fbpx

Belang van een goed passend zadel voor paard en ruiter

Het zadel is onderdeel van de communicatie tussen ruiter en paard en die afstemming komt heel precies. Het zadel moet voor beide geen storende factor zijn. Zadelmaker Corrie Stoker legt uit wat hier belangrijk is en hoe je bijvoorbeeld ook voor manegepaarden en –pony’s een passende oplossing vindt.

 

 

De slogan van Stoker Zadelmakerij is: ‘Uw paard staat erop dat u goed zit’. Lekker dubbelzinnig volgens Corrie Stoker. “Maar wel precies waar het om draait. De beweging die het paard maakt, moet hij doorgeven aan de ruiter en andersom. Wanneer de ruiter niet goed op het zadel kan zitten doordat deze niet goed op het paard ligt of niet bij de ruiter past, kan dit een verstoring tussen de communicatie teweegbrengen. Ik hoor nog te vaak ruiters zeggen: ‘Als het zadel maar goed ligt op mijn paard dan pas ik mij wel aan’. Maar dat is wat heel weinig ruiters kunnen. Wij zijn een grote storende factor als ruiter. Daarom moet het zadel voor zowel paard als ruiter passend zijn.”

 

 

Goed is niet per se lekker

Corrie legt uit dat een zadel wat goed zit, niet per se lekker hoeft te zitten. “Van een hard zadel is niemand slechter gaan rijden, maar het hoeft niet fijn te zitten. Je hoeft ook niet stil te zitten op een zadel, wel functioneel. De ruiter moet in een fijne houding kunnen zitten waarbij de schouder, heup en hak één lijn vormen. Al mag daar ook wel iets van afgeweken worden hoor. Een helemaal gestrekt been lijkt me echter geen fijne houding en zorgt vaak voor meer spanning in de onderrug. Ook wrongen mogen je niet in een bepaalde houding dwingen, die zijn er enkel om je iets te helpen. Ik kijk dus altijd naar de ruiter die erop moet en of die wel bij het zadel past. Hoe ik dat doe bij maneges, waar vaak meerdere mensen op een zadel moeten passen? Sowieso werken de meeste maneges met veelzijdigheidszadels, die voor veel mensen makkelijker zijn om op te zitten. Hierin word je niet zo snel vastgezet en zit je been losser. Dat maakt het al een stuk makkelijker om een zadel bij verschillende ruiters te laten passen. Voor de rest pas ik het zadel aan op het paard of de pony. Als een pony een 16 inch zadel nodig heeft, dan sluit je daarmee volwassenen uit, maar dat zal die pony vast niet erg vinden.”

 

 

Passend maken

Volgens Corrie let je op meerdere punten om een zadel te laten passen bij een paard. “Je let op de boommaat, de vorm van de boom en of de lengte oké is. Het zadel mag immers niet achter de laatste rib komen. Daarnaast kijk ik er ook naar of het zadel stil en in balans ligt en of de kussens overal gelijkmatig aansluiten. Dat doe ik allemaal wanneer het paard stilstaat. Vervolgens kijk ik naar het zadel in beweging. Het mag niet gaan schuiven, want dit zorgt ook weer voor een verstoring. Manegepaarden zijn vaak niet de makkelijkste om een zadel op aan te meten. De bespiering van een manegepaard, de veelvoorkomende hoge schoft of juist ronde ribben van een koudbloed maken dat het wat lastiger is om een passend zadel te vinden. Toch is er altijd wel weer een zadel dat past of met wol opgevuld kan worden om het passend te maken. Het werken met pads is daarnaast ook altijd nog een mogelijkheid. Ligt het zadel niet goed? Dan verstoor je niet alleen de communicatie, maar het paard kan hierdoor ook pijn ervaren en gaan compenseren waardoor blessures kunnen optreden. Een niet-passend zadel is dus zowel een probleem voor paard als ruiter.”

 

Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook het artikel over 7 tips voor efficiënter werken op stal en het enten van paarden.

 

Wil je tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €39,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.