 1 april, wat betekent dat er op wedstrijden zoals The Dutch Masters nog steeds met bandages mag worden gereden. Denise van de Net, mediaverantwoordelijke bij The Dutch Masters meldt hierover het volgende. “Voor ons als wedstrijdorganisator is een dergelijke wijziging van de regelgeving niet erg relevant. De bonden zoals de KNHS en FEI zijn verantwoordelijk voor de spelregels. Voor ons is het belangrijk dat alle aspecten met betrekking tot de ‘welfare of the horse’ hier alle aandacht krijgen.” Toch zijn er organisaties die voor die tijd al met deze regel meegaan. Zo heeft Dressuur Talent Berlicum aangekondigd dat bandages zowel tijdens de wedstrijd als tijdens het losrijden en de prijsuitreiking niet zijn toegestaan.

 

Bronnen:

PaardenSport

KNHS

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.