fbpx

Belastingdienst versoepelt uitstel van betaling

Belastingdienst versoepelt uitstel van betaling

Het uitstelbeleid van de Belastingdienst is versoepeld. Zo wil het kabinet kleine ondernemers met tijdelijke betalingsproblemen steunen. ABAB zet de versoepelingen voor u op een rij.

 

Versoepelingen uitstelbeleid

Samen met de Belastingdienst werkt het kabinet aan mogelijkheden om ondernemers en particulieren meer met maatwerk te helpen als dat nodig is. Daarbij staat centraal dat ze alleen dwanginvordering inzetten als uiterste middel, ze voorkomen dat belastingplichtigen in betalingsproblemen komen en dat ondernemers en particulieren geen drempel voelen om zich te melden wanneer zij een belastingaanslag niet kunnen betalen. Deze versoepelingen in het uitstelbeleid helpen hierbij.

 

Voortzetting coronaversoepelingen

Twee versoepelingen zijn eerder als tijdelijke maatregel ingevoerd in verband met de coronacrisis, maar worden nu permanent voortgezet. De betalingsregeling voor ondernemers gaat voortaan in op de datum van de uitstelbeschikking en niet meer op de vervaldag van de belastingaanslag. Daarnaast blijft de mogelijkheid bestaan om uitstel van betaling aan te vragen voor de motorrijtuigenbelasting.

 

Versoepeling zekerheid voor de Belastingdienst

De ontvanger van de Belastingdienst heeft nu de mogelijkheid om bij ondernemingen genoegen te nemen met zekerheid voor een lager bedrag dan 100% van de belastingschuld waarvoor uitstel wordt gevraagd. Voorheen eiste de Belastingdienst dat de aanvrager van een betalingsregeling voor 100% zekerheid gaf in de vorm van bijvoorbeeld een bankgarantie of hypotheekrecht. Met de mogelijkheid om hiervan af te zien, worden voornamelijk kleine ondernemingen geholpen die niet altijd in staat zijn om (volledige) zekerheid te bieden wanneer zij in betalingsproblemen verkeren.

 

Betalingsregeling na kort uitstel

Voorheen was het niet mogelijk om een betalingsregeling te krijgen, nadat eerst al kort (telefonisch) uitstel was verleend voor een belastingschuld. Nu is het mogelijk om een betalingsregeling aan te vragen wanneer het korte uitstel onvoldoende blijkt om betalingsproblemen te verhelpen.

 

Deskundigenverklaring

De Belastingdienst verleent in beginsel geen uitstel voor een periode langer dan twaalf maanden. Langer uitstel is alleen mogelijk als er een verklaring van een externe deskundige wordt overlegd. Die deskundige moet verklaren dat:

  • de ondernemer betalingsproblemen heeft door een oorzaak die buiten zijn invloed ligt;
  • deze betalingsproblemen van tijdelijke aard zijn;
  • de betalingsproblemen vóór een bepaald tijdstip opgelost worden.

Deze derdenverklaring is nu niet meer noodzakelijk bij een belastingschuld van minder dan € 20.000. De overige vereisten voor het krijgen van uitstel van meer dan twaalf maanden blijven wel gelijk.

Bron: ABAB

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

NAJAARSACTIE

€10 KORTING OP EEN JAARABONNEMENT

Betaal slechts €39,50

i.p.v. €49,50 excl. btw per jaar